Ponta, în Parlament: Fiind şeful Guvernului USL, am multe lucruri de spus. Dacă eram Boc, terminam într-un minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta participă astăzi de la ora 16.00 la „Ora premierului“, la Camera Deputaţilor, unde este aşteptat să răspundă la întrebările parlamentarilor.

Ponta a vorbit, în debutul şedinţei, despre realizările Guvernului pe care îl conduce şi a mulţumit Parlamentului pentru colaborarea .

Redăm integral discursul premierului:

Cred că ideea ca premierul să vină să răspundă în faţa Parlamentului este o idee extrem de bună. O să susţin, cât timp voi fi prim-ministru, că Parlamentul este cel care conduce şi controlează Guvernul, o instituţie fundamentală căreia nimeni nu trebuie să îi dea lecţii.

Cred că este extrem de important la jumătatea anului 2015 să ştim exact unde ne aflăm şi pentru că nu vreau să emit doar opinii, o să încep cu un citat din guvernatorul BNR, pe care îl consider extrem de important: "Creşterea economică din prezent este nu doar robustă, ci şi sustenabilă. Dacă nu vom greşi din nou, va fi o creştere de durată".

Este extrem de important să păstrăm acest ritm şi aceste direcţii. România a avut în ultimii ani o creştere medie de 3%. Suntem pe primul loc la un lucru bun, creşterea economică între cele 28 de ţări membre ale UE. Această creştere a influenţat şi prognozele oficiale ale CE şi FMI şi doresc ca la finalul mandatului acestui Parlament să puteţi să spuneţi că aţi fost membri ai Parlamentului în patru ani de creştere economică neîntreruptă după anii cei mai negri pentru România, 2010-2012. Le mulţumesc tuturor membrilor USL, credincioşi votului pe care l-au cerut şi l-au primit din partea electoratului.

După ce am preluat guvernarea în recesiune, este important că această creştere nu se bazează pe elemente conjuncturale. Anul acesta avem o creştere importantă şi în zona construcţiilor. O rată de creştere de peste 3% devine în acest moment un obiectiv posibil.

Mulţumesc Parlamentului pentru repararea celei mai grele moşteniri pe care am primit-o, fondurile europene. Anul 2015 a început cu o creştere a investiţiilor străine. Dacă eram în Guvernul Boc, terminam într-un minut, nu aveam despre ce să vorbesc. Fiind şeful Guvernului USL, sunt foarte multe lucruri bune de spus.

Mă bucur să mă aflu în Parlament la o zi după ce au intrat în vigoare două măsuri importante, reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor. E o colaborare foarte bună şi vă mulţumesc pentru asta. E important ca în perioada următoare să aprobăm noul Cod Fiscal, să punem în practică toate modificările şi proiectele de investiţii. E o perspectivă foarte bune şi sunt trei provocări: populismul, pe care îl văd folosit ca singura armă împotriva economiei performante, în al doilea rând, instabilitatea politică şi în al treilea rând, tensiunile regionale pe care, lucrând împreună, putem să le prevenim sau să pregătim România să reziste la efectele negative ale unei eventuale crize regionale.

Vom termina acest mandat cu patru ani de creştere economică, şomaj mai mic, de patru ani de creştere a pensiilor şi salariilor şi e un lucru pentru care vreau să vă mulţumesc.

Orban: Românii trebuie să simtă în buzunar creşterea economică

La rândul lui, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Ludovic Orban, i-a reproşat premierului că nu a rezolvat nimic în ce priveşte pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. „Pot să spun că aţi fost călăul capitalului românesc. De când sunteţi prim-ministru, peste 70.000 de firme s-au închis şi aproape 80.000 de firme au intrat în insolvenţă. În acest an, aveţi investiţii mai mici cu 30,6% în sectorul public faţă de 2014. Dezbaterea trebuie să iasă din zona cifrelor. Pentru ca românii să simtă creşterea economică, ei trebuie să o simtă în propriul buzunar şi, din păcate, vă spun că venitul familiei a scăzut în România, deşi suntem în al cincilea an de creştere economică“, a explicat Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite