Legea privind „puşcăria în sufragerie“, declarată neconstituţională pentru a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, şeful CCR FOTO Inquam Photos
Valer Dorneanu, şeful CCR FOTO Inquam Photos

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea PNL şi USR împotriva modificărilor aduse de PSD, ALDE şi UDMR legii privind executarea pedepselor, potrivit cărora infractorii condamnaţi la închisoare cu executare de până la cinci ani ar fi putut executa pedeapsa acasă. CCR declară această iniţiativă drept neconstituţională pentru a doua oară.

UPDATE „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CCR.

Legea mai fusese declarată neconstituţională în integralitate de CCR anul trecut. Coaliţia PSD-ALDE a trecut-io prin Parlament tot în forma iniţială, ignorând decizia CCR.

Cea mai improtantă prevedere a legii era aceea că persoanele condamnate care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

***

Pe ordinea de zi a Curţii se află miercuri obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind declasificarea unor documente, în ansamblul său, precum şi, în special, a dispoziţiilor art.1 alin.(1), (3) şi (4), art.2, art.3 alin.(1), art.4, art.5 şi art.6 din aceasta, obiecţii formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, de un număr de 30 de senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România şi de Preşedintele României.

De asemenea, sunt două sesizări vizând Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, depuse de USR şui de PNL.

Un alt punct al ordinii de zi este obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, obiecţie formulată de un număr de 60 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

O altă sesizarfe se referă la dispoziţiilor i „art.6 şi art.12 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil şi privind abrogarea art.II alin.(1) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr.22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil”, obiecţie formulată de un număr de 50 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară şi deputaţi neafiliaţi.

PNL a sesizat CCR şi în legătură cu neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecţie formulată de un număr de 63 de deputaţi liberali.

O sesizare depusă de şeful statului referitoare la  Legea privind privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.56/2018 pentru completarea Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, este şi ea discutată miercuri de Curte.

Ultumul punct de pe ordinea de zi a plenului CCR este obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, obiecţie formulată de un număr de 92 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi al Uniunii Salvaţi România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite