Oficial. Iohannis nu mai pleacă la Chişinău: „Nu sunt întrunite în Moldova condiţiile pentru vizita de stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a amânat vizita programată în Republica Moldova, până în momentul în care la Chişinău se va instala un nou Guvern. Cele trei partide proeuropene, PDLM, PDM şi PL nu au reuşit să ajungă până în acest moment la o înţelegere, astfel încât, la Chişinău, se vorbeşte că Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin, ar putea vota în Parlament un Guvern PLDM-PDM, în schimbul unor funcţii de rând secund în administraţie.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a amânat în mod oficial vizita la Chişinău programată la sfârşitul acestei săptămâni, după o discuţie telefonică cu Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, care i-a prezentat situaţia politică de peste Prut. 

„Luni, 19 ianuarie a.c., a avut loc o convorbire telefonică între Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Realizat la iniţiativa înaltului demnitar de la Chişinău, dialogul a fost dedicat unei analize a contextului politic postelectoral din Republica Moldova şi negocierilor în vederea alcătuirii unui nou guvern. Domnul Preşedinte Iohannis i-a mulţumit domnului Preşedinte Timofti pentru prezentarea circumstanţelor politice actuale şi şi-a exprimat din nou speranţa că un guvern puternic, reprezentativ şi cu o agendă europeană fermă va putea fi votat în cel mai scurt timp de către noul Parlament de la Chişinău“, se arată în comunicatul Preşedinţiei. 

„Totodată, cei doi şefi de stat au fost de acord că în prezent nu sunt întrunite în Republica Moldova condiţiile pentru vizita de stat a Preşedintelui României, programată iniţial pentru 22-23 ianuarie a.c. Ambii înalţi oficiali au opinat că alegerea conducerii Parlamentului şi validarea unui guvern la Chişinău vor asigura condiţiile unui dialog politic cuprinzător şi pragmatic, orientat spre susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. În final, s-a convenit ca vizita de stat la Chişinău a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, să aibă loc în perioada imediat următoare instalării noului guvern“, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Până în acest moment, cele trei partide proeuropene - PLDM, PDM şi PL- nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind formarea unei coaliţii de guvernare, astfel încât, la Chişinău, se vorbeşte tot mai intens despre un guvern PLDM-PDM susţinut în Parlament de comuniştii lui Vladimir Voronin, care ar urma să primească funcţii de rang secund în administraţia moldovenească.

PDM vs PL
Cel care se ocupă de negocierile cu comuniştii este Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. De altfel, Marian Lupu a bagatelizat vizita lui Iohannis în Republica Moldova. „Situaţia în Republica Moldova este treaba Republicii Moldova. Poporul este suveran clasei politice, restul sunt derivate. Noi muncim, noi negociem şi  încercăm să identificăm o formulă de guvernare nu pentru domnul Iohannis, nu pentru Europa, Rusia, America sau Africa“, a declarat Lupu, cel care se află în război tacit cu liberalii conduşi de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, singurii lideri de la Chişinău care susţin fără ocolişuri parcursul european al Basarabiei şi unirea cu România.

„Partidul Liberal este văzut de către PDM şi PLDM ca un balaur, însă după cum ştim din poveşti sunt balauri atât buni, cât şi răi“, a spus Chirtoacă, înainte de ultima rundă de negocieri. Vlad Filat, liderul PDLM, a susţinut că formaţiunea sa nu va face cu PCRM „nici coaliţie, nici alianţă“, însă, pe de altă parte, a catalogat discuţiile cu Voronin drept  „încercări de a se ajunge la un consens privind votarea conducerii Parlamentului şi Guvernului“.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis ezită să treacă Prutul a doua oară

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite