Meleşcanu a pledat, la New York, pentru întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a pledat pentru consolidarea bazei normative a medierii şi întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere, în mesajul său transmis cu ocazia participării, joi, la o întâlnire de lucru a şefilor diplomaţiei din statele membre ale Grupului Prietenilor Medierii din ONU, prezidată de Finlanda şi Turcia.

Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a salutat, în context, accentul deosebit pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl pune pe dimensiunea de prevenire a conflictelor şi mediere.

Meleşcanu a subliniat şi importanţa întăririi cooperării între ONU şi organizaţiile regionale în acţiunile de mediere.

"A reamintit organizarea la Bucureşti, în anul 2013, a Conferinţei privind medierea în spaţiul OSCE şi a evocat, în contextul campaniei României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, intenţia ţării noastre de a readuce acest subiect pe agenda Consiliului de Securitate", precizează sursa citată.

MAE precizează că un alt eveniment la care ministrul Meleşcanu a participat în cea de-a patra zi a segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost reuniunea ministerială informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), sub egida Preşedinţiei exercitate în acest an de Belarus.

"Demnitarul român a subliniat în intervenţia sa aprecierea României pentru parcursul de succes al Preşedinţiei ICE exercitată de Belarus. Ministrul Teodor Meleşcanu a precizat că exercitarea acestui mandat constituie un exerciţiu important pentru promovarea cooperării regionale, cu obiectivul mai larg de consolidare a stabilităţii şi securităţii în arealul ICE. Oficialul român a reiterat poziţia constantă a României de susţinere a extinderii UE şi NATO, pentru statele care demonstrează angajamentul necesar în îndeplinirea criteriilor de aderare. În acest context, ministrul român de externe a reiterat susţinerea fermă a României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova. A subliniat totodată că procesul de integrare europeană implică un angajament ferm pentru reforme interne în statele aspirante", potrivit comunicatului.

Conform sursei citate, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi bilaterale cu secretarul general adjunct al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), precum şi cu ministrul afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina.

"Întâlnirea cu oficialul CCG, dr. Abdel Aziz Abu Hamad Aluwaisheg, s-a axat pe discutarea principalelor direcţii de dezvoltare a relaţiilor politice şi economice dintre România şi statele din Golf, care constituie una dintre priorităţile politicii externe româneşti. Ministrul Teodor Meleşcanu a reliefat, în context, importanţa aprofundării cooperării sectoriale şi a creşterii volumului de investiţii pentru consolidarea relaţiilor ţării noastre cu organizaţia regională arabă şi a prezentat avantajele competitive ale României în domenii precum IT, petrol şi gaze, agricultură şi educaţie", se arată în comunicat.

MAE adaugă că a fost abordată, de asemenea, cooperarea dintre UE şi CCG, sens în care oficialul român a reiterat sprijinul ţării noastre pentru intensificarea dialogului politic dintre cele două organizaţii, precum şi pentru avansarea cooperării în domeniile comerţ şi investiţii, politici macroeconomice, schimbări climatice, energie şi mediu.

"Întrevederea a prilejuit şi un schimb de vederi privind evoluţiile recente din zona Golfului, partea română reconfirmând atenţia pe care o acordă impactului potenţial al acestora asupra stabilităţii şi securităţii regiunii, precum şi situaţiei economice şi umanitare. A reliefat că România se pronunţă pentru rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe şi a evidenţiat importanţa menţinerii stabilităţii regiunii Golfului, de natură să contribuie şi la soluţionarea crizelor din Orientul Mijlociu", precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, întrevederea cu ministrul afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina, Igor Crnadak, a reliefat interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea accentuată a relaţiilor bilaterale, fiind analizate posibilităţile de aprofundare a dialogului politic, precum şi a cooperării economice şi culturale.

"Ministrul Igor Crnadak a invitat România să profite de oportunităţile oferite de Bosnia şi Herţegovina pentru dinamizarea schimburilor comerciale şi atragerea de investiţii româneşti pe piaţa bosniacă. A solicitat sprijinul României pentru avansarea Bosniei şi Herţegovina în procesul de aderare la Uniunea Europeană", potrivit aceleiaşi surse.

În comunicat se mai arată că ministrul Meleşcanu a subliniat susţinerea fermă a ţării noastre pentru parcursul european al Bosniei şi Herţegovina şi a reiterat disponibilitatea României de a acorda asistenţă de specialitate în procesul de pregătire pentru aderare.

"A încurajat continuarea implementării Agendei de Reforme şi accelerării calendarului european, mai ales în contextul dezideratului autorităţilor de la Sarajevo de a obţine statutul de candidat la aderarea la UE în primele luni ale anului 2018", potrivit MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite