Mizele comasării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin comasarea europarlamentarelor cu referendumul se urmareşte evitarea avizului Comisiei de la Venetia, care ar putea fi unul negativ, şi mobilizarea electoratului. Dar, noua variantă a Constituţiei va trece doar dacă sa va frauda masiv şi daca electoratul nu va înţelege că poate vota la europarlamentare şi fără a vota la referendum.

Prin comasarea referendumului pentru Constituţie cu alegerile europarlamentare, USL urmăreşte două ţinte. Prima este evitarea evaluării noii Constituţii de Comisia de la Veneţia. Chiar dacă textul va fi trimis experţilor, aceştia se întrunesc abia în iunie pentru a da avizul. Prea târziu pentru a se mai putea modifica ceva. În noua formă, Constituţia este mai proastă  decât varianta actuală. Hibele acestei noi variante au fost semnalate de către specialişti, dar atenţionările au fost irgnorate. Vom avea o constituţie care: va ignora rezultatul referendumului din 2009, păstrând 300 de deputaţi (în 2009 s-a votat pentru 300 de parlamentari); nu va da putere referendumului consultativ, ci chiar îl va condiţiona de voinţa Parlamentului; va da puteri sporite Parlamentului fără posibilitatea de a ne apăra de abuzurile acestuia; va da Parlamentului prerogative de anchetare a cetăţenilor; va da Parlamentului hilara prerogativă de a verifica subsidiaritatea în UE; va elimina multe dintre prerogativele preşedintelui, pe care îl numeşte însă ca pe vremea lui Antonescu (Ion, nu Crin), „şeful statului”; îi va lăsa mai departe Guvernului posibilitate de a emite în neştire ordonanţe de urgenţă; va declanşa procesul de regionalizare tot în maniera centralismului iacobin, fără a da posibilitatea cetăţenilor să decidă acest lucru. Vom avea o Constituţie ce ne va crea mari probleme.

A doua miză a acestei comasări este de natură electorală. Se ştie că alegerile europarlamentare nu mobilizează prea mult electoratul. Dar, atât partidele de la guvernare, cât şi cele din opoziţie au interesul să scoată electoratul la vot. Însă motivele lor sunt diferite. Cei de la guvernare au interesul să scoată la vot peste 50% din electorat, pentru a le trece Constituţia. Opozanţii au interesul să scoată electoratul la vot pentru un scor bun la europarlamentare. Coaliţia are suficient electorat şi se ştie că electoratul PSD este cel  mai harnic şi disciplinat. Opozanţii vor încerca să-i scoată la vot pe nehotărâţi, lucrând astfel, fără a-şi propune numaidecât, şi la realizarea cvorumului necesar trecerii Constituţiei. Cel puţin pentru prima zi.

Pe vremea comunismului, atunci când apărea câte o  carte mai bună, era vândută la  pachet cu altele greu vandabile. Cam asta se încearcă şi acum, profitarea de o competiţie politică pentru a plasa şi un produs greu vandabil cum este Constituţia. Să ne aducem aminte de eforturile lui Cozmâncă pentru a scoate varianta din 2003. Cât au mai votat şi atunci strămoşii noştri!  Problema este că, de această dată, produsul problemă este asociat tot cu unul greu vandabil: europarlamentarele. De aceea, cred că varianta actuală a Constituţiei va trece doar dacă se va frauda masiv şi dacă electoratul nu va înţelege că dacă merge la vot pentru europarlamentare nu este obligat să voteze şi pentru Constituţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite