Orban susţine propunerea lui Kovesi: Destinul unei comunităţi sau a unui minister nu poate fi condus corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, susţine propunerea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, privind pierderea funcţiilor de către aleşii şi demnitarii condamnaţi pentru corupţie, pe motiv că "destinele" comunităţilor şi instituţiilor nu pot fi conduse de condamnaţi penal.

"Dacă un ministru sau un primar sau un preşedinte de CJ este condamnat pentru fapte de corupţie, chiar dacă este condamnat fără executare, în mod normal nu ar trebui să mai poată să exercite un mandat", a spus Orban, duminică, întrebat dacă susţine propunerile făcute de şefa DNA.

Liberalul afirmă că o decizie finală a instanţei ar trebui să echivaleze cu pierderea funcţiei. "Nu cred că destinul unei comunităţi locale, a unui minister sau a unui domeniu important din viaţa publică poate fi condus de cineva care a săvârşit fapte de corupţie", spune Ludovic Orban.

"Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, că s-ar impune o modificare legislativă prin care persoanele cu funcţii înalte în stat care au fost condamnate definitiv pentru corupţie să îşi piardă automat funcţiile şi propune o dezbatere la nivelul societăţii pe această temă.

"Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu", a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA se referă, în principal, la cazurile de condamnări la pedepse cu închisoare cu suspendare. În cazul parlamentarilor, aceste sentinţe nu presupun de cele mai multe ori restrângerea drepturilor electorale, astfel încât aceştia pot rămâne în funcţii şi pot candida din nou. Într-o situaţie asemănătoare se află şi primarii şi restul aleşilor locali.

Kovesi afirmă că ar fi nevoie de o "dezbatere la nivel de societate", dacă modificarea propusă se impune sau nu, şi precizează că DNA este de părere că persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu ar mai trebui să poată exercita "funcţi de care s-au folosit sau funcţia în care au făcut fapte de corupţie".

"Poate la nivel de societate ar trebui să ne gândim dacă nu cumva astfel de situaţii pot fi rezolvate şi legislativ, mai ales atunci când avem hotărâri de condamnar definitivă", a spus Kovesi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite