Ponta: Premierul Grindeanu şi ministrul Bodog sunt bine intenţionaţi, dar trebuie să rămână surzi la ordinele de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Victor Ponta a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că problema vaccinurilor şi cea a medicamentelor pentru cancer pot fi rezolvate de către premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, dacă aceştia vor rămâne ”surzi şi orbi” la ordinele de partid.

”Eu cred ca premierul Grindeanu şi ministrul Bodog sunt bine intentionaţi, au şi dorinţa şi posibilitatea să rezolve problema. Dar pentru asta trebuie să rămână surzi şi orbi la ordinele de partid, la declaraţiile politicianiste şi la emisiunile tv populiste - să întrebe specialiştii şi să negocieze dur, dar raţional. Altfel codul portocaliu de azi se va transforma rapid în cod roşu”, a scris Victor Ponta.

În ce priveşte vaccinurile, Ponta susţine că problema are ca soluţie imediată doar achiziţia directă cu bani din Fondul de Rezervă. ”Să te lupţi cu producătorii şi distribuitorii în mijlocul crizei este sortit eşecului - mai ales dacă nu ai instrumentele legale. Rezolvi acum criza şi pe urmă te pregăteşti să o previi pe următoarea”, crede fostul premier.

El susţine că discuţia legată de introducerea obligativităţii vaccinării ”este de secolul XIX”. ”Sănătatea copiilor este responsabilitatea părinţilor, dar şi a Statului (dacă părinţii nu îşi exercită obligaţiile)! Aşa cum toţi suntem de acord că un copil trebuie să meargă la şcoală (indiferent de opinia părinţilor) sau că nu poate fi înfometat (dacă vrea mama să fie top model) sau bătut ca să joace fotbal (cum vrea tata)!”, a afirmat Ponta.

În ce priveşte criza medicamentelor pentru cancer, Ponta avertizează că principala cauză este scăderea impusă a preţului medicamentelor. ”E frumos să promiţi că scazi preţul la medicamente cu 35% - dar ai calculat şi toate consecinţele? De ce o firmă internaţională o să vândă în România cu 7 lei ceea ce vinde în restul Europei cu 7 Euro?”, se întreabă Ponta.

El aminteşte că s-a confruntat, ca prim-ministru, cu probleme similare, dar pe care a reuşit să le soluţioneze ascultând sfaturile specialiştilor, insinuând că nu este cazul lui Liviu Dragnea care îşi impune voinţa în toate domeniile. ”La K10 (Kiseleff nr.10, sediul central al PSD - n.red) e cineva care ştie tot şi pe toate şi voinţa politică greşită se impune peste realitatea guvernamentala în cam toate domeniile”, a mai scris Victor Ponta.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, întrebat despre proiectul Legii vaccinării care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut "probleme" în a găsi vaccinul de care avea nevoie, şi a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite