Cazul Bodnariu. Parlamentul ar putea adopta o declaraţie pe tema protecţiei copiilor din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Parlamenului FOTO Radu Eremia
Plenul Parlamenului FOTO Radu Eremia

Plenul Camerei Deputaţilor ar putea vota, miercuri, o declaraţie, prin care cer celorlalte state să informeze misiunile diplomatice ale României în legătură cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie.  Textul declaraţiei a fost agreat de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor.

„Camera Deputaţilor adoptă prezenta declaraţie, prin care solicită autorităţilor competente ale altor state să respecte prerogativele statului român de a-şi proteja proprii cetăţeni aflaţi în străinătate şi de a informa în timp util misiunile diplomatice şi consulare ale României despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetăţeni români“, se arată în declaraţia agreată de Comisia de specialitate, obţinută de Mediafax.

Potrivit documentului, autorităţile altor state trebuie să respecte Convenţia ONU privind drepturile copilului. Ultimul punct al declaraţiei prevede că Guvernului îi revine sarcina de a informa toate statele în care copiii români au fost preluaţi de serviciile de protecţie a copilului din familie despre adoptarea documentului în Parlament.

"De asemenea, Guvernul va asigura protecţia drepturilor cetăţenilor români minori din afara teritoriului României şi va sprijini diseminarea de informaţii către familiile de români cu privire la normele legale, cerinţele şi tradiţiile referitoare la drepturile copiilor din alte ţări, participând, totodată, la procedurile iniţiate de autorităţile străine în conformitate cu standardele juridice naţionale şi internaţionale", mai prevede declaraţia, potrivit Mediafax. 

Declaraţia de principiu a fost discutată marţi de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Documentul agreat de Comisia de specialitate urmează să fie prezentat în conducerea Camerei Deputaţilor, care va stabili dacă va intra pe ordinea de zi a plenului. 

Potrivit unui comunicat de presă emis joi de deputatul Ovidiu Raeţchi (PNL), membru al Comisiei, declaraţia ar putea fi votată miercuri în plen.

Declaraţia a fost elaborată în urma vizitei unei delegaţii parlamentare în Norvegia pentru a cerceta cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost plasaţi în familii surogat. Din delegaţia care a mers în Norvegia în perioada 20-22 ianuarie au făcut parte şi membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care au venit cu iniţiativa declaraţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite