PSD promite că va compensa pierderile de pe urma scăderii impozitului pe venit, dar nu ştie cu ce bani. Tudose: Modificările se vor face prin OUG, mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Tudose. FOTO gov.ro
Premierul Mihai Tudose. FOTO gov.ro

Premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu primarii de municipii, după ce aceştia s-au declarat nemulţumiţi de reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Guvernul le-a promis primarilor că va compensa sumele pierdute, însă nu se ştie exact cu ce bani. Mai mult, premierul a anunţat că modificările la Codul Fiscal vor fi făcute prin ordonanţă de urgenţă, miercuri.

UPDATE Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marţi, la Parlament, că miercuri va avea loc şedinţa de Guvern, iar modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanţă de urgenţă. Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajat la angajator, premierul Mihai Tudose a răspuns: „Da“. Chestionat în continuare dacă acest trabnsfer va fi făcut prin ordonanţă de urgenţă, şeful Guvernului a spus: „Da, prin ordonanţă“.

Tudose a negat faptul că primarii ar fi nemulţumiţi de măsurile PSD, cu toate că au fost criticate chiar de colega sa de partid, Gabriela Firea, primarul Capitalei.

UPDATE Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor:  Datorită scăderii impozitul ne afectează bugetele locale. Cu acest aspect sunt de acord şi premierul, şi preşedintele Camerei: o să avem măsuri în compensare. De la 41, 75%, ct e cota care reveni acum Primăriilor, va creşte la 43%. Nu vor fi afectate bugetele locale de anul viitor. Nu vor fi mai mici veniturile faţă de 2017. În prima parte a anului viitor ne vom întâlni pentru a stabili cotele. În opinia Guvernului, vor fi bani la buget pentru că se va face o colectare mai bună. Dacă nivelul de încasări va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul propriu.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului: Am solicitat creşterea cotei de până la 60%. Avem proiecte în derulare, proiecte programate. Excedentul pe care îl are o Primărie înseamnă dezvoltare. Am stabilit o întâlnire pentru prima jumătate anului viitor, ceea ce arată că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei. Guvernul ca compensa cu 60% pierdea primăriilor din reducerea impozitului pe profit. Vor fi localităţi care vor pierde până la 33% din impozitul pe venit. Veniturile Primăriilor vor scădea cu minimum 22%. Aradul pierdea între 12 şi 16 milioane de euro. Cu această compensare, vom peirde cam 8 milioane de euro.

Guvernul a prezentat calcule spunând că acest efect va fi diminuat. Noi am reuţit să demonstrăm că pierdem bani.

UPATE Victor Ponta, întrebat la Parlament dacă Dragnea îi va convinge pe primari să accepte modificarea COdului Fiscal: „Domnul Dragnea nu poate convinge pe nimeni. El cumpăra oameni sau intimidează oameni. Probabil că-i va cumpăra sau îi va intimida pe primari“. 

UPDATE  La Guvern a ajuns şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. 


Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România se întâlnesc în această dimineaţă cu premierul Mihai Tudose pentru a vorbi despre mai multe măsuri ale Guvernului care ar urma să afecteze bugetele instituţiilor pe care ei le conduc. Printre acestea sunt şi cele care fac parte din „revoluţia fiscală“, anunţată de Liviu Dragnea şi guvernarea PSD.

Măsura reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10% a fost contestată şi de primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.

„Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget, pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile", a spus Gabriela Firea, luni. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite