Năstase, despre numirile în fruntea DNA şi a Parchetului General: „Băsescu se preface că e prost?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase se întreabă dacă nu cumva preşedintele Traian Băsescu „se preface că e prost”, referindu-se la dilema şefului statului privind cine trebuie să propună şefii DNA şi ai Parchetului: CSM sau Ministrul Justiţiei.

„La şedinţa de vineri a CSM, Băsescu le-a cerut membrilor CSM „opinia” în legătură cu aplicarea articolului 134 din Constituţie în ceea ce priveşte numirea şefilor parchetelor. Pentru că el nu ştie la ce se referă. După ce a semnat, în 8 ani, peste 4200 de decrete prin care a schimbat sau a numit, în baza acestui articol şi a articolului 125, numirea sau schimbarea unor procurori şi judecători”, a scris Năstase, duminică, pe blog.

Fostul premier susţine că în 2005 Traian Băsescu a pus-o pe Monica Macovei, pe atunci ministrul Justiţiei, să modifice legea iniţiată cu an înainte de Cabinetul Năstase, „conform căreia CSM-ul propunea procurorul general şi procurorul şef al DNA, dând această atribuţie ministrului justţiei (adică lui Macovei)”. „După ce a folosit această modificare a legii în cele două mandate ale sale pentru a numi şi re-numi şefii parchetelor, acum, Băsescu, nu mai ştie dacă modificarea de lege, pe care a promulgat-o, a fost sau nu constituţională!", a continuat Năstase pe blog.

„Poate trebuie să recurgem, din nou, la Curtea Constituţională, pentru a «clarifica» aceste aspecte?! N-ar fi mai simplu, pentru a elimina aceste «ambiguităţi», în viitoarea Constituţie să se prevadă, simplu, că Băsescu face propunerile şi tot el numeşte şefii parchetelor?!”, a conchis ironic fostul premier.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în timpul şedinţei CSM, că propunerile pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA ar trebuie să fie făcute de Consiliu, acesta fiind interpretarea pe care el o dă articolul 134 din Constituţie.

„Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii", se arată în articolul cu pricina.

Băsescu le-a cerut membrilor CSM să ofere şi ei o interpretare a acestui articol.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite