Adevărul Live. Cristian Buşoi, liderul PNL Bucureşti. Cum va arăta un Guvern  PNL - USR cu Cioloş în frunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Cristian Buşoi FOTO Sever Gheorghe
Preşedintele PNL Cristian Buşoi FOTO Sever Gheorghe

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a vorbit, la Adevărul Live, despre obiectivul PNL la alegerile de duminică, despre susţinerea lui Dacian Cioloş şi despre un eventual Guvern PNL - USR.

Care este starea de spirit în PNL?

Starea de spirit este foarte bună în PNL, cu foarte multă încredere. Suntem mobilizaţi. Toată activitatea pe care am făcut-o, toate acţiunile pe care le-am făcut, am funcţionat ca o echipă să-i convingem pe bucureşteni împotriva unui proiect PSD.

Pe cine eliminaţi dintr-o formulă de guvernare?
Partidele îşi vor exprima o opţiune. Se aşteaptă se comporte cum au promis în campanie. Preşedintele a spus că este nevoie de o prezenţă mai mare pentru ca Guvernul să capete o mai mare semnificaţie.

Care este relaţia cu PSD?

Există foarte multe pricnipii care ne pot pune pe noi şi pe cei din USR la masa dialogului, care să genereze apoi o mmajoritate parlamentară şi un viitor Guvern. Mai sunt alte partide de dreapta care pot intra în Parlament, cum ar fi UDMR. Dacă există o singură formaţiune politică cu care PNL nu poate face un Guvern, aceea este PSD. Prin tot ce a însemnat retorica PSD împotriva unor instituţii ale statului, toarte acestea ne dau argumente foarte clare să spunem că nu vom face nicun fel de alianţă sau guvernare cu PSD. Dincolo de această hotărâre foarte clară, vom avea discuţii pentru a construi o majoritate care să nu lase România pe mâna PSD şi a lui Liviu Drganea. 

Inclusiv cu ALDE?

Sigur că toate declaraţiile domnului Tăriceanu sunt descurajante pentru a putea construi o bază de discuţii. SDar există şi alţi oameni în ALDE care ştiu că asemenea declaraţii nu fac bine României. ă veme însă dacă ALDE va intra în Parlament, în acest moment, sunt patru forţe politice care vor intra în Parlament: din păcate PSD, va fi cu siguranţă în Parlament cu un vot de peste 30% PNL, USR şi UDMR. 4% vor avea minorităţile naţionale, apoi e de văzut dacă restul partidelor vor trece pragul electoral. PSD promite în mod cinic mai mult decât e posibil. Şi PNL spune foarte clar că trebuie crescute veniturile personalului bugetar, dar cu o creştere etapizată. Ne angajăm să dublăm veniturile medicilor, etapizat, începând cu 1 iulie. Apoi vom creşte veniturile personalului medical cu 20%. Vom construi 8 spitale noi, 3 pe fonduri europene, 3 prin eforturi bugetare, iar 2 în parteneriat cu autorităţile locale. E o mare diferenţă între modul în care prezintă PNL sursa de finanţare şi modul total populist în care PSD aruncă cu miliarde de euro. 

PSD îl acuză pe Dacian Cioloş că a retunat bani necheltuiţi. 

Sunt anumite zone unde s-au făcut corecţii, pentru că nu poţi planifica la virgulă. Este o situaţia mai specială la Ministerul Sănătăţii, dar cred că explicaţiile pe care le-a dat ministrul Sănătăşţiii au fost bine înţelese. Era de aşteptat ca un Guvern fără susţinere politică să întâmpine dificultăţi. Totuşi, s-a făcut curat în nişte companii de stat, s-a pornit absorbţia fondurilor europene, s-au creat locuri  de muncă. 

Aţi scos o carte: „Cum videcăm sistemul de Sănătate din România“. A fost una dintre temele de campanie. 

Sunt foarte multe corecţii care trebuie făcute foarte repede. În primul rând, o metodă de a-i ţine pe medicii români acasă. Acest lucru nu poate fi făcut decât crescând veniturile, dar şi făcând sistemul sanitar mai atractiv. Dacă dublăm veniturile la stadardele de trai din România, poate fi un plus, dar nu este suficient. Mulţi medici pleacă, pentru că avansările nu se fac pe criterii de competenţă. În al doilea rând, trebuiie să investim în infrastructura sanitară. Am amintit de cele 8 spitale noi, dar nu doar cele 8. 

Cele 8 spitale noi vor fi cosntruite de la zero?

Exact. Cu dotări de ultimă oră, cu circuite noi, cu risc de infecţii aproape de zero. Un spital regional costă 90 de milioane de euro.

Câte paturi va avea un spital regional?

Încă nu s-a stabilit. Deocamdată se fac studiile de fezabilitate. Dar înseamnă spitale de 900-1000 de paturi. 

De unde veţi găsi medici ca să lucreze acolo?

Aceste spitale nu însemană noi costuri şi servicii pentru sistemul de asigurări de sănătate. 

Adică închideţi spiatle vechi?

Spre exemplu, la Cluj, spitalul funcţionează în mai multe pavilioane. Medicii de acolo îşi vor găsi o casă nouă. Şa fel şi la Iaşi, unde spitalul regional va înlocui spitalul judeţean. În Bucureşti, în spitalul regional îşi pot găsi casă nouă unele dintre cele 19 spitale. 

PNL va fi dispus să cedeze posturi de miniştri celor de la USR?

Din rândurile USR sau UDMR pot să fie în mod evident miniştri. Premierul Dacian Cioloş va avea şi el un cuvânt greu de spus în nominalizările pe care le fac partidele. E posibil ca şi alţi miniştri tehnocraţi să continue la guvernare. E important ca viitorul guvern să se comporte ca o echipă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite