Ponta şi Iohannis cer revizuirea Constituţiei chiar de ziua Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aniversarea a 23 de ani de la adoptarea Constituţiei României postdecembriste, preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, şi premierul Victor Ponta vorbesc de necesitatea revizuirii actualei Legi Fundamentale, unul din marile proiecte asumate de USL.

Constituţia „a trecut deja textul timpului“, dar conţine şi  „modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există şi texte care au permis interpretări forţate, dincolo de spiritul actului fundamental”, se spune într-un mesaj al preşedintelui ales Klaus Iohannis, de Ziua Constituţiei, potrivit Mediafax.

„Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constituţiei, de modernizare şi clarificare trebuie desăvârşit în perioada următoare, iar modificările vor avea rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar şi libertăţile cetăţeneşti“, arată preşedintele ales.
În acelaşi ton cu Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta este de acord cu faptul că Legea Fundamentală trebuie să sufere anumite modificări.

„Astăzi aniversăm 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României prin referendumul din 8 decembrie 1991. Legea fundamentală a reuşit să pună bazele sistemului democratic românesc postdecembrist, dar revizuirea Constituţiei este un proiect de care cred că avem acum nevoie, care trebuie sa devină o prioritate în 2015, degrevat de presiuni electoral“, a spus Ponta.

Premierul crede că proiectul de revizuire a Consituţiei trebuie să urmărească următoarele direcţii: „definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului, asigurarea independenţei Justiţiei şi consolidării statului de drept, eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţa noilor forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritorială“, a mai arătat Ponta.

De Ziua Constituţiei, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, aflat într-o vizită în India, a trimis un mesaj, care aminteşte de rolul Constituţiei în statul român.

„Constituţia României, coloana vertebrală a constructului nostru social, a fost fundamentul instaurării statului de drept, garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului şi calăuză în parcursul euroatlantic al ţării noastre. Principiile care stau la baza actualei Constituţii sunt cele care au definit până în prezent poporul român şi parcursul său democratic. De aceea, de Ziua Constituţiei, putem spune ”La mulţi ani, dragi români!”!“, spune şi Zgonea.

Revizuirea Constituţiei a fost un unul din marile proiecte asumate de USL, iar alianţa nu mai există din februare anul acesta. Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei este Crin Antonescu, fostul preşedinte PNL, copreşedinte USL.

Citeşte şi:

Al doilea om în stat, corigent la Constituţie

Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta invocă greşit Constituţia. Preşedintele are mai multă imunitate decât parlamentarii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite