Legea salarizării, dezbătută în Senat. Tăriceanu: „Am hotărât ca programul de lucru să fie prelungit dacă va fi nevoie“. PNL vrea retrimiterea la comisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că Legea salarizării a fost introdusă pe ordinea de zi, precizând ca s-a decis programul în plen al senatorilor să fie prelungit până la finalizarea dezbaterilor şi până la votul final.

UPDATE Liviu Pop, senator PSD: Discutăm de programul de guvernare 2017-2020. În 2020, impactul e de 32 de miliarde. Până în 2022, impactul va fi de 43 de miliarde. Sper ca această lege să treacă în plenul Senatului şi PSD va vota „pentru“.  

UPDATE Cseke Attila, senator UDMR: Trebuie ca Parlamentul să facă o lege perfectă. Din păcate, o lege perfectă a salarizării nu poate exista, nici în România, nici în state vest-europene. Important e ca anumite principii să fie aplicate. Unele principii se regăsesc şi sper că se vor regăsi şi în forma finală a legii. UDMR va susţine raportul cu amendamentele admise. 

UPDATE Adrian Wiener, senator USR: Această iniţiativă putea fi o şansă privind transparenţa şi dialogul. Era o şansă care a fost ratată. S-a ales procedura de urgenţă. Vor urma cel mai probabil proteste grele. 

UPDATE Valeriu Bădulescu, liderul senatorilor PMP: Suntem puşi în faţa unui examen important. O iniţiativă nobilă se poate transforma într-un eşec. Sunt anumite prevederi care generează discriminări, în interiorul unor profesii şi între anumite ocupaţii. Poate duce la neconstituţionalitate. Consider că iniţiativa de retrimitere la comisiei cred că ar fi fost indicată. 

UPDATE Florin Cîţu, senator liberal: Nu avem un impact bugetar clar. Nu ni se spune nimic. Mai mult, unele cifre apar din punctul de vedere al Guvernului. Sunt cifre pe care nu le stăpânim. În Parlament, noi am adoptat nişte indicatori macroeconomici. 

UPDATE Propunerea PNL a fost respinsă.

UPDATE Mario Oprea, liderul senatorilor PNL: PNL propune să retrimitem la comisia Legea salarizării. Avem trei motive: iniţiatorii nu au precizat clar impactul bugetar şi sursa de finanţare. Apoi, eliminarea articolului 40 în timpul şedinţei necesită o recalculare. Un alt motiv, şase confederaţii sindicale contestă legea, ameninând cu greva. Pentru două săptămâni e cererea de retrimitere a comisiei.

UPDATE Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat luni, la finalul şefinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii nu vor vota Legea salarizării în forma ieşită din comisia de muncă a Senatului şi că vor cere în plen retrimiterea legii în comisie.

„Această lege trebuie retrimisă la comisie pentru că această făcătură de dezbatere existentă în comisiile de specialitate practic nu a arătat decât dorinţa de a mima atenţia acordată opoziţiei sau unor argumente oferite de beneficarii legii salarizării unitare (…) Astăzi, colegii din Senat vor cere retrimiterea la comisie astfel încât această lege să fie dezbătută mult mai temeinic să vedem dacă se mai pot face corecturi, dacă există deschidere din partea PSD”, a declarat Raluca Turcan. Ea a susţinut că actul normativ, aşa cum a fost propus de PSD, va duce la tăierea unor salarii şi încalcă două principii: cel al echităţii şi cel al performanţei. 


„La şedinţa Biroului Permanent al Senatului principala discuţie şi hotărâre pe ordinea de zi a fost referitoare la introducerea astăzi, la dezbaterea în plen, având în vedere că raportul Comisiei de muncă asupra Legii salarizării a fost definitivat. Deci introducerea pe ordinea de zi a Legii salarizării unitare”, a declarat Tăriceanu, citat de News.ro. 

Şeful Senatului a precizat că s-a decis, de asemenea, prelungirea programului senatorilor atât cât va fi necesar pentru dezbateri şi pentru votul final pentru proiectul Legii salarizării. „Am hotărât, de asemenea, ca programul de lucru de marţi să fie prelungit după-amiază, dacă va fi nevoie. Deci dacă nu încheiem ordinea de zi şi dezbaterea pe legea salarizării unitare, vom continua programul de lucru şi marţi după-amiază şi probabil şi miercuri dacă va fi nevoie”, a menţionat Tăriceanu.

Senatorii din Comisia de muncă au adoptat, joi seara, raportul asupra proiectului, după trei zile de dezbateri şi mai bine de 25 de ore petrecute în şedinţă. Faţă de forma depusă de PSD în Parlament, raportul Comisiei conţine unele modificări, în principal privind creşteri salariale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite