PNL a depus proiectul de lege care îi scapă pe primari de dosarele cu ANI. Alina Gorghiu îşi asumă proiectul promis aleşilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL alina Gorghiu a semnat iniţiativa FOTO Eduard Enea
Liderul PNL alina Gorghiu a semnat iniţiativa FOTO Eduard Enea

Un grup de parlamentari PNL, în frunte cu Alina Gorghiu, au iniţiat un proiect de lege prin care este scoasă din lipsa incompatibilităţilor pentru primari prezenţa acestora în consiliile de administraţie ale regiilor autonome locale, unul dintre principalele motive pentru care edilii au fost declaraţi până acum ca incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate.

Proiectul de lege doreşte modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Practic, din articolul 87 al Legii 161/2003, care enumeră incompatibilităţile pentru primari, este eliminat un singur cuvânt. Dacă în forma actuală printre motivele de incompatibilitate este menţionată ”orice funcţie de conducere sau de execuţie la regiile autonome de interes naţional sau local”, în proiectul PNL este eliminat cuvântul ”local”, astfel încât primarii vor putea să reprezinte administraţia locală în societăţile de utilităţi publice de la nivel local.

Totodată, la articolul 87 este introdus un nou alineat care stipulează că primarii nu vor fi plătiţi pentru prezenţa în conducerea acestor societăţi. ”Activitatea desfăşurată de primari şi viceprimari, primarul general şi viceprimarul municipiului Bucureşti, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene în calitate de membru al consiliilor de administraţie al unor activităţi economice sau de învăţământ locale, nu este retribuită”, se arată în proiect.

De asemenea, se modifică şi articolul 88 al legii astfel încât este eliminată interdicţia prezenţei în CA-uri şi pentru aleşii locali, tot cu precizarea că nu vor primi indemnizaţie.

”Prezenta propunere legislativă vine din nevoia de a corecta anumite neclarităţi din legislaţia în vigoare cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali”, se arată în expunerea de motive a proiectului PNL. 

Astfel sunt invocate prevederi din alte legi care dau dreptul administraţiilor locale să se implice în activitatea regiilor autonome de la nivel local. Printre ele se află şi articolul 37 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală unde se stipulează că ”persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes local, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organisme de cooperare şi parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile legii, respectându-se configuraţia politică de la ultimele alegeri locale”.

Iniţiatorii susţin că prezenţa primarului în regiile autonome sau societăţile comerciale de interes local este nu doar legală şi corectă, ”ci este chiar o obligaţie legală pe care acesta o are în exercitarea atribuţiilor sale conferite de lege”.

Liga Aleşilor Locali ai PNL a votat, pe 2 aprilie, o rezoluţie prin care solicită modificarea Legii incompatibilităţii, astfel încât un primar, viceprimar, preşedinte de consiliu judeţean sau vicepreşedinte de CJ să poată face parte din Consiliul de Administraţie (CA) sau din Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) societăţilor de utilităţi la nivel local.

“Solicităm PNL şi în special grupului parlamentar PNL să redacteze proiectul de lege de modificare a Legii 215 şi dezbaterea în regim de urgenţă a Legii 313 pentru îndepărtarea aşa-ziselor incompatibilităţi dintre interesul public şi interesul public. Nu se poate să trăim într-o ţară în care două interese publice să aibă efecte contrare. Nu se poate ca un consilier local sau un consilier judeţean să nu poată vota dacă îşi depune candidatura pentru viceprimar sau vicepreşedinte la Consiliul Judeţean pentru că este în conflict de interese, îşi procură un interes pentru sine. Nu se poate ca un primar sau un viceprimar, un preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Judeţean să nu poată face parte din Adunarea Generală sau din Consiliul de Administraţie al societăţilor comerciale de utilităţi la nivel local”, a declarat preşedintele Liga Aleşilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.

De asemenea, o modificare similară a legii preconizează şi Guvernul, premierul Dacian Cioloş afirmând, 4 aprilie, la o reuniune a Asociaţiei Municipiilor din România, că noul Cod administrativ pe care Guvernul îl elaborează va conţine precizări clare cu privire la incompatibilităţile aleşilor locali, în special în privinţa participării acestora în Consilii de Administraţie ale societăţilor de utilităţi publice.

"Cred că sunt lucruri care pot fi clarificate, mai ales în ce priveşte chestiunile de compatibilitate sau incompatibilitate ale aleşilor şi responsabilităţi în Consiliile de Administraţie, mai ales în companii care prestează servicii pentru comunităţile locale", a spus premierul.

Cioloş a explicat că a urmărit legislaţia europeană în domeniu şi a observat cazuri în care funcţia de ales local nu doar că nu este incompatibilă cu cea de reprezentant al comunităţii în Consiliile de Administraţie ale unor astfel de companii, ci este chiar o "obligaţie" a acestuia de a-şi reprezenta localitatea pe care o conduce.

Numeroşi aleşi locali s-au aflat în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate din cauză ca făceau parte şi din AGA sau CA ale serviciilor publice din localităţile sau judeţele în care activau. Printre aceştia s-a numărat preşeditele Iohannis, când era primar al Sibiului, dar şi fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu. Actualul lider al PSD Liviu Dragnea a fost unul dintre susţinătorii ideii eliminării din lege a acestor incompatibilităţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite