Precizări ale cititorilor experţi în problema gazelor folosite la manifestaţia din 10 august. Plus informaţii culese de pe site-urile de specialitate
0Am avut surpriza să găsesc idei şi comentarii pertinente referitoare la natura şi valabilitatea gazelor folosite în 10 august la reprimarea manifestaţiilor. Le-am adunat aici, în speranţa că persoanele interesate vor fi mai lămurite asupra a ce s-a întâmplat la manifestaţia din 10 august. De asemenea, link-urile postate vor putea veni în sprijinul anchetatorilor de la Parchetul Militar.
Nu precizez autorii comentariilor pentru că nu aveam cum să le cer acordul şi pentru că ar putea fi simple nick-uri. Am eliminat, de asemenea, părţile injurioase sau nerelevante ale comentariilor.
Iată o explicaţie pertinentă
Se tot vorbeşte de legalitatea sau ilegalitatea gazelor folosite. Un fost expert din MApN, cunoscător al problematicii, face precizări importante. Informaţii utile sunt prezentate şi anchetatorilor militari. Nu este suficient ca materialele folosite împotriva manifestanţilor să fi fost legale cu certificate de calitate şi garanţie. În plus, cu declaraţie de conformitate. Se ridică multe alte întrebări semnalate de către cititorii noştri.
Utilizarea de CS în război este interzisă în conformitate cu termenii Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice, semnată de cele mai multe naţiuni în 1993, urmate de alte cinci naţiuni între 1994 şi 1997. - utilizarea ei împotriva propriilor cetăţeni ridică semne de intrebare.
CS este gaz de luptă, de hărţuire mai precis spus, care se foloseşte inclusiv de către artilerie pentru obosirea inamicului înainte de declanşarea ofensivei. Nu îmi vine să cred că în 2018 ..., încă mai folosesc CS clasificat ca arma chimică şi nu CR care nu are efecte toxice. CS are efecte toxice şi dacă e pulverizat sub 3 metri distanţă ajunge sub formă lichidă pe corpul atacat şi provoacă veziculatii pe piele sau arderea corneei….adică orbire permanentă. Generalul Chitac a făcut puşcărie pentru că a ordonat ca la Timişoara să se folosească CS şi banala cloropicrină folosită la testarea măştilor contra gazelor. CS a fost testat şi introdus în dotarea militarilor între 1988 şi 1992 în celebrul CLAT...Complet de Lupta Antiteroristă. Nume care sperie dar de fapt era o banală ladă de lemn în care se aflau o damigeană cu 5 litri de cloropicrina şi un pistol de semnalizare 27mm cu 20 de cartuşe cu CS. Păi după 1992 când Romania a trecut la PfP şi lichidarea armelor chimice, CS a devenit ilegal, la fel şi cloropicrina care supraîncălzită brusc se transforma în Fosgen..gaz de luptă cât se poate de ilegal azi dar care poate fi folosit în industria vopselurilor. Cum poate fi Jandarmeria atâta de analfabetă şi să nu ştie aceste aspecte banale pentru orice profesionist!? Aha....profesioniştii în Apărare NBC au cam dispărut din structure, fie au ieşit la pensie, fie au fost înlocuiţi cu analfabeţi fie....au emigrat ca şi mine!!!!
Nu-i întrebaţi pe jandarmi ce e ăla CS că oricum nu ştiu. Singurii experţi care vă pot explica nocivitatea CS sunt la MApN. Există o zicală între militari "La Jandarmerie carte nu se cere/ Să fi prost să ai putere." Numai ofiţerii de Apărare Nucleară Biologică şi Chimică de la MApN vă pot spune ce este CS şi cât de nociv este. Procurorii militari trebuie să verifice când şi de de ce au fost omologate nişte muniţii chimice nocive pentru oameni. Ce s-a întâmplat până în 1992 e perfect justificat de acele vremuri….dar suntem în 2018 şi ce au folosit jandarmii nu mai este acceptabil în zilele noastre.
Întrebările pertinente sunt: - Cat de legal este să mai foloseşti CS în ziua de azi atâta timp cât este ŞCL, adică substanţă chimică de luptă!? - Care era termenul de valabilitate a cartuşelor cu CS folosite şi cât de legală mai este autorizarea folosirii lor!? De ce nu au în dotare CR!? - Care e valabilitatea cartuşelor cu glonţ de cauciuc folosite pe 10 August asupra unor civili inocenţi!? - Jandarmeria mioritică a fost în centrul unui scandal imens în Kosovo atunci când a folosit cartuşe expirate şi au murit doi tineri kosovari care protestau şi care au fost loviţi direct în cap, lucru interzis!? Huliganii din jandarmerie nu au învăţat nimic din asta, de vreme ce au repetat aceiaşi greşeală atacând ca animalele lovite de jigodie civili inofensivi. Şi nu e prima dată când militari mioritici s-au trezit în TO cu muniţie sau baterii radio expirate.
Au fost sau nu letale grenadele folsosite de jandarmi?
Numai un cretin analfabet ... poate să afirme că a folosit grenade neletale de vreme ce medicii au scos din victimele rănite bucăţi de plastic. Se ştia de acest potenţial de rănire încă din 1992 dar totuşi a fost omolagata. E clar că acea grenadă creată pe Olteniţei, ştiu băieţii informaţi ce e acolo, nu mai e legală în zilele noastre. A fost omolagata şi acceptată în 1992, azi e deja imoral şi periculos să o mai foloseşti mai ales împotriva poporului tău. Însă jandarmeria cu 2 clase ca trenul nu ştie asta, ea ştie să câştige o partidă de şah prin knock ouţ!!!
Dacă gazele folosite sunt interzise în alte ţări, cum se sugerează în articol, de ce au fost înzestrate trupele jandarmeriei cu ele? Şi dacă au fost, cum a permis CSAT, prin care trec toate achiziţiile pentru armată şi ordinea publică, introducerea de astfel de articole nepermise în dotarea jandarmeriei?
Gazele de acest fel au, precum stingătoarele obligatorii din dotarea maşinilor, o valabilitate, după care trebuie înlocuite. La aceste butelii sau spray-uri cu gaz lacrimogen termenul de valabilitate este ceva mai mare decât un an, oricum înlocuirea se face în fiecare an pentru loturile de gaz, la care expiră valabilitatea.
Probabil guvernele care l-au urmat pe Ciolos n-au schimbat tipul, poate nici furnizorul gazului. Cred că Parchetul ar trebui să ancheteze mai ales această problemă, adică cine este în spatele dotării cu un gaz, care se presupune că este interzis în interacţiunea jandarmeriei cu masele de manifestanţi? Iar dacă se dovedeşte că acest gaz într-adevăr este interzis în UE, atunci să sufere consecinţele legii toţi care l-au pus la dispoziţia jandarmeriei, mai ales cei care au decis alegerea acestui gaz, de la preşedintele CSAT, la premierii guvernelor Ponta, Ciolos, Grindeanu, Tudose şi Dancila, împreună cu miniştri lor de interne.
Consecinţe grave ale gazelor asupra hainelor celor gazaţi
Este absolut condamnabil că specialiştii din Jandarmerie (or fi existând?) sau din DSU-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, n-au avertizat pe cele câteva zeci de mii de cetăţeni paşnici gazaţi, cum trebuie să procedeze cu hainele afectate de gazele folosite în piaţă. Iată ce spun specialiştii:
Este absolut incredibil că nimeni nu s-a obosit să spună că hainele celor de la protest trebuie decontaminate şi cel mai bine aruncate. Pentru că nu ies aşa de uşor.
Corect!!! Dar cine să înţeleagă ce ai spus!? Aruncaţi sau ardeţi hainele pe care le-aţi avut la protest. CS oricum rămâne, în concentraţie mică dar rămâne, în haine!!!
Nu iese la spălat. Iese în casă. CS nu este un gaz. Sunt particule propulsate. Se depun pe haine. Dacă le speli ai şansa de a testa efectul în spaţiu închis. Acesta este, cred, motivul pentru care oamenii se duc la urgenţe după 5 zile. Nemernicia cea mare este ca Jandarmeria nu publică şi informaţii despre decontaminare. Primul ajutor constă în primul rând în îndepărtarea hainelor. Cei de la SMURD nu aveau habar, motiv pentru care s-au expus de mai multe ori. Asta este nemernicie. Hainele se îndepărtează prima dată. În privinţa spălatului în statele civilizate se spune că trebuie uscate într-o curăţătorie care nu evacuează gazele/ aburul într-o zonă populată. Clorul este un big No No No. Bicarbonat da. Citiţi şi vă informaţi. Se pare că Jandarmeria nu consideră necesar să comunice nici măcar SMURD normele de decontaminare. Dacă aţi spălat în casă hainele peste care s-a aruncat cu CS de la o distanţă mai mică de 4m ( citiţi normele din UK ) este posibil să vă fi expus la efectul gazului în interior şi de mai multe ori. Efectele neletale sunt demonstrate de producători “ pentru o singură expunere”. Ceea ce pentru cei care au fost în primele rânduri şi care şi-au spălat hainele s-ar putea să nu fie doar o expunere. Este nemernicie pentru că dacă cei din SMURD ştiau efectele expunerii lor ar fi fost mult reduse. Deci nu spălaţi împreuna cu alte haine, bicarbonat nu clor. Dar cel mai bine, mă refer la hainele peste care s-a dat direct cu “gaz”, puneţi hainele într-un sac şi donaţi sacul procurorului sau ardeţi hainele. www.who.int/environmental_health_emergencies/deliberate_events/interim_guidance_en.pdf emj.bmj.com/content/emermed/16/3/168.full.pdf policelink.monster.com/training/articles/2114-cs-smoke-information-guide m.wikihow.com/Deal-With-Riot-Control-Agents www.crookedbough.com/ Poveste cu maşina de spălat este găsibilă pe net. Dar mai multe aici www.aftermath.com/content/how-to-clean-up-tear-gas-how-to-remove-tear-gas-residue
Nu este normal că normele de decontaminare să apară printre nişte comentarii. Ele trebuiau publicate de responsabilii utilizării gazului asupra a 100.000 de oameni.
Cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament). Numai când citeşti aşa ceva îţi dai seama că e vorba de o muniţie criminal folosită de retardaţii de jandarmerici….pentru antrenament!!! Cinetic de antrenament!!!??? CS fumigen!? CS de iluminare!? Contra cui!? Contra civililor inofensivi din 10 August!? Chiar m-am uitat la feţele lor şi am văzut ca majoritatea măciucarilor ţestoşi sunt născuţi după Decembrie '89. Ăştia nu ştiu nimic despre războiul civil de atunci...spre exemplu, despre Sibiu.
Studii apărute pe site-uri de specialite
Studii cu privire la efectele toxicologice în urma expunerii la CS au fost făcute („Possible lethal effects of CS tear gas on Possible lethal effects of CS tear gas on Branch Davidians during the Branch Davidians during the FBI raid on the Mount Carmel compound FBI raid on the Mount Carmel compound near Waco, Texas near Waco, Texas April 19, 1993” http://www.veritagiustizia.it/docs/gas_cs/CS_Effects_Waco.pdf), iar concluziile arată că expunerea în spaţii închise sau peste limitele admise ale concentraţiei poate avea efecte letale.
Gradual, experimentele au demonstrat faptul că la aceeaşi concentraţie, impactul asupra copiilor („Toxic Effects of Tear Gas on an Infant Following Prolonged Exposure”, https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/504423) este mult mai accentuat (sever), decât în cazul adulţilor. Prezenţa bolilor cronice este un risc suplimentar. De asemenea, timpul şi modul de expunere (expunere multiplă) este determinant în măsurarea efectelor potenţial letale. Experimentele mai arată faptul că rezistenţa la efectul nociv al CS este dată de voinţa individului de a suporta fizic ectiunea nocivă, însă aceasta se produce oricum, iar expunerea graduală induce acestuia senzaţia că efectul toxicologic este suportabil.
Aşa se explică deci faptul că cei mai mulţi dintre cei expuşi CS au rămas în zona cu atmosfera viciată şi nu s-au retras imediat. Impactul asupra organismului uman nu creează o respingere imediată, ci senzaţia de rezistenţă, care cedează cu cât expunerea este prelungită şi concentraţia se măreşte, iar acţiunea nocivă asupra corpului uman îşi face efectul.
Desigur că în experimente timpul de expunere, temperatura, umiditatea, spaţiul închis sau nu, concentraţiile (pentru fiecare element chimic din CS) au fost controlate şi exista valori de la care s-a observat gradual efectele toxicologice asupra organismului. Însă cu totul altfel este situaţia în cazul unei expuneri necontrolate, repetitive, pentru un timp îndelungat sau chiar prin contact direct cu particulele toxice din compoziţia CS. Sănătatea, vârsta şi rezistenţa individuale a fiecărui organism sunt elemente de luat în calcul, de asemenea.
Însă şi un timp foarte scurt de expunere (teste privind abilitatea şi viteza de reacţie în cazul echipării cu măşti de protecţie în timpul antrenamentelor militare, USA) este suficient pentru a dezvolta „efecte pulmonare acute” („Acute Pulmonary Effects from o-Chlorobenzylidenemalonitrile “Tear Gas”: A Unique Exposure Outcome Unmasked by Strenuous Exercise after a Military Training Event”).
Este puţin probabil că cei afectaţi să poată face o evaluare a gradului de expunere, ci doar o autoevaluare simptomatologică a leziunilor. Iar efectele se pot prelungi pe o perioadă de două săptămâni, iar în cazul arsurilor, mai mult („Acute effects of the potent lăcrimător o-chlorobenzylidene malononitrile (CS) tear gas”, http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096032719601500601).
Concluzie
Important este acum ca procurorii militari să apeleze la experţi, să studieze din surse diverse care sunt consecinţele pe care le suporta cei afectaţi de gazele folosite în reprimarea manifestaţiei paşnice din 10 august. Nu este acceptabil ca 1000 de jandarmi ultra dotaţi cu mijloace de luptă să nu facă faţă la câteva sute de huligani, şi să fie nevoie să atace cu arme letale zeci de mii de manifestanti paşnici. Doar un miracol a făcut să nu avem morţi în urma acestei reprimări sângeroase.
NB
Mulţumesc doamnei dr. Oana Lupu pentru sprijinul acordat în documentarea articolului