Preşedintele Iohannis participă la şedinţa de Guvern: „Nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară ordonanţa privind graţierea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la şedinţa de Guvern, programată să înceapă la ora 9.30. În cadrul şedinţei ar putea fi discutată o ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi amnistia.

„Este prima dată când particip la o şedinţă de Guvern. Am decis în această dimineaţă să fac o vizită domnului prim-ministru, am avut o vizită foarte serioasă, aplicată şi cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez această şedinţă Guvern. Sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi datoria şi pentru mine este o onoare să fiu aici cu dumneavoastră”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

„Evident că şi despre amnistie şi graţiere am discutat de dimineaţă iar domnia sa (Grindeanu, n.red.) ne-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară. De asemenea, subliniez, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern, să fie puse în transparenţă, adică să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni. Înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim ministru analizase cu maximă responsabilitate acest aspect”, a explicat Iohannis.

Participarea preşedintelui vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Preşedintele prezidează şedinţele de Guvern la care participă.

Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite