Orban anunţă că PNL va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate la modificarea Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos
Preşedintele PNL, Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, sâmbătă, că săptămâna viitoare partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate cu privire la modul prin care a fost modificat Codul Fiscal, respectiv prin ordonanţa simplă adoptată zilele trecute, prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru salariaţii cu contracte part-time.

Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad, că săptămâna viitoare partidul va sesiza Avocatul Poporului ”pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate” după adoptarea unor măsuri fiscale prin ordonanţă simplă.

„Este adevărat că, în legea de abilitare a Guvernului, Guvernul a primit dreptul de a emite acte normative cu valoare de lege în domeniul fiscal, dar Codul fiscal este o lege organică, conform Constituţiei o lege organică nu poate fi modificată prin ordonanţă simplă şi poate fi modificată numai prin ordonanţă de urgenţă, ori Guvernul nu a adoptat o ordonanţă de urgenţă, pentru că dacă ar fi făcut-o era obligat să convoace Parlamentul, ci a adoptat o ordonanţă simplă, adică un act normativ cu un rang mai slab. Vom sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţia de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională”, a spus Orban.

El a adăugat că încurajează firmele să atace în instanţe ultimele măsuri fiscale. „Facem apel la toţi oamenii de afaceri să atace în instanţe aceste măsuri, aceste taxe şi pe parcursul procesului să invoce excepţie de neconstituţionalitate pentru că vor câştiga sigur”, a spus liderul PNL.

El consideră că ”Guvernul nu a citit nici Codul Fiscal, conform căruia, dacă introduci modificări care duc la măriri de taxe, impozite, contribuţii, aceste măsuri trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nicidecum de la 1 august”.

Ludovic Orban spune că „PSD şi-a bătut joc de oameni în campania electorală, când a defilat în blană de oaie, promiţând luna de pe cer, câte-n lună şi câte-n stele, dar când a fost votat programul de guvernare la învestirea lui Tudose şi-a dat jos blana de oaie şi a scos la iveală adevărata faţă, o faţă de lup flămând după bani, care sunt luaţi de pe spianarea celor care muncesc, celor care creează plus valoarea şi celor merituoşi”.

„Guvernul a băgat mâna în buzunarul companiilor obligându-le să plătească contribuţii de pensii şi de sănătate la nivelul salariului minim brut pe economie şi pentru angajaţii care au contracte part-time (...) Nu vom putea accepta niciuna dintre aberaţiile fiscale din programul de guvernare, nici cu impozitul pe cifra de afaceri, nici cu taxa de solidaritate, nici cu introducerea impozitului pe gospodărie, nici cu desfiinţarea sau naţionalizarea pilonului II de pensii, nici cu instituirea taxei pe cifra de afaceri de 1% pentru companiile din domeniile energiei şi comunicaţiilor. De asemenea, suntem categoric împotriva sistemului de introducere a unui cont separat pentru plata TVA şi a creşterii artificiale a salariului minim la 2.000 de lei“, a spus Orban.

Liderul liberal susţine că mărirea salariului minim va duce la desfiinţarea a sute de mii de locuri de muncă, prin falimentarea unor companii sau relocarea acestora în ţări unde mâna de lucru este mai ieftină.

„Guvernul adoptă măsuri pericol public pentru economie, cum este salariul minim de 2.000 de lei. După calculele noastre, aproximativ 450.000 – 500.000 de locuri de muncă vor dispărea din România (...) La ora actuală cred că sunt 1.100.000 de oameni care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie; în cazul în care salariul minim va fi crescut artificial, mai mult de jumătate din companii îşi pierd profitabilitatea şi cei care lucrează la aceste companii îşi vor pierde locurile de muncă”, a spus Orban.

Preşedintele PNL a criticat şi impunerea unui cont separat pentru TVA. „Contul separat pentru plata TVA înseamnă că firmele vor finanţa statul. Că statul imobilizează resursele financiare aferente TVA într-un cont special în care Fiananţele pot să intre când vor şi să extragă banii, urmând să returneze TVA când o să aibă chef funcţionărimea. Pe scurt, e o formă prin care firmele sub private de o parte din banii pe care pot să-i utilizeze pentru a se dezvolta”, a spus Orban.

Liderul PNL consideră că „Guvernul a început programul de scos bani din piatră seacă” şi emite decizii care vor afecta major economia. Orban a fost prezent în Arad pentru întâlnire cu liderii filialei judeţene, primari şi membri de partid, dar va participa şi la câteva evenimente locale, precum Zilele Oraşului Ineu. Duminică, Orban va fi prezent la Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, o Ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii.

„Vom lua în dezbatere un act normativ foarte discutat în ultimul timp, care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajaţii cu part-time. În fapt, devenise o practică şi este astăzi o practică - angajaţii să fie ţinuţi cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore şi plătit diferenţa până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul", a declarat premierul la începutul şedinţei Executivului.

Mihai Tudose a precizat că studenţii, pensionarii şi elevii vor fi exceptaţi de la prevederile actului normativ. Tot printre excepţii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puţin de 8 ore pe zi sau cei care obţin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite