PNL spune că va folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica legea privind defăimarea socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL va respinge în Camera Deputaţilor proiectul de lege privind defăimarea socială, iniţiat de Liviu Dragnea şi va folosi toate mijloacele legale pentru a împiedica punerea în aplicare a actului normativ, putând chiar să-l atatce la CC, au anunţat, joi, deputaţii PNL Daniel Gheorghe şi Radu Zlati.

"Nu avem nevoie de o nouă formă de cenzură. Noi nu putem totera, ca partid liberal, (…) nu credem că este oportun şi nu credem că este necesar acest proiect antidefăimare care lezează grav libertatea de expresie şi libertatea de conştiinţă în România şi care vine să deturneze direcţia naturală din societetea românescă. Parlamentarii PNL vor face totul pentru a împiedica punerea în aplicare a acestui proiect normativ. Noi, PNL, vom folosi toate mijloacele legale, morale şi constituţionale pentru a împiedica ducerea la capăt a acestui proiect liberticid, antidemocratic, arbitrar şi pretotalitar prin care PSD încearcă să pună botniţă libertăţii de expresie, încearcă să elimine libertatea cuvântului din mediul online şi din presă", a afirmat, la o conferinţă de presă, deputatul Daniel Gheorghe.

El a mai spus că acest proiect este "un act inutil, absurd, incoerent".

"PNL va respinge în Parlament proiectul aşa-zis antidefăimare, un proiect antidemocratic şi antinaţional", a adăugat Gheorghe.

Deputatul PNL Radu Zlati a precizat că va propune grupului parlamentar liberal ca, în cazul în care acestă lege va trece de votul Camerei Deputaţilor, să o atace la Curtea Constituţională.

"Sunt aproape sigur că în Comisia de învăţământ proiectul va fi respins. Dar, dincolo de acest vot al plenului, există apelul la CC, unde sperăm că oamenii sunt cu judecată la purător. După constatarea votului în plen, voi propune grupului PNL un atac la CC şi cred că avem argumente pe lege necesare pentru acest demers, va fi decizia grupului parlamentar", a adăugat Zlati.

Propunerea legislativă iniţiată de Liviu Dragnea a fost adoptată de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul prevede că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Potrivit proiectului, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane "care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA".

Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau "de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei", mai prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.

Iniţiativa legislativă vizează nu numai instituţiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puţin 50 de angajaţi va include în Regulamentul de organizare şi funcţionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, în expunerea de motive, Liviu Dragnea susţine că finanţarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei pentru o perioadă de 5 ani se ridică la 2.993.060, sumă care include finanţarea a 10 posturi în cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica şi echipamente.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru e elimina riscurile de "interpretare greşită", şi va dimina cuantumul amenzilor. Dragnea a susţinut că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că "această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umană".

Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite