PNL cere anchetă în Parlament. Ponta, chemat să dea socoteală în faţa aleşilor: „Caragiale e depăşit total“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Conducerea PNL cere înfiinţarea a două comisii de anchetă parlamentară care să investigheze modul în care Guvernul condus de Victor Ponta a distribuit fondurile de la bugetul statului, dar şi cazul autostrăzii Comarnic-Braşov. Solicitarea intervine în contextul în care cel mai recent raport al Curţii de Conturi vorbeşte despre nereguli în alocarea banilor din fondul de rezervă al Executivului.

UPDATE Premierul Victor Ponta a comentat, pe Twitter, solicitarea PNL.

"Ziua şi demagogia: PNL vrea anchetă parlamentară contra Guvernului din 2013 - în 2013, PNL era ÎN GUVERN!!! Caragiale e depăşit total!", a scris Ponta pe Twitter.

„Raportul Curţii de Conturi arată clar că Guvernul Ponta nu a respectat Legea finanţelor publice locale, iar sume importante din fondul de rezervă au fost alocate  fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii.

În anul 2013, fondul a fost majorat de 5 ori prin intermediul celor două rectificări bugetare, iar în 2014 acesta a crescut de 10 ori, ajungând să însumeze aproximativ 1,9 miliarde de lei. În anul recent încheiat, aproape 1 miliard de lei din acest fond au mers exclusiv către autorităţile locale, doar în campania electorală Victor Ponta împărţind pe criterii politice 357 de milioane de lei pentru primării şi consilii judeţene“, susţin liberalii, într-un comunicat remis „Adevărul“.

Potrivit conducerii PNL, Ponta ar trebui să dea socoteală în Parlament atât pentru modul în care au fost alocaţi banii din fondul de rezervă, cât şi pentru cazul autostrăzii Comarnic-Braşov.

„Avem două motive importante pentru care facem această solicitare. Primul motiv este incapacitatea guvernamentală dovedită în legătură cu acest proiect, în care decizia a fost din nou amânată, deşi premierul Ponta însuşi dăduse termen pentru o decizie până în 15 februarie. Al doilea motiv este costul uriaş preconizat pentru construcţia şi operarea acestei autostrăzi. Conform datelor Ministerului Transporturilor, pentru 53 de kilometri de autostradă se prevede un cost total de construcţie şi operare de circa 8,5 miliarde euro pe o perioadă de 30 de ani“, se arată în acelaşi comunicat.

Ce spune Curtea de Conturi

Potrivit raportului Curţii de Conturi, alocările bugetare dinspre Executiv spre instituţiile statului s-au făcut fără criterii clare şi transparente. Totodată, în document se subliniază că nu a existat niciun control asupra destinaţiei banilor, iar Ministerul Finanţelor nu a verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a fost îndeplinit.

Curtea de Conturi arată că, în 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Citeşte şi:

Curtea de Conturi: Guvernul a alocat bani din Fondul de rezervă, este un buget paralel şi netransparent. Un miliard de lei a fost dat doar în 2013

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, citat de Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite