PSD s-a hotărât: ni-l oferă pe Liviu Dragnea ca premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea rămâne în centrul atenţiei. FOTO Arhivă Adevărul
Liviu Dragnea rămâne în centrul atenţiei. FOTO Arhivă Adevărul

Liderii PSD avansează numele lui Liviu Dragnea drept primă variantă luată în calcul pentru funcţia de premier. Social-democraţii cred că preşedintele Klaus Iohannis nu va putea refuza nominalizarea, dacă PSD va reuşi să strângă o majoritate parlamentară în jurul lui Dragnea, deşi liderul PSD e condamnat.

Social-democraţii au început să fluture numele lui Liviu Dragnea ca singura soluţie a partidului pentru funcţia de premier, chiar dacă şeful PSD a spus că propunerea de premier va fi anunţată abia după alegerile parlamentare, pentru a nu fi linşat mediatic. Invitat la Adevărul Live, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, al doilea om în ierarhia de partid, a spus că Liviu Dragnea este prima opţiune pentru funcţia de premier. „Categoric Liviu Dragnea“, a răspuns Mihai Fifor, care nu vede ca o piedică pentru PSD faptul că Liviu Dragnea este condamnat la un an cu suspendare în dosarul „Referendumul“. „Nu aş vrea să discutăm subiectul condamnării lui Liviu Dragnea. Dosarul ar trebui să fie văzut altfel. E un dosar cu o condamnare politică, care nu a avut nimic de a face cu corupţia“, a răspuns Fifor. 

„Dragnea, cel mai potrivit să conducă Guvernul“

PSD nu va defila cu un premier anunţat oficial în campania electorală, însă niciun alt nume nu va fi pomenit ca alternativă la Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a avut în faţă o listă de propuneri pentru funcţia de premier, însă le-a respins pe toate, cu excepţia lui Liviu Dragnea, considerată prima şi cea mai potrivită opţiune a partidului. „Înţeleg că cea mai bună variantă e a lui Liviu Dragnea, este şi şeful partidului. Dacă PSD şi ALDE obţin peste 50%, Liviu Dragnea e persoana cea mai potrivită să conducă Guvernul. Din punctul nostru de vedere, vom veni şi cu o primă parte a programului de guvernare “, a spus Florin Iordache, într-o emisiune la Realitatea TV.  

Chiar dacă nu se va prezenta drept premierul PSD, Liviu Dragnea se va comporta precum unul în campania electorală. La şedinţa PSD care are loc mâine la Tulcea, Dragnea va strânge materialele la care au lucrat social-democraţii pe fiecare portofoliu, urmând să facă o prezentare pe capitole a programului de guvernare al PSD.

„Iohannis va încuviinţa premierul“

Social-democraţii resping posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze nominalizarea lui Liviu Dragnea, în situaţia în care PSD şi ALDE vor reuşi să formeze  majoritate parlamentară. „Eu văd lucrurile astfel, ne dorim şi sper că vom avea peste 42-43% şi să avem cu ALDE o majoritate şi, când mergem la domnul preşedinte Iohannis cu o majoritate controlată în Parlament, domnia sa să încuviinţeze mandatul de premier“, a mai spus Iordache.
 

Nici Fifor nu crede că Iohannis îşi va permite să refuze propunerea unei majorităţi parlamentare. „Noi ne dorim să câştigăm detaşat alegerile. Sper ca alături de ALDE să avem o majoritate solidă în Parlament. În momentul în care ai o asemenea majoritate, este foarte complicat să mergi la Cotroceni cu o propunere, iar această propunere să fie respinsă. Îmi doresc ca acest lucru să nu se întâmple pentru ca România să poată să funcţioneze la nivel optim după alegeri parlamentare. Trebuie să strângem voturile şi să avem o majoritate care să nu poată fi contestată“, a arătat Fifor. 

Strategia de campanie: tunurile pe Cioloş

Mesajul de campanie al PSD se va concentra pe atacurile la adresa Guvernului Cioloş. Cel care a dat tonul a fost preşedintele PSD Liviu Dragnea, care şi l-a făcut drept rival politic pe premierul Dacian Cioloş, a cărui funcţie o ţinteşte şeful PSD. „N-aş analiza discursul preşedintelui Dragnea din perspectiva unui atac politic. El a spus adevărul, realitatea la zi. A prezentat riguros unde ne aflăm în momentul de faţă. Au fost o serie întreagă de rateuri (n.r.-ale Guvernului Cioloş) care se vor vedea în viitorul apropiat. Am vrut să vedem starea economiei în momentul de faţă. În două luni mandatul domnului Cioloş se încheie. Ce am văzut până acum la Cioloş: rateu în agricultură, de exemplu“, a mai explicat Fifor, la Adevărul Live.

Social-democraţiicred că premierul Dacian Cioloş are un proiect politic. „Ce m-a surprins pe mine în discursul lui Cioloş e că nu a fost un discurs tehnocrat. Am auzit un discurs perfect politic. Au fost replici politice. M-a impresionat în mod neplăcut. Acest Guvern a fost învestit pentru că trebuia să fie orice, dar nu unul politic. Am văzut cum treptat acest Guvern s-a transformat într-unul politic. Avem miniştri care declară că îşi doresc o activitate politică.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite