PNL şi USR se urcă în barca lui Cioloş. Cum se resetează lupta politică după anunţul premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma premierului Dacian Cioloş este lăudată, pe de-o parte, de PNL, USR şi de preşedintele Klaus Iohannis, şi criticată, pe de altă parte, de PSD şi ALDE.  Specialiştii cred că asumarea unui program electoral de către Cioloş are capacitatea de a mobiliza electoratul anti-PSD în avantajul PNL şi USR.

PNL şi USR  sunt de acord să susţină platforma online lansată de premierul Dacian Cioloş, prin care se profilează ca potenţial contracandidat la propunerea PSD pentru ocuparea postului de premier. „Premierul Ciolos a asumat o platformă reformistă. Este firesc că PNL să adere la o viziune compatibilă cu principiile şi conduită să de pană acum. Principiile de guvernare prezentate sunt sută la sută compatibile cu ale noastre; priorităţile premierului au un grad mare de convergenţă cu cele enunţate în programul PNL“, a comentat preşedintele PNL Alina Gorghiu.

Programul lui Cioloş, care cuprinde zece principii, mai multe proiecte naţionale şi măsuri urgente care ţin de guvernare, i-a convins şi pe cei de la USR. „Este în spiritul a ceea ce a făcut de la începutul mandatului Dacian Cioloş şi în spiritul a ceea ce vrea USR. Varianta susţinerii lui Dacian Cioloş în funcţia de premier este mai mult decât probabilă, dar fără a face alianţă cu PNL, care doreşte, de asemenea, să-l susţină. Vrem să fim parte dintr-o majoritate care susţine un premier, dar nu vrem poziţii în Guvern, vom lăsa premierului libertatea de a-şi alege echipa. Dacă premierul va considera însă că un om de la noi este însă potrivit pentru o funcţie, noi nu îl vom opri. Premierul are susţinerea unei părţi importante a populaţiei care a văzut în el speranţa unei schimbări în România“, a spus preşedintele Uniunea Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, pentru „Adevărul“.

„Este dispus să meargă mai departe“

PNL va organiza, pe 5 noiembrie, chiar un miting electoral de susţinere a premierului Dacian Cioloş. „Este foarte bun în măsura în care PNL crede că acest guvern reprezintă valori care sunt importante şi pentru PNL“, a arătat preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat gestul lui Dacian Cioloş de a-şi asuma un program politic. „Domnul Cioloş mi-a spus că intenţionează să lanseze această platformă. Doreşte să arate că este dispus - cel puţin aşa am înţeles eu - să meargă mai departe. Este un pas bun pentru că partidele se vor putea decide sau nu să susţină această platformă. Dar este nevoie şi de alţi paşi. Este un document al domniei sale pe care l-a prezentat şi sper să fie o bază de discuţie“, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că nu există o axă Iohannis-PNL-Cioloş, dar există o delimitare a celor care îşi doresc o clasă politică curată şi cei care se împotrivesc Justiţiei. „Nu cred că există o axă, dar în România sunt oameni şi partide care vor să eliminăm corupţia şi există ceilalţi care au un discurs anti-Justiţiei, care nu doresc să promoveze transparenţa“, a mai spus Iohannis, care a precizat că nu va îndemna electoratul, în mod explicit, să voteze cu un anumit partid politic.

PMP, al treilea partid ca număr de parlamentari, este dispus să negocieze, dar nu înainte de data alegerilor. „Vom dezbate subiectul legat de susţinerea unui premier după 11 decembrie. Atunci vom începe negocierile. Fără sprijinul nostru nu poate fi băgat PSD în opoziţie. Noi avem obiective destul de clare în programul de guvernare. Unul este construirea Ministerului Reîntregirii, după modelul german, care lipseşte din programul domnului Cioloş. Sunt declaraţii de bună intenţie pe care le-am mai auzit şi de la alţi politicieni“, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, pentru „Adevărul“.

„Cioloş m-a plagiat doar la titlu“

De partea cealaltă, a contestatarilor, s-au situat PSD şi ALDE, cei care susţin un premier din rândurile social-democraţilor, prima opţiune fiind liderul PSD Liviu Dragnea. Culmea ironiei este că fostul premier Victor Ponta, dovedit că şi-a plagiat lucrarea de doctorat, îl acuză pe premierul Dacian Cioloş că titlul programului nu îi aparţine . „Cioloş m-a plagiat doar la titlu / restul nu (încă)-şi nici eu pe el!“, a spus Ponta. Titlul platformei, „România 100“, are legătură cu aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Spre deosebire de Ponta, Dragnea, principalul contracandidat la funcţia de premier a lui Cioloş, îl acuză că nu a copiat doar titlul, ci şi ideile din programul PSD, pe care le consideră, de altfel, unele iluzorii. „Am citit documentul. În opinia mea, este o listă de iluzii. M-aş fi aşteptat, dacă tot s-au chinuit atât să scoată acel document, să fie totuşi original. Ăsta e un document prin care au plagiat. «România 100» este un concept aprobat de guvernarea noastră, în 2014, prin hotărâre de Guvern. Este document oficial“, a spus Liviu Dragnea.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune că Dacian Cioloş nu poate să rămână în fruntea Guvernului după alegerile parlamentare dacă nu va trece de testul electoral. „Dacă vreţi să ocupaţi funcţia de prim-ministru după alegeri, regula democraţiei e simplă şi vă este cunoscută: vă înscrieţi într-un partid, partidul dvs. redactează un program de guvernare şi vă prezentaţi cu el în faţa electoratului“, a arătat Tăriceanu.

„Şansele PNL şi ale USR cresc“

Analiştii politici cred că intrarea lui Dacian Cioloş în jocul electoral avantajează, pe de-o parte, cele două partide care îl susţin, respectiv PNL şi USR, care nu aveau o variantă mai bună de premier decât Dacian Cioloş, şi încurcă, pe de altă parte, PSD. „Axa după care a funcţionat politica românească s-a transformat în vechi vs. nou, politicieni vs. tehnocraţi, schimbarea clasei politice. În consecinţă, aceste alegeri nu puteau fi doar despre PSD vs. PNL. Din perspectiva aceasta, şansele PNL şi ale USR cresc pentru că intrarea lui Cioloş în joc aduce miza şi, implicit, un interes şi poate o prezenţă mai mare la alegeri. Cât despre PSD, ei se află momentan într-un şah strategic. Faptul că se vor duela acum cu Cioloş, într-o paradigmă nou vs. vechi nu-i avantajează“, este de părere Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică.

Consultantul politic Radu Magdin arată că PSD-ALDE contribuie, prin reactivarea mesajului anti-Justiţie, la repetarea scenariului de la alegerile prezidenţiale. „Prin paşii anti-DNA  şi pe polarizarea pe zona justiţie, PSD şi aliatul său ALDE dovedesc că nu au înţeles mare lucru din ultimele mari bătălii politice. În loc să lase o parte din electoratul de dreapta adormit, ei îl activează, cu foarte posibil rezultat USR în Parlament, căci nu PNL capitaleaza în zonă de justiţie. În consecinţă se ajută platformă sprijin 2+1 a lui Cioloş gândită tocmai pentru a constitui o plasă cuprinzătoare de 51%: PNL ia disciplină, USR ia inocenţă, Ciolos ia aspiraţia“, a spus Magdin.

Analistul crede că Dacian Cioloş a găsit cea mai bună formulă pentru a-şi continua mandatul în fruntea Guvernului. „Cioloş ocoleşte, cu bunul său simţ exemplar, cu graţie, exerciţiul democratic al votului, nu îşi asumă politic decât victoria astfel, jucând cartea omului indispensabil, iar PSD îl lasă să se definească angelic, preferând atacuri“, a mai spus Magdin.

38.000 de semnături, în 24 de ore

Aproximativ 38.000 de persoane au semnat petiţia de susţinere a platformei „România la 100 de ani“ în doar 24 de ore de la lansarea acesteia de către premierul Dacian Cioloş.


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite