PNL: Ponta manipulează iresponsabil datele economice. Predoiu: Economia a încetinit, contrar retoricii optimiste a premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, spune că economia României a încetinit, „contrar retoricii optimiste a premierului Ponta"
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, spune că economia României a încetinit, „contrar retoricii optimiste a premierului Ponta"

Liberalii susţin că premierul Victor Ponta desfăşoară, în ultima perioadă, „o intensă campanie de manipulare a datelor economice, pe care le prezintă triumfalist în scopul meschin de a-şi aroga, nefondat, merite“.

„Una dintre ultimele laude a lui Ponta se referă la investiţiile străine directe, care au crescut în primele 6 luni cu aproape 40%. Aşa este, investiţiile străine directe au crescut, însă Victor Ponta omite să spună că în 2014 acestea s-au aflat la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimii 10 ani (de exemplu, maximul a fost în 2008 – 9,8 mld. lei, iar în 2014 România a avut un nivel mai degrabă simbolic de 2,4 mld. lei). Aşadar, Ponta comparat o contraperformanţă mai mică cu o contraperformanţă mai mare şi i-a dat cu plus“, se arată într-un comunicat transmis de PNL. 

Liberalii mai arată că investiţiile străine directe au crescut pe seama creditelor acordate de nerezidenţi, care s-au majorat de la o valoare negativă de 161 de milioane de lei la 713 milioane de lei.

„Dacă premierul ar înţelege ceva din raportările BNR, şi-ar da seama că semnalul investiţiilor străine directe este unul negativ întrucât investiţiile în capitalul social al societăţilor comerciale s-a diminuat cu 35 % (de la 1.312 milioane lei la 853 milioane lei), iar acum avem o contraperformanţă mai mare decât contraperformanţa de anul trecut“, mai arată liberalii.

Liberalii au ataşat comunicatului de presă şi un tabel privind evoluţia investiţiilor străine directe în perioada ianuarie-iunie 2014 şi 2015.

TABEL ISD de la PNL

După publicarea datelor de către BNR, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care arată că investiţiile străine directe au crescut în primele şase luni cu aproape 40% şi că „dacă adoptăm noul Cod Fiscal, cu siguranţă până la sfârşitul anului, şi în special în 2016, această creştere se poate dubla! Depinde doar de noi“. Ponta a mai scris: „Da, ştiu, şi pentru asta îmi va cere Alina Gorghiu demisia!“

Ulterior, Călălin Predoi, prim-vicepreşedintele PNL, a transmis un comunicat de presă în care arată că economia a încetinit, „contrar retoricii optimiste a premierului Ponta“, arătând că „e un semnal care trebuie considerat în discuţiile privind reexaminarea Codului Fiscal“. 

„Economia a dat primele semnale de slăbiciune în trimestrul II, în condiţiile în care Guvernul a luat măsuri de relaxare fiscală anul trecut, prin reducerea cotei CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, precum şi anul acesta, prin instituirea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare de bază. Creşterea PIB brută anuală în trimestrul II 2015 faţă de trimestrul II 2014 a fost de numai 3,2% (3,7% ajustată sezonier) comparativ cu 4,3% (3,8% ajustată sezonier), cât a fost in trimestrul I 2015 raportat la trimestrul I 2014. În aceste condiţii, Guvernul a supraestimat creşterea PIB din 2015 ca fiind de 3,3%, actualul trend ducându-ne evident către o creştere mai mică de 3%“, a arătat Cătălin Predoiu. 

Prim-vicepreşedintele PNL mai arată că încetinirea creşterii economice se vede şi din creşterea sub prognoze a anumitor ramuri, cum ar fi industria (creştere de 1,5% în trimestrul al doilea şi 3,3% în primele trei luni din 2015), construcţiile (doar cu 8,6% comparativ cu creşterile de start din trimestrul întâi care au fost mult mai mari – de 13%).

„Nu ştim încă, înainte de a vedea şi rezultatele trimestrului III, dacă putem vorbi de un trend, dar este în mod cert un semnal de alarmă pe care guvernul îl ignoră, cel puţin în poziţiile publice, trâmbiţând în mod iresponsabil şi populist un eşec ca fiind un succes. De fapt, rezultatele în scădere ale economiei credem că se resimt de fiecare cetăţean, care simte pe pielea lui cât de bine merge economia“, a mai transmis Predoiu.

Acesta a mai arătat că un motiv de îngrijorare faţă de încetinirea creşterii economice vine din lipsa investiţiilor publice, chiar şi în condiţiile în care supraacciza pe combustibil, instituită de Guvern, nu a fost direcţionată către investiţii în autostrăzi, „aşa cum s-a clamat în mod populist la momentul instituirii ei“. 

Predoiu susţine că reducerile de fiscalitate care se negociază astăzi între partidele parlamentare trebuie bazate pe estimări realiste, „altfel aruncăm economia în haos“.

„După ajustarea sezonieră, creşterea economică anunţată acum pentru trimestrul II 2015 comparativ cu trimestrul I 2015 este de doar 0,1%, deşi o economie emergentă ca România are un potenţial mult mai mare. De altfel, acest lucru rezultă şi din datele publicate ieri de Eurostat, România situându-se nu doar sub media europeană de 0,4%, ci şi sub Bulgaria (0,4%), Ungaria (0,5%), Lituania (0,6%), Letonia (1,2%), Estonia (0,8%), Cehia (0,9%), Slovacia 0,8%) sau Polonia (0,9%). Ba chiar şi sub Grecia (0,8%)“, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Predoiu. 

După publicarea datelor privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea din acest an, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că „3,7% creştere economică în semestrul I din 2015 (locul 2 în UE după Cehia şi puţin peste Polonia) zic că nu e rău! (chiar dacă o să-mi ceară demisia Dna. Alina Gorghiu, că ea sigur făcea cel puţin 10%)“. 

 

Ulterior, Ponta a mai postat un mesaj pe Facebook, în care arată că „anul trecut am ajuns la nivelul din 2008, acum suntem peste 2008. Dar problema noastră e decalajul faţă de UE. Unii spun să nu accelerăm prea tare, dar noi deja suntem cu mai multe ture în urmă. Trebuie să mergem mai repede! Mă tem, totuşi, că dacă vin iar cei din 2009-2010, băgăm maşina în marşarier“.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a trimis noul Cod Fiscal în Parlament spre reexaminare, că nici actualul şef al statului şi nici fostul preşedinte Traian Băsescu nu au cunoştinţe economice şi nici consilieri pe acest domeniu. „Măsurile economice pe care le ia Guvernul, în consultare cu cei care se pricep la economie, nu ţin cont de voinţa unui preşedinte, că-l cheamă Băsescu sau Iohannis. Întâmplător, nici unul, nici altul nu au cunoştinţe economice, întâmplător, nici unul, nici altul nu au consilieri economici şi întâmplător şi unul şi altul iau decizii strict politice. Dacă aşa a vrut Constituţia României şi aşa se întâmplă de altfel în toate ţările europene — Guvernul se ocupă de partea economică socială, domnul preşedinte se ocupă de vizite externe, de ceea ce are dânsul de făcut. De ce trebuie să le încurcăm, de ce să ne ocupăm fiecare de ceea ce nu ne pricepem?“, a declarat Ponta, vineri seara, la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite