Noi tensiuni în Guvern. Dragnea şi Tăriceanu forţează schimbarea unor miniştri. Grindeanu se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Călin Popescu Tăriceanu Sorin Grindeau Sevil Shhaideh Klaus Iohannis - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean

Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au coalizat împotriva premierului Sorin Grindeanu şi încearcă să schimbe doi, trei miniştri din Guvern, pe motiv că nu comunică suficient. De partea cealaltă, Sorin Gridneanu se opune şi i-a transmis lui Dragnea că, în fotbal, nu se fac schimbări în minutul 15 când conduci cu 3 la 0.

Surse din PSD au delcarat pentru „Adevărul” că relaţia dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu este pe zi ce trece tot mai tensionată. Motivul disputei: remanierea unor miniştri, printre care Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Ambilor li se reproşează, pe scurt, „atitudinea tehnocrată”.Sursele citate susţin că Liviu Dragnea l-a tras de partea sa şi pe Călin Popescu Tăriceanu, deşi, în ultima vreme, au existat unele dispute între cei doi lideri politici.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că are anumite semne de întrebare cu privire la activitatea Guvernului Grindeanu. „Am avut şi eu propriile mele semne de întrebare, de exemplu în momentul în care Legea salarizării unitare, care era un punct esenţial al programului de guvernare comun, în loc să fie promovată de Guvern, a trebuit să o asumăm noi, la nivelul Parlamentului ca iniţiativă parlamentară. Sigur că din punct de vedere procedural, politic se poate şi aşa ceva, dar e normal ca angajamentele luate prin programul de guuvernare să fie promovate de Guvern”, a afirmat preşedintele Senatului.

Deşi e evitat până acum să se răfuiască în public, premierul i-a răspuns: ”Vă readuc aminte modul în care Legea salarizării a ajuns în Parlament şi ştie şi domnul preşedinte Tăriceanu. Decizia politică de a merge pe această cale a fost luată în urmă cu o lună şi ceva la Comitetul Executiv al PSD de la Sinaia şi urmare a unei şedinţe ALDE - asta ca să clarificăm problema legată de Legea salarizării. De ce? Pentru a reduce termenele şi vă rog să vă uitaţi la conferinţa de presă pe care am ţinut-o la Sinaia şi asta a fost motivaţia pentru care s-a mers pe această cale, cea a unei iniţiative legislative asumată de coaliţie, adică de toţi parlamentarii PSD- ALDE şi nu numai”.

După acest schimb de replici, Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut miniştrilor ALDE să prezinte un raport despre relaţia pe care o au cu premierul. Potrivit unor surse politice, în afară de Tudorel Toader, restul miniştrilor ALDE i-au transmis lui Tăriceanu că nu comunică foarte bine cu Grindeanu, ba chiar că se simt neglijaţi. Numai Tudorel Toader are o relaţie bună cu premierul Grindeanu, care consideră că minsitrul Justiţiei îşi face treaba echilibrat, fără a fi influenţat de mesajele trimise de Dragnea sau Tăriceanu.

Cât despre schimbările anunţate de Liviu Drganea în Guvern, premierul i-a transmis că, la fotbal, dacă ai 3 la 0  în minutul 15, nu te apuci să faci schimbări, cu trimitere la faptul că e prea devreme pentru o nouă remaniere. Dragnea i-a răspuns tot în limbaj fotbalistic.

„Eu în general evit să comentez ce spune premierul, sunt puţin mai în vârstă ca el, poate am şi altă autoritate. Nu cred că a fost o declaraţie bună, pentru că se pot genera contraafirmaţii imediat. Sunt meciuri celebre în care 3-0 nu e suficient, nu te califici. Dacă ai luat bătaie cu 4-0, 3-0 nu e suficient, sau poate să ai 3-0 acuma şi la final ai 4-3 pentru ceilalţi. Nu asta este abordarea. Orice semnal de alarmă pe care ţi-l trage oricine şi pe care îl trage cu bună-credinţă trebuie tratat cu foarte multă seriozitate şi cu foarte mult respect”, a afirmat Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite