Cum a schimbat PSD litera legii special pentru a o salva pe Elena Udrea de cătuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, vorbind la tribuna Parlamentului în ziua în care s-a cerut  încuvinţarea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă. În spatele lui Udrea, Flron Iordache, preşedintele lucrărilor din camera inferioară în absenţa lui Valeriu Zgonea. FOTO Hepta
Elena Udrea, vorbind la tribuna Parlamentului în ziua în care s-a cerut  încuvinţarea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă. În spatele lui Udrea, Flron Iordache, preşedintele lucrărilor din camera inferioară în absenţa lui Valeriu Zgonea. FOTO Hepta

Deputaţii Puterii au modificat pe loc procedura parlamentară care se referă la solicitările Justiţiei privind reţinerea şi arestarea unui parlamentar. Totul, pentru a o salva pe Elena Udrea de arest preventiv.

Reprezentanţii PSD, UNPR şi ALDE, partide care formează actuala majoritate parlamentară, au luat două decizii majore care au condus la imposibilitatea arestării preventive a deputatului Elena Udrea. Prima se referă la separarea reţinerii de arestare preventivă, această sarcină revenindu-le celor din Comisia Juridică, care au redactat două proiecte de hotărâre distincte. De cea de-a doua mutare s-au ocupat deputaţii Puterii din conducerea Camerei Deputaţilor, care au bulibăşit intenţionat procedura de vot. Mai jos, filmul complet al evenimentelor.

„Am greşit până acum“

Operaţiunea de salvare a Elenei Udrea de la arestare a început în ziua de vineri, 23 octombrie, când Comisia Juridică a cerut trei voturi în loc de două, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri similare. Mai întâi, s-a supus la vot încuviinţarea urmăririi penale, care făcea obiectul unei cereri individuale ale procurorilor. Deputaţii au aprobat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, după care a trecut la cealaltă solicitare a DNA privind reţinerea şi arestarea.

La cererea aleşilor Puterii, Comisia Juridică a stabilit să se dea alte două voturi, pentru reţinere, pe de-o parte, şi pentru arestare preventivă, pe de altă parte, şi au înaintat către conducerea Camerei Deputaţilor două proiecte de hotătâre distincte. În toate celelalte cazuri care l-au precedat pe cel al Elenei Udrea, deputaţii jurişti au acordat un singur vot şi au întocmit un singur proiect de hotărâre, care cuprindea atât reţinerea, cât şi arestarea. Adică, deputaţii, fie aprobau cererea privind reţinerea şi arestarea deputatului, fie o respingeau. Nu exista, astfel, varianta în care deputaţii să voteze în favoarea reţinerii şi împotriva arestării, aşa cum s-a întâmplat în cazul Elenei Udrea.

Ce s-a schimbat odată cu votul care o viza pe Elena Udrea? „Le-am spus că noi până acum am votat la pachet. Mi-au spus că am greşit până acum. Ei au spus că, deşi este o singură solicitare din partea Justiţiei, de fapt sunt două capete de cerere. Decizia de a da trei proiecte diferite au luat-o Bogdan Ciucă (n.r. - preşedintele Comisiei Juridice, deputat ALDE) şi Ciprian Nica (vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputat PSD)“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul PNL, Ludovic Orban, prezent la şedinţa Comisiei Juridice.

„Ca să iasă circul mai mare“

Discuţia privind votul de încuviinţare a cererii DNA privind reţinerea şi arestarea Elenei Udrea s-a mutat, apoi, în Biroul Permanent, for care asigură conducerea Camerei Deputaţilor. Din nou, reprezentanţii PSD şi UNPR au pledat pentru votarea separată a reţinerii de arestare preventivă, invocând decizia Comisiei Juridice de a redacta două proiecte de hotărâre diferite. Cel care a fost cel mai vehement pentru votarea separată a fost Eugen Nicolicea, deputat UNPR şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, cel care ar fi votat în Comisia Juridică împotriva reţinerii şi arestării Elenei Udrea, potrivit unor surse parlamentare.

„Deşi cererea era scrisă pe o singură hârtie şi avea o singură semnătură, avea două capete, una este arestarea, una este reţinerea. Şi, ca să înţelegem, gândiţi-vă cum dai votul – poate unul vrea să spună «da» la arestare şi «nu» la reţinere. Cum votează dacă sunt împreună?! Deci, fiind două capete de cereri, trebuie votate separat. Aşa a făcut şi Comisia juridică la vot, aşa face şi plenul, şi aşa este şi firesc. Părerea mea este că, atunci când se fac cereri din acestea la grămadă, sunt făcute ca să pice, ca să fie încurcătura mai mare şi ca să iasă circul mai mare“, a spus Nicolicea, potrivit stenogramei din şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 23 octombrie. Până la urmă, chiar dacă le-au separat, a ieşit acelaşi circ, şi cererea importantă - arestarea preventivă - tot a picat.

Argumentele deputatului UNPR i-au convins, rapid, şi pe reprezentanţii PSD. „Atunci, opinez şi eu că este nevoie să facem trei voturi şi să fie trei hotărâri distincte“, a spus liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

„Cârdăşie Oprea-Ponta-Băsescu“

Şi atunci de ce parlamentarii nu au reglementat această problemă înainte, dacă au considerat că, fiind vorba de două măsuri preventive diferite, merită tratate individual? Este o cârdăşie între oameni din majoritatea guvernamentală via Oprea, via Ponta, şi gaşca lui Băsescu. Majoritatea PSD a creat artificial distincţia între reţinere şi arestare ca omul, dacă votează reţinerea, să nu mai voteze arestarea preventivă. Opt voturi au făcut diferenţa între reţinere şi arestare în cazul Elenei Udrea“, este interpretarea lui Orban, care nu spune, însă, că au fost şi colegi ai săi care au votat pro-Udrea. Totuşi, Orban a fost unul dintre puţinii liberali care au votat la vedere. 

„Nu poate să primească patru bile odată“

Un alt punct sensibil al discuţiilor din şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor l-a reprezentat organizarea votului din plenul Camerei Deputaţilor. Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor, le-a atras atenţia colegilor săi deputaţi că dacă s-a luat decizia de a trata individual reţinerea de arestarea preventivă, şi votul trebuie să se desfăşoare separat. „Domnule preşedinte, ca şi secretar de şedinţă, întreb cum anume se va desfăşura votul? Vor fi trei apeluri şi vom trimite de trei ori câte două bile (n.r.  -un vot pentru începerea urmăririi penale, un vot pentru reţinere şi încă un vot pentru arestare preventivă)? Pentru că nu poate să primească patru sau şase bile odată un deputat; introduce toate şase bilele într-o singură urnă, la reţinere. Cum? Despre ce vorbim?“, a întrebat Niculae Mircovici. Secretarul Camerei a prevăzut că votarea concomitentă ar putea crea probleme la numărarea bilelor, însă majoritatea PSD a ignorant orice avertisment.

„Eu cred că este atributul nostru să hotărâm asta“, a spus Neacşu, iar preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat imediat decizia majorităţii: „Procedural, am stabilit. Este un apel, secretarul face apelul, dăm votul pe începerea urmăririi, se numără, se prezintă raportul, se mai face o dată apelul pentru cele două hotărâri cu reţinere şi arestare, cu calup de două urne“, a spus Iordache.

Foarte multe voturi nule

Astfel, în faţa plenului au apărut patru urne de vot: două albe şi două negre. Fiecare deputat a primit două bile albe şi două bile negre. Bila albă în urna albă înseamnă vot pozitiv, iar bila neagră în urna neagră înseamnă vot negativ. Bila albă în urna neagră înseamnă vot contra. Iar ambele bile în aceeaşi urnă înseamnă vot anulat. Atunci când au ajuns în faţa urnelor, mai mulţi deputaţi au introdus mai multe bile într-o singură urnă. Deci şi-au anulat în mod premeditat votul, pentru a o scăpa pe Elena Udrea de arest preventiv. „Erau foarte multe voturi nule şi cu greu am reuşit să grupăm bilele, astfel încât să iasă adunarea corectă. Au fost colegi care au băgat toate bilele într-o urnă“, a spus un membru din comisia de vot pentru „Adevărul“. „Asta a avantajat-o pe Elena Udrea“, a concluzionat şi Neacşu după numărătoarea voturilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite