Liderii PNL au depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Cum vor liberalii să-l debarce pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PNL se pregătesc să trântească Guvernul Ponta Foto: Adevărul
Liderii PNL se pregătesc să trântească Guvernul Ponta Foto: Adevărul

PNL, prin vicepreşedinţii Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu, a depus la Parlament moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta. Liderul PNL au refuzat să comenteze problemele juridice ale premierului Victor Ponta.

Moţiunea de cenzură este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi 2 de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL. După ce a depus moţiunea, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a respins categoric afirmaţiile liderilor PSD, care au legat demersul liberalilor de acţiunea DNA împotriva premierului Ponta. 

"Nu există absolut nicio legătură între demersul politic al PNL, care a fost hotărât la Consiliul Naţional de acum două săptămâni la Ploieşti, cu ceea ce se întâmplă în activitatea DNA. Nu cunoaştem informaţii privitor la ceea ce s-a întâmplat la DNA, nu ne pronunţăm referitor la anchete care sunt în curs de desfăşurare. Obiectivul nostru ca partid politic de opoziţie este ca, utilizând mijloace constituţionale, să pune punct guvernării Ponta", a afirmat Orban.

El a spus că depunerea moţiunii de cenzură şi decizia DNA în cazul Ponta în aceeaşi zi nu poate fi "decât o coincidenţă". Întrebat în legătură cu faptul că Victor Ponta este învinuit în cazul Şova, Orban a arătat: "Eu am spus un singur lucru în cazul Şova, că Victor Ponta şi-a salvat complicele în Senat, nu am ce să adaug în această declaraţie".

În legătură cu posibilitatea ca Victor Ponta să-şi dea demisia, Orban a arătat: "Am spus încă după alegerile prezidenţiale, după care Victor Ponta trebuia să-şi dea demisia, că Victor Ponta se va lega cu lanţuri de Palatul Victoria, pentru că altfel dispare din viaţa publică".

Ce spune moţiunea

În moţiunea cu titlul „Victor Ponta- demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul de vot nu e o lozincă!“, liberalii exploatează pe larg tema asigurării dreptului la vot  de către Guvern şi evocă atât scandalul votului din Diaspora, de la alegerile prezidenţiale, cât şi refuzul Executivului de a organiza alegeri parţiale. 

Toate aceste acuzaţii sunt plasate în contextul scandalului privind votul cetăţenilor din Diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014, asupra căruia liberalii insistă de mai multe ori în cuprinsul moţiunii. PNL a alcătuit în acest sens şi  o listă scurtă a statelor în care au existat probleme în ce priveşte organizarea secţiilor de votare, inclusă în acelaşi text.

Mai mult, liberalii îl acuză cu subiect şi predicat pe Victor Ponta că, prin intermediul Guvernului, „a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar pentru miioane de români din ţară şi din Diaspora“ şi a „săvârşit abuzuri inimaginabile“. De altfel, chiar din titlul moţiunii, liberalii au ţinut să îl taxeze pe premier pentru una dintre declaraţiile făcute în timpul dezbaterilor dinaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Domnule Ponta, noi trăim într-o ţară democrată. Fiecare cetăţean are dreptul la vot!“, i-a spus atunci Iohannis lui Ponta, iar premierul a replicat imediat: „E o lozincă!“. În cea de-a doua parte a textului moţiunii, liberalii fac apel chiar la decizii ale instanţelor. Când spun că Ponta face „exces de putere“, membrii PNL citează chiar din verdictul Curţii de Apel Cluj care l-a obligat pe şeful Guvernului să organizeze alegeri parţiale.

Cum arată matematica parlamentară

Moţiunea de cenzură a PNL ar putea dărâma Guvernul, potrivit Constituţiei, doar dacă se întruneşte votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 278 de voturi dintr-un total de 554 de parlamentari. În prezent, PNL este departe de a alcătui majoritatea parlamentară şi nu se poate baza cu certitudine decât pe voturile grupării lui Mircea Geoană, care este însă nesemnificativă din punctul de vedere al ponderii parlamentare. Chiar şi cu sprijinul UDMR, moţiunea de cenzură nu ar dărâma Guvernul.

Astfel, PNL are în prezent 112 deputaţi cărora li se adaugă şi 61 de senatori, între care există însă şi cei care nu mai fac parte din partid, dar sunt afiliaţi grupului. Exemplele recente arată că aceşti senatori, precum Varujan Vosganian sau Corneliu Popescu, nu susţin neapărat PNL la vot. Presupunând însă că s-ar baza pe toate aceste voturi, liberalii ar avea doar din grupul lor 173 de voturi. Câteva vor veni şi de la gruparea PSRO păstorită de Mircea Geoană, dar nu mai mult de 12, iar alte 14 voturi ar putea proveni de la toţi deputaţii neafiliaţi. Aşadar, 199 de voturi ar putea avea PNL fără UDMR.

Liderii Uniunii au susţinut că vor sprijini moţiunea, dar nici ei nu sunt mai mult de 25. Dacă liberalii ar convinge şi gruparea ruptă din PP-DD, Partidul Naţional Democrat, să li se alăture, pot ajunge la cel mult 238 de voturi. Pe de altă parte, PSD alături de UNPR, PLR –PC şi minorităţi numără doar la Camera Deputaţilor 225 de voturi, iar la Senat majoritatea strânsă în jurul PSD este alcătuită din alţi 91 de senatori. Concret, chiar cu o susţinere maximală obţinută de PNL, de 238 de voturi, diferenţa este semnificativă până la cele 316 voturi ale PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite