Rareş Bogdan, despre certificatul verde: Trebuie considerat o facilitate. Ţările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină. Testele nu vor mai fi plătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Rareş Bogdan / Adevărul
Rareş Bogdan FOTO Rareş Bogdan / Adevărul

Europarlamentarul Rareş Bogdan a vorbit despre facilităţile pe care le aduce introducerea certificatului verde, într-o intervenţie la Antena 3. Potrivit europarlamentarului, ţările semnatare nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină, iar teste nu vor mai putea fi plătite de cetăţeni. El mai spune şi că există o discuţie legată de libera circulaţie a celor care au făcut boala şi au un certificat pentru a dovedi acest lucru.

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă zona de avantaj pe baza vaccinului el are încă două componente. Adică, pe de-o parte dacă ai unul dintre cele 4 vaccinuri care sunt operate la nivelul europei şi sunt acceptate la nivelul Comisiei Europene (…)Atunci fără nicio problemă poţi circula dintr-o ţară în alta. Ţările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului Covid să introducă persoane în carantină”, a declarat Rareş Bogdan într-o intervenţie la Antena 3. 

El a vorbit şi despre testele pentru depistarea Covid-19, spunând că aceste teste nu vor mai putea fi plătite de cetăţeni.

„Discuţia este destul de înaintată, deci practic nici testele RT-PCR şi nici testele rapide, testele antigen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 de milioane şi practic aceste teste vor fi gratuite, vor fi obligate toate ţările semnatare”, a mai explicat europarlamentarul. 

Europarlamentarul a vorbit cşi despre o discuţie referitoare la cei care au făcut boala şi care au anticorpi.

„Aici este o discuţie care trebuie reglementată, dacă cei care au trecut prin boală şi sunt în 90 de zile de la trecerea prin boală, pe baza unui certificat obţinut de la o direcţie de sănătate, de la un spital.(...)Dacă aveţi anticorpii puteţi să intraţi în orice ţară europeană, ţările europene sunt obligate deja, 16 dintre ele au testat capacitatea aceasta interoperativa cu bazele de date, urmează să facă şi România şi practic undeva la 1 iulie circulaţia ar trebui să fie la fel de uşoară, la fel de simplă cum a fost până acum”, a mai adăugat Rareş Bogdan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite