Meleşcanu: Analiza privind oportunitatea mutării Ambasadei României din Israel va fi gata în cel mult o lună. Există riscuri din punct de vedere al securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu, liderul diplomaţiei române. FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu, liderul diplomaţiei române. FOTO gov.ro

Analiza privind oportunitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim va fi finalizată în cel mult o lună, a declarat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Liderul diplomaţiei de la Bucureşti a recunoscut faptul că, din punct de vedere al securităţii, există riscuri.

„Într-un orizont de timp rezonabil. Va fi în maximum o lună de zile”, a declarat ministrul de Externe, duminică, la Parlament, referindu-se la concluziile analizei iniţiate de Guvern privind oportunitatea relocării Ambasaderi României din Israel, potrivit News.ro.  

Meleşcanu a spus că analiza este extrem de simplă. „Pe fiecare temă vedem care sunt avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei. Astea sunt domeniile juridic - care sunt problemele juridice pro şi contra, argumente, probleme de securitate, probleme politice, probleme economice şi sociale. Le luăm pe fiecare. Practic, pe partea securitară am încheiat prin consultările pe care le-am avut cu alte organisme, iar acum ne concentrăm pe celelalte chestiuni”, a declarat ministrul de Externe.

Meleşcanu a mai spus că decizia nu trebuie luată doar pe un element sau pe altul, ci trebuie să se refere la ansamblul avantajelor şi dezavantajelor.

Liderul diplomaţiei române  a admis că există riscuri de securitate: „Evident că există riscuri din punct de vedere al securităţii, dar este un punct de vedere. Trebuie să vedem în ce măsură ele sunt reale sau sunt doar la nivelul nostru de percepţie“.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, întrebată dacă Guvernul merge mai departe cu decizia de mutare a ambasadei din Israel, că Guvernul a lansat o platformă de consultare şi aşteaptă concluziile, precizând că la întâlnirea de marţi i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că Executivul vrea să se consulte cu toate instituţiile implicate. Întrebată dacă va fi consultat şi preşedintele, Dăncilă a susţinut că a solicitat prezenţa Administraţiei Prezidenţiale chiar de la primele consultări.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite