USR: PSD deschide calea abuzurilor în gestionarea banului public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan, liderul USR, susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „PSD intenţionează să dea mână liberă baronilor locali în gestionarea proprietăţii publice”, prin modificările pe care doreşte să le aducă Legii administraţiei publice locale, astfel încât deciziile legate de patrimoniu să fie adoptate cu votul a doar jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu 2/3 cum este în prezent.

„PSD intenţionează să dea mână liberă baronilor locali în gestionarea proprietăţii publice. Printr-o serie de amendamente depuse la Legea administraţiei publice locale, PSD înlătură singura cenzură pe care o mai aveau aceştia, respectiv obligativitatea votului de 2/3 din numărul total al consilierilor locali şi judeţeni, la adoptarea hotărârilor privind patrimoniul. Iniţiatorii amendamentelor propun ca hotărârile privind patrimoniul să se adopte cu votul a jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali şi judeţeni,” spune preşedinte USR în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR atrage atenţia asupra consecinţelor negative pe care le-ar produce modificările propuse la lege, „care deschid calea abuzurilor în gestionarea bunurilor publice”, printre care se numără posibilitatea autorităţilor locale care nu se bucură de majoritate să înfiinţeze societăţi comerciale cu capital de la bugetul local, aluzie la cele 19 firme pe care doreşte să le înfiinţeze Gabriela Firea.

„Atragem atenţia asupra consecinţelor acestor modificări care deschid calea abuzurilor şi arbitrariului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienţi politici. Gabriela Firea şi alţi primari care nu au majorităţi de 2/3 vor putea înfiinţa societăţi comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, închiria, face schimburi de terenuri cu jumătate plus unu din numarul total al consilierilor în funcţie, nu ca acum, când au nevoie de 2/3 din numărul consilierilor. Cazul Bucureştiului, acolo unde PSD şi ALDE au majoritate simplă în Consiliu, este relevant. Firea ar fi direct interesată dacă ar fi adoptată modificarea”, a afirmat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan trimite o serie de acuze şi înspre Liviu Dragnea, despre care spune că prin intermediul acestor modificări îşi pune în practică promisiunea făcută primarilor „că vor fi exoneraţi de potenţiale acuzaţii de abuz în serviciu”. Mai exact, autorităţile publice locale cu rol de control vor avea obligaţia de a îndruma, fie din oficiu, fie la cerere, aplicarea prevederilor legale. Ori asta, potrivit lui Nicuşor Dan, ar putea duce la „blocarea instituţiilor de control” cu cereri de clarificare şi la folosirea deciziilor oferite de acestea ca „acoperire pentru abuzurile săvârşite de aleşii şi funcţionarii locali”.

„O altă modificare suspectă, ce pare că îndeplineşte promisiunea lui Liviu Dragnea făcută primarilor că vor fi exoneraţi de potenţiale acuzaţii de abuz în serviciu, este introducerea unui articol prin care autorităţile cu atribuţii de control vor avea obligaţia să asigure îndrumarea, din oficiu sau la cererea autorităţilor administraţiei publice locale, cu privire la aplicarea prevederilor legale”, a declarat preşedintele USR în mesajul său.
În finalul mesajului, Nicuşor Dan spune că formaţiunea pe care o conduce se opune amendamentelor PSD şi cere retragerea lor, altfel „există pericolul ca proprietatea publică să fie devalizată în beneficiul unor politicieni şi al clienţilor acestora”.

„USR se va opune amendamentelor PSD. Chemăm societatea civilă să ceară respingerea acestora, la votul care va avea loc în Senat, săptămâna viitoare. În caz contrar, există pericolul ca proprietatea publică să fie devalizată în beneficiul unor politicieni şi al clienţilor acestora.”, concluzionează Nicuşor Dan.


Propunerea legislativă a lui Darius Vâlcov

Proiectul de modificare a legii administraţiei publice locale ce a stârnit reacţii negative din partea parlamentarilor USR există încă din anul 2014, depus la aceea vreme de senatorul PSD Darius Vâlcov. De atunci şi până în prezent, propunerea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, ca prim for decizional, şi a primit mai multe amendamente, cele mai multe fiind depuse de Asociaţia Municipiilor din România (AMR). AMR este, potrivit statutului, „persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală şi apolitică”, avându-l preşedinte pe Robert Negoiţă. Printre amendamentele depuse de asociaţie se numără şi cel despre care preşedintele USR spune că prezintă riscul de a duce la „acoperirea abuzurilor săvârşite de aleşii şi funcţionarii locali”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite