PNL şi UNPR vor să-l dea jos pe Tăriceanu din fruntea Senatului. Care e procedura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii şi progresiştii i-au pus gând rău lui Tăriceanu. FOTO Mediafax
Liberalii şi progresiştii i-au pus gând rău lui Tăriceanu. FOTO Mediafax

Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a fost mandatat de partid să strângă semnături pentru schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat marţi copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Aceasta a precizat că se bucură şi de sprijinul UNPR în demersul de înlocuire a lui Tăriceanu.

„Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături. Cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se alia la acest demers au fost cei de la UNPR. Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necsare", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, 

Aceasta a punctat faptul că recredibilizarea Parlamentului poate începe prin schimbarea lui Tăriceanu. „Dacă tot dorim recredibilizarea Parlamentului este o variantă schimbarea preşedintelui Senatului", a adăugat Gorghiu.

Copreşedintele liberal a mai punctat că Tăriceanu „nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului“.

Ce spun cei din UNPR

Cu doar o oră înainte ca Alina Gorghiu să anunţe că PNL strânge semnături pentru schimbarea lui Tăriceanu, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, spunea, la Adevărul Live: „ƒAvem 21 de voturi în Senat. UNPR-ul cu toată dorinţa sau toată nedorinţa nu poate singur. Rămâne de văzut dacă vrea altcineva. Nu lansăm noi acest proces. Există la ora actuală întrebarea dacă în clipa de faţă, cu zece voturi, cât are ALDE, mai poate să aibă funcţia de preşedinte şi una de vicepreşedinte. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate''.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite