Monica Macovei a câştigat procesul cu AEP: finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale a fost legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei, candiat la alegerile prezidenţiale din 2014, anunţă că a câştigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care a spus că printre cei care au încălcat legea finanţării partidelor politice a fost ;i Monica Macovei.

„Instanţa de judecată a decis acum că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a greşit atunci când nu a ţinut seama de procedura sistemului PayPal, prin care s-au făcut donaţii mici, confiscând sumele care au fost primite legal şi transparent. Instanţa a anulat sancţiunea AEP. Este necesară schimbarea legii, astfel încât să existe mai multă transparenţă, iar finanţarea online, inclusiv prin sistemul electronic PayPal să fie introdusă în lege. Numai astfel se va sparge lanţul finanţării partidelor politice şi a candidaţilor de către baroni şi mari finanţatori cu interese oculte“, a scris Macovei, pe pagina sa de Facebook.

Macovei milietaxă pentru modificarea legii. „Legea actuală este gândită pentru donatori puţini şi mari şi tocmai asta face: menţine şi încurajează “clientela politică”. Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale trebuie schimbată. Campania mea electorală pentru prezidenţiale a adus o noutate pe scena politică în ceea ce priveşte finanţarea: am avut donaţii foarte mici, de 50 -100 de lei, de la mulţi oameni, cetăţeni români.  Le mulţumesc, încă o dată, tuturor celor care au avut încredere în mine şi au donat pentru campania electorală. Şi ei vor contribui astfel, după decizia instanţei în acest proces, la modernizarea legilor electorale şi la schimbarea modului în care se finanţează şi se face politică în România. La alegerile prezidenţiale, am cerut cetăţenilor să îşi susţină financiar candidaţii în care cred şi să nu îi lase pradă intereselor baronilor şi marilor finanţatori“, a mai spus Macovei.

AEP a constatat în cazul Monicăi Macovei încălcarea prevederii conform căreia ”cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale”.

Potrivit sursei citate, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Un alt articol de lege încălcat de Macovei pentru care AEP a sancţionat-o priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia.

Europarlamentarul a fost sancţionat atunci cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite