PNL vrea dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO David Muntean
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO David Muntean

PNL  va propune Comisiei de Cod Electoral ca românii din strănătate să fie reprezentanţi la următoarele alegeri parlamentare de opt deputaţi şi patru senatori, dublu faţă de cât este în prezent.

"Proiectul nostru este elaborat de comisia din care fac parte toţi parlamentarii de diaspora ai PNl şi parlamentarii din comisia de cod electoral. Este o reuşită a PNL, pentru că ţine cont de acea revoluţie din noimebrie 2014, de la prezidenţiale, şi este un proiect faţă de care ne-am asumat cu răspundere că îl vom duce la bun sfârşit. Cel mai important lucru este că se asigură pârghia prin care cetăţenii din diaspora au opţiunea să voteze şi prin corespondenţă. Din punctul nostru de vedere, este cea mai bună cifră la care s-a ajuns, opt deputaţi şi patru senatori", a anunţat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la sfârşitul şedinţei conducerii partidului. 

Decizia PNL vine după ce PNL şi PSD au ajuns la un acord verbal ca numărul parlamentarilor pentru diasporă să rămână aproape acelaşi. „A fost o discuţie de principiu în care am stabilit că pot fi mai mulţi parlamentari pentru diaspora, dar nu zeci de parlamentari. Probabil vor fi între şapte şi zece. Gândiţi-vă că un parlamentar din Asia a fost ales de câteva sute, iar un altul din ţară de câteva sute de mii. Nu e chiar corect. Parlamentarii din Diaspora au obţinut foarte puţine voturi“, a spus, pentru „Adevărul“, chiar unul dintre membrii PNL din Comisia de Cod Electoral. În acest moment, diaspora este reprezentată în Parlament de patru deputaţi şi doi senatori. 

„Ne costă foarte mult“

Acelaşi liberal a mai adus un argument: banii. „În al doilea rând, un parlamentar din Diaspora costă foarte mult. De exemplu, un parlamentar pentru Australia, doar dacă se duce de două ori într-un mandat de patru ani acolo, diurna, cazarea şi transportul ne costă foarte mult “, a explicat parlamentarul PNL.

Eugen Tomac, deputat ales în Diaspora, protestează.  „Este o minciună că parlamentarii din Diaspora costă foarte mult. Biroul Permanent al  Parlamentului a hotărât ca aleşii din Diaspora să aibă dreptul la doar două deplasări pe an. Eu am fost votat în Asia şi nu am fost niciodată. Am cerut ca un parlamentar din Diapsora să aibă acelaşi buget ca un parlamentar care este ales într-un colegiu din ţară“, a spus Tomac pentru „Adevărul“.

„Minimum 15 parlamentari“

Preşedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu, a spus deschis că, deşi se va schimba sistemul de vot, va exista o singură circumscripţie pentru diaspora, care îi va pune laolaltă pe românii din Europa, Asia sau Africa. „Deoarece am agreat revenirea la votul pe liste, parlamentarii nu mai pot fi reprezentaţi pe ţări, cum este acum, ci numărul pe care îl vom stabili de parlamentari va reprezenta întreaga Diasporă şi va fi o singură circumscripţie“, a spus Mihai Voicu.

Practic, noul sistem electoral, ce prevede votul pe liste, va împărţi România în 42 de circumscripţii electorale, una pentru fiecare judeţ, iar pentru românii din diaspora va fi circumscripţia numărul 43. Practic, electorii din fiecare circumscripţie vor alege o listă propusă de partide. Numai că circumscripţia pentru diaspora, singură, adună 3,5 milioane de români cu drept de vot. În condiţiile în care în ţară sunt 18 milioane de votanţi, numărul românilor din străinătate reprezintă cam 20% din electorat.

„Decizia pe care a luat-o Comisia săptămâna trecută a fost ca norma de reprezentare pentru Diaspora să fie de şapte parlamentari la 3,5 milioane de cetăţeni rezidenţi. Diaspora ar trebui să fie reprezentată de minimum 15 parlamentari. Proporţionalitatea ar trebui să se facă în funcţie de numărul românilor concentraţi într-o zonă. Trebuie minimum trei parlamentari pentru Italia, minimum trei parlamentari pentru Spania, unde sunt cele mai mari comunităţi de români, minimum doi parlamentari pentru Republica Moldova şi restul pentru întreaga lume“, a spus Eugent Tomac, parlamentar ales pentru Republica Moldova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite