Liviu Dragnea s-a răzgândit: nu mai depune moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu au decis să amâne depunerea unei moţiuni de cenzură, ca urmare a ultimelor declaraţii făcute de premierul Dacian Cioloş cu privire la modificarea Codului Fiscal.

UPDATE Liviu Dragnea: Am luat act împreună de declaraţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu tăierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de război, văduvele veteranilor de război şi persoanelor cu handicap. Am înţeles că premierul intenţionează să întreprindă modificări necesare în actele normative aferente - este vorba de Codul Fiscal şi Hotărârea de Guvern - în aşa fel încât în final veteranii şi persoanele cu disabilităţi să aibă aceste drepturi garantate şi nimeni să nu mai iniţieze un act normativ care să pună sub semnul întrebării aceste drepturi. Obiectivul nostru principal a fost acesta, am reacţionat la această nedreptate inadmisibilă. Aşteptăm în continuare ca vorbele premierului să se transforme în fapte şi să vedem ce modificări are de gând să facă. În funcţie de asta vom relua discuţia. Avertizăm Guvernul că celelalte motive au rămas în picioare: absorbţie 0, situaţia din agricultură, sănătate, educaţie. Nu s-a luat o decizie că nu depunem moţiune de cenzură. Numai că am luat act de această declaraţie şi vedem care sunt urmările.

Invitat, ieri, la Adevărul Live, preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre planul partidului pe care îl conduce de a lăsa fără puteri Guvernul Cioloş până la alegerile parlamentare, dar şi despre nemulţumirile pe care le are PSD la adresa Executivului. Dragnea îl acuză pe Cioloş de minciună, obrăznicie şi de încălcarea legii în scandalul modificării Codului Fiscal.  „Domnul Cioloş a început să ne dea lecţii. Şi nu numai mie. A început să fie foarte violent şi obraznic“, a spus Dragnea, la Adevărul Live.

Întrebat care sunt şansele ca după întâlnirea cu Tăriceanu să anunţe că nu vor depune moţiune de cenzură, Dragnea a spus că „şansele sunt foarte mici“.  „Ar conta foarte mult atitudinea premierului Cioloş. Dacă premierul ar înţelege că şi tehnocraţii sunt oameni şi că oamenii pot greşi şi ar înţelege să nu mai acopere o greşeală a unui membru al Guvernului sau al unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi ar recunoaşte că a fost o greşeală de la Ministerul de Finanţe pe care a preluat-o fără să o analizeze cum trebuie, atunci s-ar putea să mai fie o şansă de discuţie. Dacă rămâne în această încăpăţânare, nouă ne dovedeşte că de fapt este interesat foarte puţin de români. Suntem foarte curioşi ce va face în continuare“, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că trebuie rezolvată problema majorităţii parlamentare, după ce UNPR şi PMP au fuzionat. „De asemenea, vom analiza foarte serios la discuţia de mâine (joi- n.r.) cu domnul Tăriceanu care sunt şansele reale de a trece această moţiune în Parlament. S-au produs nişte mutaţii pe scena politică. UNPR a fuzionat cu PMP. L-am văzut pe domnul Steriu care a spus că nu susţine această moţiune de cenzură. O să analizăm în aceste zile şi mâine o să anunţăm. Sunt parlamentari UNPR cărora le va fi greu să spună că brusc şi-au schimbat opţiunea politică“, a mai spus Dragnea.

PSD şi ALDE nu au suficiente voturi pentru a reuşi să scoată Guvernul Cioloş din Palatul Victoria. În această situaţie, Dragnea şi Tăriceanu ar trebui să negocieze cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PNL, care susţine Guvernul Cioloş. Variantele care le rămân social-democraţilor sunt UDMR şi PMP.

Dragnea vrea să demită Guvernul Cioloş, prin moţiune de cenzură, urmată de o perioadă în care acelaşi Guvern să rămână interimar, dar cu puteri limitate. Potrivit Constituţiei şi legii de funcţionare a Guvernului, Executivul care a fost demis prin moţiune de cenzură rămâne în funcţie până la formarea unui alt Guvern. Iar Liviu Dragnea nu urmăreşte ajungerea PSD la guvernare, ci vrea să lase Guvernul Cioloş la Palatul Victoria până la alegerile parlamentare, dar cu atribuţii limitate. Potrivit Constituţiei, Executivul care a fost demis prin moţiune de cenzură „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern“.

În această situaţie, „Guvernul nu poate emite ordonanţe, nu poate iniţia proiecte de lege şi nu poate promova politici noi“, aşa cum prevede şi legea de funcţionare a Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite