Mircea Diaconu, scos de pe listele PNL pentru europarlamentare: „Sunt incompatibilul de serviciu al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele executiv al PNL, Mircea Diaconu FOTO Arhiva Adevărul
Vicepreşedintele executiv al PNL, Mircea Diaconu FOTO Arhiva Adevărul

Vicepreşedintele executiv al PNL, Mircea Diaconu, a fost îndepărtat de pe listele formaţiunii pentru alegerile europene, după ce 18 liberali au votat în favoarea sa, iar alţi 37 i-au respins candidatura pentru un fotoliu în Parlamentul European. Diaconu, care şi-a apărat cauza în faţa colegilor de partid, a declarat anterior, la Radio France Internationale, că se consideră o victimă. „Sunt incompatibilul de serviciu al României“, s-a plâns el.

„Oriunde aş face un pas în România, un pas, dacă ies din curte, imediat apare un comunicat ANI, o adresă trimisă acolo. Sunt incompatibilul de serviciu al României, lucru care mă onorează, pentru că ştiţi cum e, dacă treci printr-un tunel de tipul ăsta, şi ăsta nu e un tunel, nu e un parc de distracţii, vorbesc de politica românească, şi nu eşti agresat, scuipat, atacat, înseamnă că ori nu contezi, ori eşti de-al lor!“, a declarat Diaconu, la RFI, înaintea şedinţei PNL în care urmează să se definitiveze lista pentru alegerile europarlamentare.

Anterior, Biroul Politic al formaţiunii stabilise ca Diaconu să ocupe locul şase din cele opt eligibile. Întrebat, săptămâna trecută, dacă acceptarea candidaturii lui Diaconu nu reprezintă un deficit de imagine pentru PNL, liderul formaţiunii, Crin Antonescu, a răspuns, tranşant, că nu se pune o astfel de problemă, întrucât Diaconu „este un om cinstit, valoros“.

La ieşirea din şedinţa de astăzi a Biroului Politic al PNL, care se află în desfăşurare, la Parlament, Diaconu a refuzat să facă declaraţii. Surse politice din PNL au declarat că acesta ar fi insistat să rămână pe liste, şi-a susţinut nevinovăţia, dar colegii săi au decis să îi respingă candidatura, pentru a nu dăuna imaginii partidului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, achitarea lui Diaconu în procesul în care era acuzat de conflict de interese. Decizia, care nu este definitivă, poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă. Potrivit ANI, însă, acesta nu are dreptul să ocupe o funcţie publică până în 2015.

„Procesul penal aflat pe rolul instanţelor de judecată nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicţia se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Curţii Supreme, emisă la data de 19 iunie 2012, prin care Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil”, au arătat inspectorii de integritate.

Citeşte şi:

Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese. Ponta îi urează succes la europarlamentare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, care a primit însă o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacă cu apel la Curtea Supremă. Premierul Victor Ponta felicită decizia magistraţilor şi îi urează lui Diaconu succes la alegerile europarlamentare, deşi, potrivit ANI, acesta nu are voie să ocupe o funcţie publică până în 2015.

Conflict PNL-ANI. Liberalii îl vor pe Mircea Diaconu europarlamentar. Inspectorii de integritate susţin că actorul nu poate candida

Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, în urma sentinţei de incompatibilitate. Aşa au anunţat inspectorii de integritate care au explicat că, în urma acestei sentinţe, Mircea Diaconu nu poate ocupa până în anul 2015 o funcţie publică. În replică, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că în situaţia invalidării candidaturii lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare PNL va respecta această decizie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite