Protest al aleşilor ucraineni, la discursul susţinut în Parlamentul României de către şeful Legislativului rus, interzis în UE: „Putin, dă-ne Crimeea înapoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Narîţkin FOTO Arhiva Adevărul
Serghei Narîţkin FOTO Arhiva Adevărul

Mai mulţi parlamentari ucraineni, participanţi la Adunarea pentru Cooperarea Economică a Mării Negre (APCEMN), au protestat în timpul discursului preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narîţkin, din Senatul României, care predă preşedinţia organizaţiei Legislativului Rus. Aleşii ucraineni au afişat pancarte pe care era scris „Putin, dă-ne Crimeea înapoi“, „2008 - Georgia, 2015 - Ucraina. Cine urmează“.

În cadrul celei de-a 46-a Adunări Generale a Cooperării Economice a Mării Negre, care are loc la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu va preda preşedinţia organizaţiei lui Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei ruse. În timpul alocuţiunii susţinute în sala Senatului României, mai mulţi parlamentari ucraineni, prezenţi la eveniment, s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa lui Narîşkin.

„Putin, dă-ne Crimeea înapoi“ şi „2008 - Georgia, 2014 - Crimeea. Cine urmează. Putin, opreşte-te!“ sunt mesajele afişate de aleşii ucraineni. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a rugat să ia loc în bănci, însă parlamentarii ucraineni nu au ascultat de îndemnul liderului român. Ulterior, Narîşkin a declarat pe holurile Senatului că protestul parlamentarilor din Ucraina este „neruşinat” şi „un semn de laşitate”.

image

La finalul discursului susţinut de diplomatul rus au început să apară şi reacţii din sală ale participanţilor - câţiva au aplaudat, iar majoritatea au bătut cu palmele în masă preţ de câteva secunde şi au vociferat.

Narîşkin, despre interdicţie: E ca o acţiune a unui barbar; contra principiilor la nivelul UE

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia a spus că interdicţia de a intra în Uniunea Europeană este "ca o acţiune a unui barbar" şi că este contra principiilor democratice.

Întrebat cum comentează interdicţia de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, preşedintele Dumei a spus: "Această acţiune e ca o acţiune a unui barbar pentru că toate acele acţiuni întreprinse au fost contra principiilor democratice, contra principiilor drepturilor omului şi contra principiilor existente la nivelul Uniunii Europene".

De asemenea, Narîşkin a mai spus că acestea sunt tentative de a pedepsi politic o ţară pentru alegerile pe care le face.

"Acele eforturi de a pedepsi, putem observa că sunt împotriva celor două milioane de cetăţeni ai Crimeei care sunt supuşi acelor restricţii, la fel ca mine. Vă puteţi închipui ce gândesc acele două milioane de oameni din Crimeea despre UE, despre democraţie şi despre valorile ei", a mai spus Serghei Narîşkin.

Preşedintele Dumei ruse Serghei Narîşkin se află vineri la Bucureşti, unde participă la un eveniment găzduit de Senatul României, deşi liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE. Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE.

La solicitarea „Adevărul“, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că acordul încheiat de România, Federaţia Rusă şi alte state din jurul Mării Negre primează în faţa deciziei UE de a interzice unor oficiali ruşi să mai păşească pe teritoriul UE ca urmare a anexării Crimeei.

Evenimentul de astăzi are ca temă principală „'Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară'“ şi se desfăşoară sub patronajul Senatului României, care a deţinut preşedinţia APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

Cooperarea Economică la Marea Neagră este o organizaţie internaţională a ţărilor din regiunea Mării Negre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite