Parlamentul a tăiat „pamblica“ Guvernului Dăncilă. Ce nu s-a văzut la votul din plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă a primit mai multe voturi decât Executivul Tudose, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE a fost sprijinită de UDMR şi de câţiva deputaţi ai minorităţilor naţionale. Opoziţia a desfiinţat, din vorbe, Puterea

Guvernul Dăncilă a trecut cu o majoritate covârşitoare, deşi, pe hârtie, PSD şi ALDE aveau cu doar 10 voturi peste limita majorităţii. Noul guvern avea  nevoie de susţinerea a 233 de aleşi, iar coaliţia de guvernare deţine 243 de senatori şi deputaţi. În total, Cabinetul condus de Viorica Dăncilă a primit aproape 40 de voturi în plus faţă de estimările PSD: 282 de voturi „pentru“ şi 136 „împotrivă“, cu şapte voturi mai mult faţă de Guvernul Tudose. Social-democraţii s-au bazat şi pe cele 29 de voturi ale UDMR, dar şi pe câteva voturi venite din grupul minorităţilor, unde jumătate dintre cei 17 deputaţi votează de obicei cu PSD, iar jumătate sunt neutri. „Am mai dat o şansă coaliţiei PSD-ALDE prin voturile noastre“, a susţinut liderul UDMR Kelemen Hunor, cel care a curmat orice speranţă a Opoziţiei că Guvernul Dăncilă se poate împiedica în Parlament. 

De cealaltă  parte, principalele partide de opoziţie nu şi-au mobilizat la maximum aleşii. Cu toate că doar PNL şi USR au împreună 141 de deputaţi şi senatori, numărul celor care au votat împotriva Guvernului Dăncilă a fost de 136 de parlamentari. Mai mult, în cei 136 de „opozanţi“ ai PSD şi ALDE sunt şi parlamentari ai PMP sau neafiliaţi, grup din care face parte inclusiv Victor Ponta şi Daniel Constantin.O absenţă notabilă de la votul de învestitură a fost cea a senatorului PSD Niculae Bădălău, aflat în conflict cu Liviu Dragnea, care nu şi-a întrerupt concediul din Mexic pentru a pune umărul la instalarea celui de-al treilea guvern PSD din ultimul an.

Ce nu s-a văzut în Parlament
În timpul şedinţei de plen, Liviu Dragnea a plecat exact în momentul în care deputaţi şi senatori ai Opoziţiei au început să atace premierul desemnat. Revenirea sa a avut loc după discursul fostului premier şi preşedinte al PSD Victor Ponta, deputat care i-a ironizat pe reprezentanţii Puterii. „Asistăm la preluarea preşedinţiei semestriale a Guvernului de către doamna Dăncilă. Poate revenim la Codul Fiscal din 2015, pe care domnul Teodorovici l-a creat, domnul Vâlcov l-a violat, iar domnul Teodorovici îl va pune la loc“, a spus Ponta, aluzie la faptul că Eugen Teodorovici, cel pe care el l-a pus pentru prima dată ministru de Finanţe, a revenit în Guvernul dirijat de marele său rival Liviu Dragnea.

Ironii au venit şi din partea unui fost şef de stat, Traian Băsescu, acum lider al PMP. „Ca structură, avem cel mai mare Guvern din UE, numeric vorbind. Arată ca un guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleţ trebuie să i se dea ceva. Sunt doi- trei oameni valoroşi în Guvern. Sunt şi câţiva oameni bolnavi: au coloana flexibilă“, a spus Traian Băsescu, cu  trimitere la faptul că cei mai mulţi miniştri sunt oameni apropiaţi de Dragnea.

În tot acest timp, premierul Viorica Dăncilă a vorbit de mai multe ori cu vicepremierul Paul Stănescu, care o bătea, încurajator, pe umăr. La final, după ce emoţiile votului de învestitură s-au rispit, noul premier, Viorica Dăncilă, s-a pozat în sala de plen cu mai multe femei din PSD. La un moment dat, doamnele l-au invitat în mijlocul lor pe Liviu Dragnea. Au zâmbit, au făcut mai multe fotografii, apoi au ieşit pe hol, unde erau aşteptaţi de jurnalişti, care au mai stricat puţin din buna dispoziţie afişată de Viorica Dăncilă. „Garantaţi că nu veţi da ordonanţă de urgenţă în domeniul Justiţiei?“,  a întrebat un reporter. „De ce mă întrebaţi acum? Intrăm în detalii“, a ocolit răspunsul Viorica Dăncilă. „În cât timp veţi fi schimbată de Liviu Dragnea?“, a întrebat alt jurnalist. „Mi-am propus să duc acest mandat trei ani de zile, nu pot să vorbesc despre o înlocuire“, a răspuns, diplomat, noul premier. 

De la Parlament, miniştrii Guvernului Dăncilă au plecat la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur coaliţia PSD-ALDE pentru că a schimbat trei premieri în doar un an. „În Justiţie, legislaţia a fost forţată. Există o linie roşie pe care guvernanţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei Justiţiei este de neacceptat. Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore protestatarii“, a spus şeful statului.

Ce prostii au spus miniştrii la audieri
Noii miniştri au fost audiaţi ieri dimineaţă în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Deşi toţi au primit aviz pozitiv, datorită faptului că PSD şi ALDE au majoritate , unii s-au făcut de râs. „Voi face tot ce îmi stă in putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru... în cadrul economiei...îmi cer scuze, sunt emoţionat“, a spus noul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Vicepremierul Paul Stănescu a luat partea corupţilor din instituţiile statului.  „Dacă e acuzat de corupţie, poate fi transferat la alt loc de muncă. Un proces poate dura câţiva ani şi dacă la final se decide că e nevinovat? Din punct de vedere uman, cum să-i spui unui om care e doar acuzat să plece acasă, că nu mai are servicu, salariu? El nu mai are familie, copii, cu ce îi întreţine?”, a declarat Paul Stănescu în timpul audierilor din Parlament.

Citeşte şi:

VIDEO Iohannis a pus la zid noul Guvern: Sper să înceteze cu ţopăiala guvernamentală. Afectarea independenţei Justiţiei este de neacceptat

Noul ministru al Educaţiei: Vorbim mult prea mult despre plagiate. Legea nu prevede nicăieri că trebuie să punem ghilimele la un text pe care-l preluăm

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite