Micul Napoleon de la Cultură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu ştiu câte parale face ca matematician sau, mă rog, în calitate de profesor universitar dr. de Matematică, dl. Valer Daniel Breaz. Dar ca ministru al Culturii s-a dovedit încă de la preluarea mandatului un impostor sadea.

L-am văzut şi auzit dând, cu importanţa activistului mândru că a dobândit încrederea partidului, iar această încredere îl face la minut şi competent, şi infailibil, tot felul de indicaţii preţioase în privinţa monumentului cu care a fost marcat la Alba iulia Centenarul Marii Uniri şi gata. M-am lămurit îndată. PSD făcuse la Cultură o nouă numire catastrofală. Plasase în fruntea Ministerului un culturnic dintre cei mai jalnici care nu putea decât să desăvârşească dezastrul din vremea mandatelor d-lor Lucian Romaşcanu şi George Ivaşcu.

Nu i-au trebuit d-lui Breaz decât câteva zile spre a-şi da încă o dată arama pe faţă. Spre a dovedi cât preţ pune pe cultură, pe istorie, pe simbolistica naţională. Cu câteva zile înainte de sfârşitul anului 2018 a organizat o festivitate de decorare la grămadă a tot felul de inşi, unii cu merite, alţii ba, iar printre cei decoraţi s-a numărat şi generalul Marin Dragnea, veteran de război, dar şi deţinător a tot felul de funcţii şi nu doar onorifice în vremea lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului său de tristă amintire. E adevărat, dl. Dragnea nu este nici primul şi nici ultimul vajnic tovarăş de drum al comuniştilor recuperat, spălat, scos la vopsea de PSD de-a lungul mizerei sale istorii. Numai că de data aceasta lucrurile merseseră prea departe. „Eroul“ Marin Dragnea, despre care unii spun că i-ar fi unchi astăzi puşcăriaşului Liviu Nicolae Dragnea, a fost decorat în Sala Tronului, dl. Breaz neştiind sau nevrând să ştie că cel căruia îi conferea distincţii a făcut parte din Divizia „Tudor Vladimirescu“. Exact aceea ale cărei trupe a înconjurat Palatul Regal în ziua de 30 decembrie când oamenii Moscovei, Gheorghiu-Dej şi Petru Groza, l-au obligat pe Regele Mihai să semneze actul de abdicare.

Dl. Daniel Breaz, dornic să îşi păstreze cu orice preţ funcţia, a făcut tot ceea ce i-a cerut partidul. A acceptat fără să crâcnească un buget minuscul care deja nu mai ajunge, crapă din toate încheieturile. L-a lăudat pe dl. Liviu Nicolae Dragnea, astăzi o elogiază pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă, l-am auzit chiar lăudându-i acesteia capotul cu care săptămânile trecute s-a afişat la malul mării. L-a jignit în cel mai mârlănesc chip cu putinţă pe actorul Ion Caramitru, directorul TNB, predându-i acestuia la televizor lecţii de management şi dându-se exemplu pe sine, pe el care e un Napoleon, un fel de trei în unu, şi rector, şi senator, şi ministru. L-am auzit pe ministrul fanfaron încurajând delaţiunea, cântând alături de tot felul de Neica-Nimeni aria calomniei. Zilele trecute acelaşi domn Breaz a pus de o altă mega-prostie. A plănuit de comun acord cu doamna Dăncilă un aşa-zis complex muzeal în care ar urma să stea faţă în faţă Muzeul Antipa şi Muzeul Holocaustului. Joi seara s-a lăudat la TVR 1 că s-ar fi schimbat modificarea şi s-a şi plâns că nimeni nu îl înţelege şi toată lumea dezinformează. Iar serile trecute tot dl. Valer Daniel Breaz, devenit sub ochii noştri un nou Leonte Răutu, concurând la capitolele tupeu, siluirea limbii române, dispreţ faţă de cultură nu doar cu acesta, ci şi cu Constanţa Crăciun, cu Tamara Dobrin şi cu Susănica Gâdea, s-a apucat să lea dea sfaturi scriitorilor şi editorilor de carte. Le-a spus ce să scrie şi ce să publice. Aceasta în loc să facă ceea ce l-ar obliga să facă funcţia, adică să pună la punct o strategie naţională de stimulare a producţiei de carte, dar şi a lecturii.

Nu mai rămâne decât ca dl. Breaz să mai convoace, precum odinioară Nicolae Ceauşescu, întâlniri şi consfătuiri cu artiştii şi scriitorii. Ori la Neptun, ori la Mangalia. Micul Napoleon din Alba Iulia este în stare de orice. E de sperat că ridicolului de care se acoperă zilnic îi va pune stavilă urgentă o absolut necesară remaniere. Nu de alta, dar insul cu numele de Valer Daniel Breaz face deservicii imense nu doar culturii şi identităţii naţionale, dar şi partidului. Care oricum stă teribil de prost în ochii intelectualilor.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite