Ponta şi-a găsit şi el mogul de sacrificiu: Adrian Sârbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Schimbul de replici dintre premierul Victor Ponta  şi Adrian Sârbu vizează, aparent, datoriile fostului şef al PROTV către stat. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ sunt de altă părere

Premierul Victor Ponta şi Adrian Sârbu, proprietar al agenţiei de presă Mediafax şi al ziarului online „Gândul“, care au atacat adeseori deciziile guvernamentale, poartă un război la distanţă. Primul care a ieşit la atac a fost chiar Victor Ponta, în urmă cu o lună, când, într-un interviu pentru România TV, oferit lui Victor Ciutacu chiar în biroul său de la Palatul Victoria, premierul povestea despre un târg pe care i l-a propus fostul şef al PROTV.  „Dânsul, Adrian Sârbu, mi-a zis că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Şi i-am spus că nu, mulţumesc, aş prefera să-şi plătească taxele. Şi de atunci suntem în relaţii foarte reci“, a spus Ponta.

Declaraţia lui Ponta a survenit după ce Victor Ciutacu l-a întrebat pe premier dacă a renunţat la biroul de la MApN, pus la dispoziţie după ce în ziarul Gândul au apărut stenogramele unor înregistrări făcute de DNA în cazul Duicu. Ponta a răspuns că nu a renunţat la biroul de la MapN, dar că prin acest birou a vrut să contracareze o anumită campanie de media. „Asta e zona în care cei de la ziarul Gândul au spus chestia asta, pentru că eu am o mică neînţelegere deja de lungă durată cu domnul Adrian Sârbu“, a motiva atunci Ponta. Adrian Sârbu a tratat mai mult cu umor declaraţiile de atunci ale premierului. „M-am întâlnit de multe ori cu domnul Ponta, şi nu la cererea mea. Afirmaţia făcută în interviul servit de România TV este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei“, a afirmat Adrian Sârbu.

Biroul lui Ponta, Sârbu, ANAF
Luni seară s-a consumat ultimul episod din serialul Ponta- Sârbu. Premierul a declarat, la B1TV, că fostul şef al PROTV a venit la el în birou şi i-a cerut să intervină la Agenţia Naţională de Adminsitrare Fiscală (ANAF) pentru a-i scuti companiile de controale fiscale. „N-a fost nimeni la birou, nu nimeni, aş minţi să spun. N-au fost Duicu cu Tobă. Singurul om care a fost la mine în birou şi de care îmi amintesc a fost domnulAdrian Sârbu, care mi-a zis că are controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc. Şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu. Şi nu opresc la nimeni controalele la ANAF. Cred că toata lumea trebuie să plătească taxele“, a spus Victor Ponta. „Minte!“, a replicat imediat Adrian Sârbu, potrivit Mediafax.

Ponta, după modelul Băsescu
Specialiştii în comunicare contactaţi de adevărul spun că diferendul dintre premier şi mogulul media are strânsă legătură cu campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. „Victor Ponta încearcă o detaşare totală de imperiul media controlat de Adrian Sârbu, în condiţiile în care îl vede ostil. Vedem din nou, în acestă perioadă guvernamentală şi preelectorală, invocarea moguluiui pentru propria defensivă politică. Să ne amintim de Traian Băsescu care a preferat să ostilizeze media nefavorabilă şi să spună «Nu-i credeţi!». Ponta încearca să ofere o justitifcare pentru acestaă zonă mediatică care nu îi este favorabila“, crede Radu Magdin, analist politic.

Totuşi, Magdin este de părere că imperiul lui Sârbu nu este atât de puternic încât să-l încurce pe Ponta în cursa prezidenţială. „Adrian Sârbu nu mai are un post TV. Într-un fel te toacă un post de televiziune, altfel îţi expui argumentele în scris. Nu cred că îl va costa funcţia de preşţedinte, dar ziarul şi agenţia de ştiri vor avea o componentă foarte importantă pe zona de vot negativ“, a conchis Magdin.

Sociologul Alfred Bulai crede că discuţia dintre Ponta şi Sârbu a existat şi are o importantă conotaţie politică. „O realitate necuvioasă între presă şi politică există. Nu trebuie să ne mire lucrul acesta. O discuţie între Ponta şi Sârbu, pe chestiuni de sprijin politic, a existat. Însă domnul Sârbu nu mai are televiziune şi nu mai este atât de relevant. Pe vremuri., conta foarte mult“, a declarat Bulai pentru „Adevărul“.

11 persoane de la MediaPro au fost reţinute
Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut ieri 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, deţinute de Adrian Sârbu. Prejudiciul din dosarul de evaziune fiscală se ridică la 1,5 milioane de euro, potrivit Emiliei Mihai, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei. În urma descinderilor au fost ridicate mai multe documente şi calculatoare. Potrivit unui comunicat emis de Parchet, persoanele reţinute sunt Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure.

Circuite financiare fictive
Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.  Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora. Sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la aproximativ 10 milioane de euro. Cei 11 suspecţi, pe a căror avere a fost pus sechestru, urmează să fie duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. La rândul lor, reprezentanţii studiourilor MediaPro arată că vor coopera cu organele judiciare pentru o bună desfăşurare a anchetei. În luna aprilie, mai multe firme din trustul MediaPro au fost vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, când procurorii au făcut aproape 30 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, prejudiciul fiind de 5,4 milioane de lei.

sarbu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite