Klaus Iohannis anunţă că şcolile se redeschid oficial pe 8 februarie. Cine îşi face ghiozdanul în funcţie de scenariul epidemiologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: rri.ro
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: rri.ro

Klaus Iohannis a anunţat marţi, într-o declaraţie de presă, că şcolile se vor deschide oficial din 8 februarie, odată cu începerea semestrului doi. Şeful statului a explicat că elevii care merg la şcoală vor depinde de scenariul localităţii din care fac parte.

Klaus Iohannis: Nu am scăpat de pandemie. Trebuie să continuăm să fim responsabili, să respectăm măsurile din vigoare. Constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puţine persoane internate la terapie intensivă. Deci, cum spun experţii, trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa şi evident că ne-am uitat puţin în jur ce fac alţii în acest context. 

Marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile. În majoritatea statelor şcolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresive. În consecinţă, în unanimitate am decis următoarele lucruri. Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă, trebuie să respectăm, şi situaţia din fiecare localitate să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate. Pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii şi pentru dascăli.

În localităţile cu puţine cazuri, în scenariul verde, toţi copii merg la şcoală. Grădiniţă, ciclu primar, liceru. În localităţile din scenariul galben acolo copii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală, iar din ciclul secundar merg doar copii de clasa a VIII. Din liceu merg copii de clasa a XII, care se pregătesc de BAC. În localităţile din scenariul roşu merg fizic doar copii la grădiniţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala online. În localităţile aflate în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. 

Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o şcoală se închide o şcoală şamd. Toate aceste lucruri vor fi clarificate într-un ordin de ministru comun de la ministerul Educaţiei şi Sănătăţii. Ordinul va fi pregătit astăzi. În orice consecinţă, pregătiţi-vă copii pentru şcoală.

VIDEO Presidency.ro

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să anunţe marţi, într-o declaraţie de presă de la ora 17.00 deschiderea şcolilor din 8 februarie.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marţi, 2 februarie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru la care vor participa

Prim-ministrul României, Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.” arată un comunicat transmis de presidency.ro.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite