MAE îi răspunde lui Diaconu (PSD): „Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor  cu statut diplomatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Precizarea MAE vine în urma solicitării deputatului PSD, Bogdan Diaconu FOTO Arhiva Adevărul
Precizarea MAE vine în urma solicitării deputatului PSD, Bogdan Diaconu FOTO Arhiva Adevărul

Precizarea MAE vine în urma solicitării deputatului PSD Bogdan Diaconu de declarare a liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a solicitat MAE declararea liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, persona non grata, într-o postare publicată pe blogul său de pe site-ul ziarului „Adevărul“, anunţând că va depune în Parlament, la începutul sesiunii viitoare, un proiect de lege de interzicere a extremismului.

„Declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (art. 9), doar persoanelor având statut diplomatic. În analiza preliminară a MAE, declaraţiile cu caracter extremist în cauză, care promovează, între altele, ura şi violenţa pe motive etnice, ar putea atrage răspunderea autorilor în baza dreptului comun, având în vedere, inclusiv, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr.  31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii", arată MAE.

Potrivit acestui act normativ, notează MAE, în cazul faptelor descrise şi incriminate, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de procuror.

Totodată, oficialii de la Ministerul de Externe menţionează că OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 85 procedura prin care un străin este declarat indezirabil, ca măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

„Această măsură se dispune de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul sesizează instanţa de judecată, la propunerea instituţiilor cu competenţe în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul menţionat mai sus“, precizează MAE.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a publicat, pe blogul personal, textul propunerii legislative pentru interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist. În expunerea de motive, Diaconu arată că „manifestările de acest tip au început să-şi facă simţită prezenţa în urmă cu câţiva ani, iar în timp au devenit adevărate pelerinaje ale personajelor şi organizaţiilor care luptă deschis împotriva statului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, aşa cum este el definit de Art. 1, alin. 1 din Constituţia României“.

Social-democratul crede că astfel de manifestări „reprezintă un afront direct la adresa României, tolerarea lor fiind o încurajare a acestui gen de atitudine şi inducând ideea slăbiciunii şi permisivităţii statului român faţă de acţiunile desfăşurate împotriva sa.“

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite