Ponta: Nu există o altă sancţiune decât suspendarea dacă Băsescu a încălcat Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, după ieşirea preşedintelui de la Cotroceni, că Traian Băsescu riscă să fie suspendat din nou dacă Curtea Cosntituţională (CCR) decide că a încălcat Constituţia, în urma sesizării Guvernului.

„Categoric da. Cum adică ? Dacă încalcă Constituţia şi dacă avem o decizie a Curţii în acest sens, nu există o altă cale de sancţiune decât cea prevăzută de Constituţie: suspendarea. Decizia aparţine Parlamentului, nu Guvernului şi nu unui partid. Nu pot să vorbesc în numele Parlamentului. Orice persoană este obligată să respecte legile. În cazul preşedintelui ţării, nu avem o lege specială care să arate care e sancţiunea“, a spus Ponta, într-o intervenţie la Antena 3.

Tot aseară, premierul a comentat şi afirmaţiile lui Traian Băsescu de la tribuna Cotroceni, care a arătat şapte motive pentru care Ponta nu trebuie să ocupe funcţia supremă în stat.  „Eu astă seară nu am văzut o declaraţie de presă, ci o criză de nervi a unei persoane cu foarte puţină stăpânire de sine. Va urma un lung şir de crize de nervi din partea celui care ne-a tăiat salariile şi pensiile, un şir de crize şi nervi la Parchet pentru că cred că ar trebui să răspundă chiar penal. Este un om care nu îşi mai poate stapâni nervii, un asemenea individ trebuie ţinut cât mai departe pentru că e profund incontrolabil“, a spus Ponta, la România TV.

Curtea Constituţională va arbitra un nou duel dintre premier şi preşedinte. Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat Constituţia implicându-se în campania electorală pentru alegerile europarlamentare în favoarea unui partid. Ca urmare, Victor Ponta a cerut magistraţilor CCR, la primul punct, „să analizeze posibilitatea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Preşedintele României“.

Concret, premierul îl acuză pe şeful statului că s-a amestecat în treburile guvernului privind organizarea alegerilor europarlamentare. Cum s-a amestecat?  A spus public cu cine va vota la scrutinul pentru Parlamentul European.  „Guvernul României are prevăzute atribuţii numeroase şi detaliate, menite să asigure un vot corect reprezentativ, care să exprime voinţa alegătorilor. Conduita preşedintelui României de a indica expres şi repetat cu ce partid votează duce în derizoriu atât prevederile legale invocate, cât şi votul efectiv al cetăţenilor“, se arată în sesizarea trimisă de Ponta.

Citeşte şi:

Ponta îl atacă pe Băsescu la CCR cu sofisme

Premierul Ponta a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că preşedintele Băsescu a generat un conflict juridic de natură constituţională prin susţinerea publică a unui partid. Din argumentaţia premierului nu rezultă însă care e conflictul, iar deciziile anterioare ale CCR îi dau deja dreptate preşedintelui

 Ponta: Guvernul va sesiza CCR cu privire la implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Palatul Victoria, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la implicarea Preşedinţiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru cele parlamentare.

Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta

Deşi garantează amândoi că în România va fi pace, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca să se arate îngrijoraţi de războiul ce stă să izbucnească în imediata noastră vecinătate.

Ponta: Pe 17 noiembrie vom avea un nou preşedinte. Băsescu poate mai ia două luni, dar altfel de mandat. Dacă nu vrea să plece, avem forţe de ordine

Premierul Victor Ponta a vorbit, la România TV, despre campania electorală desfăşurată de preşedintele Traian Băsescu pentru Partidul Mişcarea Populară (PMP), despre intenţia fostului aliat Crin Antonescu de a forma o alianţă anti-PSD, despre ultimele evenimente din Ucraina, dar şi despre relaţia preşedinte-premier.

Ponta şi Băsescu s-au atacat la aceeaşi oră. Cine a avut audienţă mai mare

Premierul Victor Ponta a fost invitat aseară la România TV, de la ora 21. În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu se aflşa în studioul B1TV. Cifrele anunţate de România TV spun că românii au preferat să-l urmărească pe premier.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite