Ministrul Niţă - Demolatorul!
0Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a vârât un băţ în eolienele din România pe motiv ca-s scumpe. El a zis că nu vrea să-i supere pe investitorii autohtoni, ăia de consumă mult curent, şi a decis să le mai taie din bani altor investitori, cei care produc energie verde.
Toată treaba a fost făcută printr-o ordonanţă, că era zor mare, pentru că nişte băieţi, ca cei de la Alro, de exemplu, au pus presiune mare-mare.
Schema e cam aşa: producătorii de energie verde, că-i din vânt, soare sau bălegar de vacă, primesc de la Transelectrica, deci de la stat, nişte certificate verzi a căror valoare, numai pentru acest an, este de 500 de milioane de euro. Producătorii de energie verde le vând mai departe pe OPCOM (bursa de energie) furnizorilor de curent electric. Aceştia din urmă sunt obligaţi de lege să cumpere hârtiile verzi ca să susţină energia din surse regenerabile. Şi o susţin fără costuri, pentru că banii pe care îi dau ei pe nenorocitele de hârtii verzi îi bagă în factura consumatorilor finali. Tot prin lege.
Bun! Deci noi toţi susţinem cu multe sute de milioane de euro energia verde. România şi-a asumat asta la aderare, în 2007. Peste tot în Europa e la fel. Noi nu ne plângem, adică n-am văzut vreun protest spontan în faţa biroului ministrului Niţă pe tema certificatelor verzi. Dar tot consumatori finali, cu facturica înverzită de certificate, sunt şi cei din industrie care l-au înghesuit pe proaspătul ministru al Energiei cerând facturi mai mici şi aşa a apărut o ordonanţă de urgenţă.
Ordonanţa subţiază teancul de certificate pe care producătorii de energie verde le primesc şi îi amâna cu banii până prin 2017. Bun, nu-i plâng pe investitorii în eoliene, cum nu-i plâng nici pe „marii consumatori”, cei care au furat curent (la propriu) ani în şir ducând Hidroelectirca în insolvenţă.
Dar ministrul Niţă produce o ordonanţă care schimbă regulile în timpul jocului, pentru că investitorii în energie verde nu ştiau când au venit în România că alţi “investitori” o să le-o tragă. E vorba de predictibilitate, domnule ministru. Dacă eu ştiu că investesc în morişca asta din Dobrogea un milion ca să câştig două, nu poţi dumneata să-mi spui că e prea mult şi că să mă mulţumesc numai cu 500.000. Bine, nici Comisia Europeană nu ştia că se va întâmpla asta, şi România va fi iar arătată cu degetul la Bruxelles şi pe tema energiei verzi.
Ordonanţa va trebui să primească avizul Comisiei şi va dura vreun an-doi, timp în care va fi haos total în piaţa de energie din România. Mai coresct spus, şi pe piaţa asta, că în general, este haos pe toate ramurile. Pus în temă cu aceste aspecte, ministrul Niţă a glăsuit aşa: „Dacă tot stric sistemul energetic, apoi merg până la capăt!” Perfect...