Klaus Iohannis: Nu am avut obiecţii în propunerile prim-ministrului desemnat, dar am colaborat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

La un an de la câştigarea alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a acordat un interviu pentru TVR, în care a vorbit despre ce s-a schimbat în România de când a ajuns la Palatul Cotroceni şi ce aşteptări are de la Guvernul Cioloş.

Klaus Iohannis, despre noul Guvern

Guvernul meu nu înseamnă un guvern al meu, al lui Klaus Iohannis, ci guvernul României, un guvern cu care colaborez, cu care găsesc cele mai bune soluţii, cele mai bune idei în politica internă, dar şi în politica externă. Cred că acest Guvern care se află în audieri poate să fie şi chiar cred că va fi un guvern cu care voi colabora foarte bine.

Am discutat, prim-ministrul desemnat mi-a arătat propunerile, dar am vrut să îi las libertatea de a-şi alege echipa. Nu am avut obiecţii în propunerile prim-ministrului desemnat, dar am colaborat.

Eu nu trebuie să explic prezenţa cuiva în guvern, ci primul ministru desemnat. Este echipa dominiei sale. Am discutat toate numele, nu am dorit să refuz pe nimeni pentru că nu mi s-a părut niciun nume discutabil. Cred că va fi o echipă care va funcţiona foarte bine.

Niciun partid nu a venit cu pretenţii să dau vreo garanţie sau să fac vreun anumit lucru, au venit cu propuneri, iar au am tras concluziile. Nu cred că este bine să ne legăm de un anumit nume, dacă vorbim de transparenţă. Domnul prim ministru desemnat s-a angajat să găsească rapid cele mai bune soluţii pentru a transparentiza aceste chestiuni şi am toată încrederea că aşa se va întâmpla. Anul viitor, alegerile vor fi organizate de Ministerul de Interne. Nu am niciun semnal că instituţiile din organizare vor favoriza vreun partid. Mă voi asigura că nu se va repeta situaţia de anul trecut, de când eu am fost ales, când s-a permis migraţia politicienilor de la un partid la altul.

Cred că Petre Tobă este o alegere bună ca Ministru de Interne.

Este echidistant politic, iar la Interne, acum, cu un guvern de tehnocraţi, este foarte importantă. Eu nu cunosc niciun caz unde domnul Tobă a fost acuzat de vreun fel de implicare, altfel nu ar fi fost propus. Se pot face legături, dacă se doreşte cu tot felul de lucruri, însă nu am avut niciun semnal că ar fi fost implicat în vreun demers discutabil.

În cazul unui guvern independent, cu foarte puţin timp înainte de desemnare l-am contactat pe domnul Cioloş şi l-am rugat să preia aceste sarcini. Dânsul nu a avut nicio listă, a pornit de la zero. L-am rugat să grăbească elaborarea programului de guvernare şi a listei de miniştri, şi atunci cred că este un lucru notabil în sens pozitiv că a venit în nicio săptămână cu o listă foarte bună. Că cineva a fost retras şi înlocuit, nu cred că este o problemă. (n.r.- Ministrul Sănătăţii propus iniţial, Andrei Baciu, înlocuit de Patriciu Achimaş-Cadariu)

Legat de votul din Parlament, trebuie să pornim de la concluziile pe care le-am avut cu liderii politici, în două runde de consultări. Atunci s-a văzut că există două soluţii posibile: alegeri anticipate şi un guvern independent, de tehnocraţi. Dintre aceste două variante am ales varianta unui prim ministru independent, care a propus un guvern independent politic. Având în vedere toate acestea, sunt optimist în privinţa votului de mâine. 

Este greu să vorbim pe termen lung. Guvernul, care sper că va fi investit mâine, va avea un mandat de un an de zile. Nu putem să vorbim despre un program de guvernare pe termen lung. Este vorba despre un guvern care trebuie să meargă mai departe. Toate lucrurile care au fost prinse acolo sunt lucruri care preocupă politicienii, opinia publică societatea civilă. În programul guvernului Cioloş sunt programe care probabil vor necesita o perioadă mai îndelungată. Mini minimorum şi sper să reuşească mult mai mult. Este un buget serios care poate fi executat, alegeri locale bine şi corect organizate, la fel şi alegeri parlamentare. În afară de acestea, toate celelalte lucruri merită discutate. Dacă guvernul vine cu soluţii bune cu siguranţă vom avea surprize plăccute.

Evaluarea funcţionărilor publici se face după legi. Fiecare funcţionar este evaluat în fiecare an. Ar fi bine să ne gândim până la ce nivel ducem politizarea în administraţie, o temă mai complicată, care sper să fie discutată.

Legea bugetarilor

După ce primesc legea şi analiza noului ministru al finanţelor şi am o discuţie cu noul prim ministru, voi putea discuta despre acest subiect.

Votul pentru românii din străinătate

Sunt şanse ca acest lucru să fie rezolvat, în măsura în care Curtea Constituţională găseşte că proiectul este în conformitate cu Constituţia. În mai puţin de un an de zile Parlamentul a probat legea votului prin corespondenţă. Nu mi se pare nimic greşit că anumiţi parlamentari au contestat legea, este dreptul lor constituţional. Poimâine se va discuta acest lucru la Curtea Constituţională. Eu cred că aici s-au făcut progrese notabile.

În afara legii pentru votul prin corespondenţă, pe care mi-am dorit-o, am făcut paşi importanţi, de exemplu în domeniul securităţii naţionale. Am primit votul pe strategia naţională de apărare. Am făcut paşi în domeniul îmbunătăţirii legislaţiei. Am făcut lucruri importante în partea de politică externă, de politică europeană. Nu vreau să facem un bilanţ, dar lucrurile s-au mişcat mai mult decât s-au aşteptat unii că se vor mişca în primul an.

Preşedintele României despre incidentul terorist din Paris

Avem o situaţie care deja ţine de o stare de război. Atacurile teroriste care au avut loc acum puţine zile în Franţa sunt de o amploare nemaintâlnite până acum. Organizaţia teroristă „Daesh” a revendicat aceste atacuri, Franţa este în stare de şoc, noi suntem foarte îngrijoraţi şi profund emoţionaţi de tragediile umane. De aici trebuie să se tragă nişte concluzii care ţin de siguranţa naţională. La întâlnirile G20 au fost abordate aceste chestiuni. Toată lumea caută soluţii şi răspunsuri pentru aceste evenimente. O solidaritate europeană în aceste momente este absolut necesară. România nu a crescut nivelul de alertă. Cei responsabili nu au considerat că este nevoie, dar este nevoie de nişte acte normative ca să fim pregătiţi. Vom discuta aceste chestiuni cu siguranţă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în luna decembrie.

Una din cauzele principale pentru aceste manifestări teroriste, pentru fluxul enorm de refugiaţi este războil din Siria, unde este nevoie de acţiuni concertate, pentru a pune capăt războului. 

Au participat ţările care suntem pe flancul estic al alianţei NATO. Nu am condiţionat o anumită prezenţă militară, ci faptul că trebuie să fim uniţi şi să acceptăm că NATO trebuie să facă faţă unor situaţii. Am vrut să fie clar că suntem aici, dorim să ne implicăm. 

Întrebat cum ar defini primul său an ca preşedinte al României, Klaus Iohannis a spus: „Primul pas spre altfel de a face politică”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite