„Primul loc de muncă“, proiectul UNPR, a trecut de Senat cu voturile tuturor partidelor
0Senatorii au votat, cu 91 de voturi „pentru“ şi doar unul împotrivă, proiectul UNPR intitulat „Primul loc de muncă“, care prevede scutirea de la plata contribuiţiilor sociale a acelor angajatori care încadrează în câmpul muncii tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani. Angajatorii vor primi şi echivalentul unui salariu minim pe economie pentru fiecare angajat.
Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, iniţiatorul proiectului: Unui tânăr îi trebuie în medie zece luni pentru găsirea unui loc de muncă. Jumătate din cei care au terminat studiile nu-şi găsesc în primul an un loc de muncă.
Gabriel Lungu, secretar de stat în Ministerul Muncii: Şomajul în rândul tinerilor este o problemă socială. Inetervenţia timpurie este extrem de importantă. Guverrul României susţine proiectul.
Senatorul PNL Mircea Dobra: Este o bucurie pentru mine să văd că tineretul va beneficia de o măsură care să-i ajute în integrarea în câmpul muncii.
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu: Voi susţine acest proiect de lege. România nu are probleme majore cu şomajul, ca celelalte ţări europene. Singurul loc îngust este exact în acest loc în care colegul nostru a venit cu această iniţiativă foarte bună. Mai ales pentru modul foarte competent.
Senatorul PNL Tudor Barbu: Mă alătur punctelor de vedere ale colegilor mei liberali. Poate se gândeşte iniţiatorul ca cele 36 de luni să le împărţim în două. Angajatorul poate lua un nepriceput, un neavenit, iar Parlamentul îl obligă. Obligator pentru angajator să fie 18 luni.
Haralambie Vochiţoiu: Proiectul scrie că statul va suporta 18 luni, după care angajatorul, alte 18 luni. Fiecare tânăr din România beneficiază de 36 de luni de vechime.
Ce prevede proiectul
Angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durata nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de munca, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni“, se arată în proiectul de lege.
Totodată, angajatorii care încadrează tinerii în câmpul muncii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor. Potrivit proiectului de lege, finanţarea primului loc de muncă se realizează, fie din bugetul asigurărilor de şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, fie fonduri europene. „Persoanele aflate în căutarea primului loc de muncă cu vârstă cuprinsă între 16-35 de ani li se va asigura angajarea pentru o perioadă de cel puţin 36 de luni şi posibilitatea de a dobândi experienţă în muncă“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.
Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. „În luna ianuarie 2015, în România se găsesc înregistraţi un număr de 493.415 şomeri din care 71.678 şomeri sub 25 de ani şi 41.209 şomeri între 25-29 de ani. Valoarea totală a subvenţiilor, calculată pentru 15.000 de beneficiari, la salariul minim de 1050 lei pentru o perioadă de 18 luni, se ridică la 350 milioane lei“, se mai arată în sursa citată.
Printre iniţiatori, se regăsesc şi patru miniştri: Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe: Liviu Pop, ministru pentru Dialog Social şi Eugen Nicolicea, ministru pentru relaţia cu Parlamentul.
Senatul este primă Cameră sesizată, urmând ca deputaţii să ia decizia finală. Propunerea legislativă are toatre şansele să treacă având în vedere că este un proiect al UNPR, partid-cheie în actuala coaliţie de guvernare.