Coldea: Practica protocoalelor este internaţională. Ar trebuie să le explicăm spionilor că nu mai avem protocoale, să mai aştepte puţin? SRI e vulnerabil acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Coldea
Florian Coldea

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat timp de şapte ore în Comisia de control din Parlament. Coldea a susţinut că protocolul încheiat între SRI şi Parchetul General au urmărit o practică internaţională. Fostul şef operativ al SRI susţine că, în lipsa protocoalelor încheiate cu alte instituţii ale statului, SRI devine vulnerabil, pentru că nu mai poate contracara operaţiuni de spionaj şi trădare.

UPDATE Claudiu Manda, şeful Comisiei SRI: Domnul Coldea a spus că nu este consultantul lui Dragnea. Au fost 18 întrebări şi 18 răspunsuri ale domniei sale. A spus că nu a întrebat niciodată de vreun dosar la DNA. Domnul Coldea a spus că s-au obţinut mandate de securitate naţională noaptea, acasă la judecători, pe infracţiuni de siguranţă naţională, dar şi în cazuri de corupţie. 

Cu privire la întrebarea dacă domnul Ponta l-a ameninţat că-l schimbă dacă ajunge preşdinte, domnul Coldea a spus că da, dar că a luat-o ca pe o glumă. 

Cu privire la tăierea porcului, a spus că a existat un astfel de eveniment, în preajma Crăciunului, au participat peste 10 persoane. A fost rugat să confirme persoanele care au fost vehiculate în spaţiul public, le-a confirnat. Nu s-a tăiat niciun porc. Au participat domnii Ghiţă, Dragnea, Ponta şi alţi parteneri externi. 

Domnul Coldea a mai spus că Traian Băsescu ştia de existenţa protocoalelor.

Întrebat despre prezenţa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la petrecerile SRI, Claudiu Manda a spus că fostul prim-adjunct a ezitat să răspundă. „Sper să nu greşesc. Cred că domnul Maior a confirmat la momentul respectiv (n.red.- al audierii) despre prezenţa doameni Kovesi şi a doamnei Livia Stanciu. Când l-am întrebat (n.red. - pe Coldea) cine sunt persoanele alea prezente la petrecere, a zis că au fost peste 10 persoane şi că poate doar să confirme numele. Şi a confirmat la cei deja menţionaţi de mine. La intrebarea despre Kovesi nu a răspuns nu sau da, eu nefiind sigur dacă într-adevăr domnul Maior zisese de Kovesi. Nu am mai insistat.”

UPDATE Florian Coldea: Practica semnării unor protocoale de colaborare este una internaţională. Să fim bine înţeleşi: nu există altă practică în lume. Nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Aceste protocoale funcţionau ca şi un ghid. În mod concret, se cooperează conform competenţelor legale. Nu am cunoştinţă ca pe durata mandatului meu un subordonat să fi întocmit vreun act de urmărire penală în vreun dosar. Sunt poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă. Azi, serviciul este în imposibilitatea de a lucra, pe baza unui protocol, pentru a proteja interesele României. SRI este în imposibilitatea de a lucra pe spionaj şi trădare. Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea naţională a României, ci şi securitatea unor aliaţi ai noştri. Vulnerabilitatea este exploatabilă, iar cineva, mai devreme sau mai târziu, o va face. Ar trebuie să le explicăm spionilor şi trădătorilor că nu avem protocale, să ne aştepte puţin? Am convenit cu membrii Comisiei să revenim la discuţie. SRI şi-a făcut treaba în deplin respect pentru domnia legii. 

UPDATE Florian Coldea este audiat de mai bine de şase ore

UPDATE Lucian Viziteu, membru USR în Comisia de control SRI, a declarat, într-o pauză a audierilor: "Din punctul meu de vedere, nu era necesară o nouă audiere despre protocoale. Dacă sunt legale sau nu - nu Comisia se va pronunţa, ci CSM-ul", a precizat Viziteu.

Întrebat cum evoluează audierea acestuia, Viziteu a menţionat că nu se reuşeşte "să se ajungă la esenţă". "Esenţa Comisiei este un control real asupra SRI, care se exercită în principiu la sediile lor, văzând documente şi probe, nu mărturii şi părerea unora sau altora", a precizat deputatul USR.

Întrebat care este programul audierilor următoare, Viziteu a spus: "Eu cred că ar trebui să-l audiem pe domnul Dragnea, în primul rând, şi apoi să mergem să facem controale pentru a putea să ne îndeplinim mandatul. Vă reamintesc că avem două rapoarte SRI, pe 2015 şi 2016, care încă nu au fost desecretizate şi asta este în sarcina Comisiei", a mai precizat Viziteu. 

UPDATE. Ora 16.00: Audierea din Comisia SRI continuă după mai bine de patru ore.

***

Potrivit şefului Comisiei SRI, Claudiu Manda, discuţiile vor viza relaţia SRI cu parchetele, cu partide politice şi cu mass-media. "Eram la relaţia domniei sale cu zona de Parchete, cu zona de partide politice, nu ştiu cât am reuşit să aprofundăm, plus zona de mass-media, după care toate celelalte elemente punctuale pe care le-au transmis cei care au venit la comisie şi ne-au spus că ar avea legătură cu domnul Coldea. Toate referire doamnei Udrea la domnul Coldea, toate referirile domnului Dragnea la domnul Coldea”, a precizat Manda.

În 13 martie, Florin Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat timp de aproximativ şapte ore în Comisia de control parlamentar al activităţii SRI, declararându-le jurnaliştilor, la finalul audierilor, că a oferit "răspunsuri proactive" la toate întrebările şi că şi-a rezervat dreptul de a reveni la comisie cu noi detalii.

Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai spus că s-a discutat "şi despre sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci (statul paralel n,r.)". "Eu nu înţeleg această sintagmă, dar mă pot referi doar la statul vertical, pe care l-am servit puternic şi protectiv în slujba României şi pe care îl cunosc şi în care s-au făcut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii", spunea Coldea. 

El a mai spus că înţelege "atracţia pentru mister şi poveşti cu spioni", însă "aceste demersuri, care merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme în vânătoare de vrajitoare, care afectează instituţiile fundamentale ale statului".

La rândul său, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus atunci că Florian Coldea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat prezenţa sa la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009, precizând că în cadrul audierilor au fost discutate mai multe subiecte, printre care deciziile CSAT cu privire la SRI, mandatele de siguranţă naţională şi despre relaţia lui Coldea şi a SRI cu partidele politice, cu Guvernul, cu DIICOT şi cu Alina Bica.

În cadrul comisiei de control parlamentar al activităţii SRI au fost audiaţi până acum preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul şef al SRI, actual ambasador în Statele Unite, George Maior, urmând să fie chemat la comisie şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite