Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari, la coaliţia internaţională împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
221 de voruti au fost „pentru“ solicitarea preşedintelui. FOTO Mediafax
221 de voruti au fost „pentru“ solicitarea preşedintelui. FOTO Mediafax

Parlamentul a aprobat, luni, cu 221 de voturi „pentru“ şi o abţinere, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României, în anul 2016, exclusiv pe teritoriul Irakului, la activităţi de instruire a forţelor de securitate irakiene în cadrul Coaliţiei Internaţionale împotriva organizaţuiei teroriste Statul Islamic (Daesh).

România va avea un efectiv total de până la 50 de militari, cuprinzând instructori, personal de stat major şi de sprijin din domeniile forţe speciale, informaţii militare şi forţe terestre.

„Pe timpul unor sesiuni plenare, la nivel de ambasadori ai statelor participante la coaliţie, Statele Unite ale Americii a solicitat mai mult sprijin în deomeniul militar, îndeosebi prin antrenarea/echiparea forţelor locale, pentru consolidarea poziţiei guvernului irakian, schimb de informaţii şi asigurarea unor fonduri suplimentare pentru ajutor umanitar şi stabilizare“, se arată în solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Parlamentarii s-au exprimat clar pentru sprijinirea luptei împotriva terorismului. „România trebuie să rămână un furnizor de securitate, statut ce trebuie consolidat atât prin măsuri de politică externă, cât şi prin continuarea participării la misiuni în treatrele de operaţii. Mai mult, considerăm că problema Statului Islamic trebuie rezolvată la sursă, iar acest lucru nu se poate face altfel decât prin întărirea capacităţilor militare ale statului irakian„, a declarat deputatul PNL Radu Surugiu.

La rândul său, deputatul Nicolae Mircovici, de la grupul minorităţilor naţionale, a catalogat solicitarea de a trimite militari în Irak drept un „gest prin care România îşi asigură securitatea“. Pe de altă parte, este vorba despre respectul pe care instituţiile, în mod deosebit din domeniul informaţiilor militare, îl au în faţa partenerului american şi în faţa celorlalţi parteneri pe care îi avem. Susţinem acest punct de vedere pentru faptul că Armata Română reprezintă unul din ambasadorii cei mai credibili pe care România îi are în momentul de faţă“, a adăugat Mircovici, citat de Mediafax.

Citeşte şi: 

Casa Poporului nu este a poporului. Dezvăluirea lui Zgonea: Ni se cer daune pentru ultimii trei ani

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a dezvăluit că imaginea celei mai mari clădiri din Europa, Casa Poporului, unde îşi desfăşoară activitatea Parlamentul României, nu aparţine statului, ci moştenitorilor fostei deputate Anca Petrescu, proiectantul clădirii-mamut. Statul are de plătit daune pentru ultimii trei ani.

Marele regret al lui Valeriu Zgonea: „În loc să spun celebrul Mihai Viteazul, am zis colegul Mihai Viteazul“

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea regretă că s-a considerat egal cu Mihai Viteazul. Mai marele deputaţilor spune că ar fi trebuit să spună „celebrul Mihai Viteazul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite