Pact Naţional pentru Decenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îi invit pe toţi colegii mei din dreapta românească să semnăm un Pact Naţional pentru Decenţă
Îi invit pe toţi colegii mei din dreapta românească să semnăm un Pact Naţional pentru Decenţă

Avem nevoie de un Pact al Dreptei pentru un comportament public decent şi responsabil. Ceea ce s-a petrecut la Cotroceni, într-o întâlnire cât se poate de oficială, pe care niciun om politic nu ar trebui să o trateze ca fiind o formalitate ridicolă, este mai relevant decât orice declaraţie politică.

Am avut part de un Prim-Ministru care stă tolănit pe un fotoliu în faţa Preşedintelui României. Un Prim-Ministru incapabil să răspundă la întrebări simple din domeniul economic. Un Ministru al Finanţelor care nu este în stare să îşi argumenteze o decizie pe care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să o iniţieze. Doi membri ai Guvernului, care prin poziţiile lor fac parte şi din CSAT, şi care nu au fost capabili să răspundă Preşedintelui României la întrebări care aveau legătură cu obiectul muncii lor de zi cu zi.

Victor Ponta este de neatins. Nu poate fi deranjat din drumul său spre auto-distrugere, în care ne târăşte cu inconştienţă pe toţi. În schimb, e cazul să cerem răspicat demisia doamnei ministru Ioana Petrescu. Demisia sa se impune, din trei motive peste care nu se poate trece. 

Doamna ministru s-a prezentat nepregătită la o întâlnire oficială, cerută de Preşedintele României. Face parte din ceea ce i se poate cere oficial oricărui ministru: să fie pregătit să justifice orice măsură pe care o girează oficial. Faptul că nu a fost în stare să răspundă la întrebări simple, o descalifică pentru postul de ministru.

În al doilea rând, există o datorie etică şi morală a fiecărui om care ocupă o demnitate publică: să demisioneze atunci când se pune singur într-o situţie neconformă cu poziţia pe care o ocupă. Un ministru care s-a găsit în situaţia doamnei Ioana Petrescu nu poate continua să îşi exercite funcţia oficială.

A treia perspectivă e cea personală. Nu poţi gira un Prim-Ministru care e iresponsabil şi te pune în situaţia în care s-a găsit Ioana Petrescu. A fost evident că doamna ministru i-a cerut de mai multe ori ajutorul lui Victor Ponta, care a ignorat-o senin. Şi atunci, de ce să mai rămâi în Guvern?

Fac un apel colegilor mei din Dreapta românească: e cazul să cerem împreună demisia doamnei ministru Ioana Petrescu. Şi fac acest apel atât către colegii mei din Forţa Civică, dar mai ales către toţi cei din PDL, PNL şi PMP. Putem să ne certăm cât dorim între noi pe subiecte interne. E însă un moment şi un prilej corect de a ne uni forţele într-un apel comun. Indiferent ce ne desparte, ar trebui să cerem demisia doamnei Ioana Petrescu la unison.

Mă adresez preşedinţilor PDL, PNL şi PMP, domnilor Vasile Blaga şi Klaus Iohannis şi, respectiv, doamnei Elena Udrea, mă adresez şi prezidenţiabililor de dreapta, domnii Cătălin Predoiu, Crin Antonescu şi Cristian Diaconescu. Înainte de orice, haideţi să semnăm un Pact al Decenţei pe care să îl impunem în politica românească. Ştiu că sunt distanţe între noi, dar nu uitaţi că în 2004 aparţineam aceeaşi alianţei. E cazul să uităm pentru un moment ce ne desparte şi să începem cu un Pact dedicat Decenţei politice.

Dreapta este singura interesată de un mesaj care să se concentreze pe două direcţii fundamentale: statul de drept - prin apărarea fără ezitări a Justiţiei - şi un Pact comun pentru o Guvernare Decentă. Avem şi noi problemele noastre interne şi tocmai din acest motiv e bine să începem curăţenia chiar din casa noastră. E necesar un Pact al decenţei între noi şi să îl respectăm fără să ne abatem de la el pentru nicio scuză. Sper că nu veţi fi deranjaţi de faptul că această propunere vine din partea mea şi veţi semna alături împreună un Pact simplu şi direct care va avea ca scop reîntoarcerea la valorile simple ale decenţei actului public.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite