Sebastian Burduja (PNL): Mentorul meu este Ilie Bolojan. În ultima vreme văd un joc din umbră între USR-PLUS şi cel mai îmbâcsit partid, PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja, candidat PNL la alegerile parlamentare     Foto: Eduard Enea
Sebastian Burduja, candidat PNL la alegerile parlamentare     Foto: Eduard Enea

Sebastian Burduja, candidat PNL la alegerile parlamentare în Bucureşti, a vorbit joi la Adevărul Live despre motivele care l-au condus să se întoarcă în România şi să aleagă să se înscrie în PNL şi nu în USR-PLUS. Acesta a trimis apoi o săgeată câtre alianţă, explicând că nu înţelege de ce „un partid care se vrea nou” face „jocuri din umbră” cu PSD şi a dezvăluit că mentorul său politic este Ilie Bolojan.



Adevărul: De ce v-aţi întors în România?

Sebastian Burduja: Răspunsul e simplu. Aici este acasă. Am avut acestă şansă să studiez la Stanford, Harvard, să lucrez la Banca Mondială din Washington, să lucrez în ţări foarte sărace, dar nu am avut o satisfacţie la fel de mare ca atunci când am lucat pentru România.

În continuare care ar fi planul dvs pentru România în următorii patru ani?
În bună măsură se regăseşte şi în această carte. E o colecţie de gânduri pe care le-am sintetizat. Practic la începutul acestei pandemii am spus că e o oportunitate această criză. O oportunitate să ne resetăm modelul economic din unul bazat pe consum, în unul pe investiţii. E o oportunitate într-un reset global al economiei, politice, şamd. România ca să se dezvolte are nevoie de inovare. Nu există o ţară care să se dezvolte cu forţe proprii. România e încă codaşă la acest capitol. A doua direcţie e zona de conectivitate, infrastructură. E un model al Băncii Mondiale aplicabil  în toate ţările lumii. Oraşele sunt principalele motoare economice. De multe ori în politica românească văd oameni care nu se pricep şi deplâng dezvoltarea dezechilibrată a României. E un lucru bun că s-au dezvoltat oraşele ţării pentru că astfel obţii motoare economice. Nu suntem în Comunism să punem fabrici în zone rurale. În timp, dezvoltarea se va restrânge şi la rural. Mai avem şi România verde, şi nu în ultimul rând România sigură. E un coflict între o Românie protecţionistă şi o Românie globală. În actualul context de declupare faţă de economiile asiatice, România trebuie să-şi joace foarte bine cărţile.

Mai există o dihotomie internă pe lângă povestea externă de care vorbeaţi, între România celor săraci, a celor care-şi doresc salarii mai mari, pensii mai mari, alocaţii pentru copii mai mari şi a celor care îi sfidează, îi iau peste picior. Cum reduceţi acest decalaj?
Trebuie să fie o singură Românie.Cea mai bună soluţie de a ridica nivelul de trai o reprezintă investiţiile. Generarea de noi locuri de muncă, locuri de muncă mai productive. Salarii mai mari înseamnă pensii mai mari. E un mecanism aproape direct. Asta e reţeta acestui guvern liberal. Eu mă bucur când mă uit pe buget şi îmi dau seama că într-o perioadă foarte grea, acest guvern are 35 de mld de lei pe investiţii, mai mult decât în tot anul 2017. Astea sunt cifrele şi toată lumea trebuie să înţeleagă că investiţiile sunt pentru binele tuturor românilor. 

La întoarcerea în ţară aţi ales PNL. De ce nu USR-PLUS? Mulţi tineri care se întorc în ţară s-au îndreptat către această zonă USR-PLUS.
A fost o alegere foarte personală. Pentru mine PNL e un partid autentic de dreapta care crede în soluţiile unei pieţe libere. Mi-a plăcut că este un partid care-şi asumă răspunderi. E un punct de diferenţiere faţă de alte forţe politice care în momente esenţiale au spus că noi nu ne băgăm. Cred că în PNL am regăsit o echipă de lideri, precum Ilie Bolojan.

Am simţit o săgeată către USR-PLUS, care a refuzat în toamna anului trecut să intre la guvernare alături de PNL. Cum va arăta viitoarea guvernare? Nu încep liderii să dinamiteze această coaliţie dinainte să existe?
Noi am fost destul de neutri, pozitivi faţă de aceşti parteneri. Noi am spus mereu că adversarul nostru, al României este PSD. Nu avem nimic de împărţit cu USR-PLUS. Din contră, credem că şi ei pot contribui la proiectul de dezvoltare a României. Dar în acelaşi timp remarc cu tristeţe şi îngrijorare că nu trece zi pe pagina publică a unor colegi din USR-PLUS să nu fie atacat PNL. Înţeleg, e o strategie electorală, probabil că-şi fac un calcul, destul de meschin cred eu, că astfel capătă votanţi PNL. Dar eu cred că pierd din vedere că ar trebui să discutăm odată de soluţii pentru România, nu doar să aruncăm sloganuri fără substanţă. Mi-ar plăcea să fie un dialog pe soluţii. Şi doi mi-ar plăcea să fim uniţi în faţa unicului inamic, PSD. Ce văd în ultima perioadă e un joc în umbră în care anumite interese în unele momente coincid între un partid care se vrea nou, cu cel mai îmbâcsit partid, PSD, lucru pe care eu nu-l înţeleg.

Cu cine vă doriţi să ajungeţi la guvernare? Cu USR-PLUS sau cu PMP şi UDMR?
Cu toate partidele care au idei comune cu ale noastre. Cred că toate cele menţionate să încadrează la acest principiu. Eu chiar mi-aş dori şi ca USR-PLUS să intre la guvernare şi să-şi demonstreze competenţa, integritatea şamd. Din păcate, inclusiv după locale am văzut şi surprize neplăcute în ţară. Mă miră că nu s-a vorbit mai mult despre ce s-a întâmplat la Braşov. Nu mi se pare normal ca în România sau un alt stat al lumii să minţi despre educaţia ta. Cred că într-o ţară normal trebuia să vedem şi o demisie până acum.

Dvs aveţi un schelet în dulap de care să vă fie frică?
Nu. Chiar nu mi-e frică de absolut nimic. Sunt foarte transparent. Şi în carte vorbesc despre lucruri plăcut şi mai puţin plăcute. Oricine poate să mă întrebe orice.

Revin la USR. După părerea dvs ar fi mai bine ca PNL să-i ia la guvernare sau să-i ţină în opoziţie?
Eu mi-aş dori să vedem această alianţă la guvernare pentru a proba ce soluţii au. De multe ori nu reuşim să dialogăm pe soluţii. Ţara are atâtea probleme. Inclusiv în această pandemie, prea multă politizare. Oamenii s-au săturat de propagandă. Aş vrea să cred că va fi o guvernare şi cu USR-PLUS şi cu PMP şi cu UDMR dacă va fi nevoie şi o guvernare bazată pe proiecte. 

Vorbeaţi şi de greşelile făcute de PNL la guvernare însă aş vrea să vorbim concred de ultima măsură, închiderea pieţelor sau mutarea lor în aer liber. Cât credeţi că va afecta această măsură PNL la alegeri?
Orice măsură de restrângere a unor libertăţi de greu de comunicat public. Pentru un partid nu-i cel mai plăcut lucru. Dacă am fi jucat-o politic am fi zis haideţi să ţinem totul deschis. Nu e o măsură populară, în acelaşi timp a fost transformată într-un fake news care spune că pieţele au fost închise. Nu, pieţele sunt deschise. Majoritatea lor sunt în aer liber. Toată copilăria mea am mers cu părinţii, bunicii la piaţă, e în aer liber. Că s-au creat în ultimii ani aceste hale închise, şi ele pe anchetele specialiştilor s-a arătat că sunt periculoase, e o realitate. Am mai spus-o, cred că asta e ceea ce trebuie să gândim. Mai bine pierdem voturi decât vieţile oamenilor.

Cum vedeţi fotografia finală din noaptea alegerilor parlamentare din 6 decembrie? Cine va fi pe primul loc şi ce scoruri vor obţine celelalte partide?
PNL va fi pe primul loc. Cred că într-un context extrem de greu a performat la guvernare. Sunt convins că românii înţeleg că dacă e să avem o opţiune de a învinge PSD, de a demonstra că acest partid trebuie penalizat pentru ce a făcut în ultimii ani de zile, atunci această soluţie este clar PNL. Sunt convins că alături de partenerii noştri vom face o majoritate de 50%, chiar mai mare de atât.

Cum vă explicaţi revigorarea PSD în ultimul an? 
Ei pot să-şi facă multe visuri dar în acelaşi timp cred că aceste sondaje sunt umflate. Nu-i văd cu 3 în faţă. Scorul de la locale e peste ce pot lua la parlamentare. Au reţeaua de primari. La Sectorul 1 s-a tras din toate poziţiile cu tablete, cu copii, tot felul de tunuri din bani publici care s-au tradus şi prin voturi. Nu cred că mai au aceeaşi forţă. Şi sincer sunt convins că românii nu uită chiar atât de repede. Eu nu pot să cred că noi uităm toate nopţile petrecute în Piaţa Victoriei la OUG 13, 10 august şamd. Faptul că au mai eliminat din listă anumite nume poate-i păcăleşte pe unii români dar unii dintre ei cum e domnul Iordache a primit o funcţie mult mai înaltă. Bădălău e vicepreşedinte la Curtea de Conturi. PSD de fapt îşi plasează oamenii toxice în poziţii toxice în stat.

Candidaţi pe lista PNL Bucureşti. Spuneţi-mi un proiect pe care îl vizaţi pentru bucureşteni în viitorul mandat.
Voi vorbi din perspectiva mea. Programul partdului va fi prezentat săptămâna viitoare. Echipa de la Bucureşti va lucra într-un parteneriat strâns cu Nicuşor Dan. Există o foarte bună colaborare cu noul primar. Mi-al dori să avem o legislaţie pentru zonele metropolitane. România nu se mai poate dezvolta în tiparele ei aşa cum au fost făcute în ultimii 30 de ani. Înclusiv, acum la pandemie, când raportăm numărul de cazuri nu ştim ce să punem la numitor. Care este populaţia Bucureştiului? N-ar trebui să considerăm şi zonele periurbane, comunele din jur? Trebuie să creăm acest cadru. Au fost câteva încercări dar nu dau randament. Va duce şi la o gestionare a zonei urbane mai bună, poate şi o reducere a numărului de comune.

Vă doriţi o funcţie de ministru în viitorul guvern?
Îmi doresc să las ceva în urma mea. Nu vânez funcţii. Îmi place să cred într-un citat - „înţelepciunea vieţii e simplă, fă astfel încât în urma ta să fie mai bine”. Pentru mine e important să fac asta în ţara mea.

Spuneţi-mi un model de politician pe care îl aveţi din România şi unul din străinătate.
În România e vorba de Ilie Bolojan, cu care am o relaţie apropiată de mentor şi prietenie. Am avut plăcerea să-l cunosc la Banca Mondială din Washington. Cred că ingredientele succesului sunt simple. Muncă, disciplină. Un model de om politic din străinătate, vedeţi suntem aproape într-o criză de leadership la nivel mondial. E greu să dau un model anume. Îmi place şi ce văd în Noua Zeelandă. Sunt optimist cu vedere la Biden, cred că poate fi un om politic moderat. 

Dacă aţi fi fost cetăţean american cu cine aţi fi votat?
O întrebare complicată. Mă bucur că nu sunt cetăţean american. E foarte multă polarizare acolo. Sunt un om care a trăit 12 ani acolo. Sunt trist că văd o societate care ar trebui să fie unită, curajoasă şi e tot mai prinsă în conflicte. Tot acest conflict bazat pe identitatea persoanei, corectitudinea politică dusă prea departe la un moment dat. Acum sper că îşi regăseşte echilibrul America. Biden are şanse să ţină ochii pe România. Are mulţi prieteni aici. Suntem bine poziţionaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite