Ponta despre războiul taxelor: „Nu rupem pactul din cauza lui Boc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a evitat o replică dură la adresa lui Traian Băsescu FOTO Adevărul
Victor Ponta a evitat o replică dură la adresa lui Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul cât şi preşedintele au acţionat egal şi constituţional în legătură cu OUG privind taxele, menţionând că sigurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc, şi precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt

Ponta a spus că atât preşedintele cât şi Guvernul au acţionat legal şi constituţional legat de OG privind taxele.

Întrebat dacă se va rupe acordul care stabileşte coabitarea, Ponta a răspuns că un astfel de act nu se rupe "din cauza lui Boc".

Ponta s-a arătat mirat de solicitarea Administraţiei Prezidenţiale ca Guvernul să dea dovadă de decenţă:„Dumnezeule, cu ce am fost indecent?“.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată în comunicatul Preşedinţiei legat de "explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale".

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţa care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.

„În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenţiei Mediafax.

Şi premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul poate publica marţi Ordonanţa privind taxele, pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.

Declaraţiile şefului Executivului nu l-au mulţumit, însă, pe primarul Clujului, Emil Boc. „Ponta dezinformează şi încearcă să arunce vina în altă parte. Prins cu mâţa-n sac, hoţul strigă hoţul”, a declarat Emil Boc, după afirmaţiile lui Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite