Primul CSAT în formula Iohannis-Hellvig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi proaspătul şef al SRI, Eduard Hellvig FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis şi proaspătul şef al SRI, Eduard Hellvig FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, ieri, prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din mandatul său, pentru o discuţie referitoare la situaţia din Ucraina. A fost o întâlnire în premieră a membrilor Consiliului cu şeful statului, dar şi cu noul director al Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.

Membrii CSAT s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre criza din Ucraina şi efectele acesteia asupra României. Preşedintele Iohannis, care a prezidat în premieră şedinţa, l-a avut alături şi pe fostul său coleg din PNL, actualul director SRI Eduard Hellvig. La şedinţă a participat şi Florian Coldea, care a asigurat conducerea interimară după demisia lui George Maior, în ciuda faptului că, oficial, nu mai este membru CSAT.

Printre subiectele de pe agenda CSAT s-au numărat securitatea cibernetică, planificarea apărării României, înzestrarea Armatei şi verificarea stadiului pregătirii populaţiei pentru apărare. În ce priveşte situaţia din Ucraina, membrii Consiliului au vorbit despre cooperarea cu autorităţile de la Kiev şi au constatat că relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit. „Sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev faţă de cooperarea bilaterală cu România“, au fost concluziile discuţiilor din CSAT, redate într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit aceleiaşi surse, rolul de „pivot“ regional al României ar putea ajuta pe viitor şi Republica Moldova, în demersul acesteia de integrare europeană.

Membrii CSAT au avizat şi proiectul de lege privind planificarea apărării, au vorbit despre creşterea bugetului Apărării la 2% din PIB şi au aprobat propunerile premierului Victor Ponta referitoare la intrarea şi staţionarea, pe teritoriul României, a unor aeronave portugheze, în vederea desfăşurării misiunilor de Poliţie Aeriană NATO.

„Situaţia din Ucraina, foarte proastă“

Premierul Victor Ponta, prezent şi el la şedinţă, a declarat, luni, că s-a consultat cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la agenda şedinţei de ieri şi a subliniat că „situaţia din Ucraina este foarte proastă“. „Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că situaţia este proastă, e rea, dar România este o ţară foarte stabilă“, a declarat Ponta.
Premierul a mai spus că, pe teme de siguranţă naţională, instituţiile statului vor colabora şi vor acţiona la unison. „Pot să vă garantez faptul că, prin toate discuţiile pe care le-am avut la Washington, nu doar noi ne bazăm pe Statele Unite, şi ei se bazează pe noi şi în ceea ce priveşte subiectele de siguranţă naţională, Preşedinte, Guvern, Parlament, acţionăm extrem de unitar şi ăsta e un lucru foarte bun“, a conchis Ponta.


Citeşte şi:

Eduard Hellvig a devenit al cincilea director al SRI

Parlamentarii Puterii şi Opoziţiei s-au mobilizat exemplar şi l-au validat cu o majoritate ameţitoare pe fostul europarlamentar PNL Eduard Hellvig în funcţia de şef al SRI

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite