Macovei critică ideea modificării tratatului Schengen prin reintroducerea controlului vamal în interiorul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, luni, la Adevărul Live, că nu doreşte modificarea tratatului Schengen, în sensul reintroducerii controlului vamal între stat.

Declaraţia vine în contextul în care miniştrii de Interne din 11 state europene şi secretarul american al Justiţiei Eric Holder s-au întâlnit, ieri, la Paris şi au discutat despre consolidarea „detectării şi controlului“ europenilor care „traversează frontierele externe“ ale Uniunii Europene, potrivit unei declaraţii comune, în urma reuniunii, informează AFP.

Întrebată la Adevărul live ce părere are de faptul că se urmăreşte demararea unei proceduri prin care să se schimbe tratatul Schengen, Macovei a răspuns: „Asta s-a mai vehiculat. Nu aş vrea să se întâmple asta pentru că ideea este, nu să ne facă nouă viaţa mai grea, adică să introducă controlul vamal între state, ci să fie mai eficienţi. Serviciile de informaţii, antitero, poliţia, pentru că acei atacatori erau în Al Qaeda. Pe aceştia trebuie să-i ai în evidenţă. Sau să schimbi regulile de acordare a cetăţeniei sau să revizuieşti toate cetăţeniile date“.

Monica Macovei a susţinut că măsurile ar trebui luate în aşa fel încât să nu sufere toată populaţia. 

„Întâi trebuie să încheiem rapid lucrările angajate sub responsabilitatea Comisiei pentru a consolida, fără schimbarea dreptului european, controalele cetăţenilor europeni la trecerea frontierelor externe ale Uniunii“, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, într-un discurs susţinut la finalul reuniunii internaţionale privind terorismul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite